Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Willem-Jan Lock – Hoeveel eerste ervaringen kun je hebben?

Een eerste zwembadduik, een eerste buitenwaterduik, de eerste duik in Zeeland, de eerste diepe duik: een nieuwe hobby brengt vollop nieuwe ervaringen met zich mee!

IMG_20160501_160211-51416

In Februari 2016 besloot ik mijn auto, die te maken had met mijn vorige hobby, te verkopen. Ik wist toen al dat ik na die hobby wilde gaan duiken en heb meteen mijn auto op de hobby afgestemd. Ik ben gegaan voor een Volvo XC70, die heeft een grote laadruimte met een vlakke vloer.

Toen begon de eerste uitdaging, word het een PADI of NOB? Van het bestaan van andere stromingen wist ik nog niets af en dan moet je meteen gaan vergelijken met zaken waar je nog helemaal geen verstand van hebt. Na wat wikken en wegen ben ik gegaan voor een NOB vereniging bij mij in de buurt omdat NOB een verenigingsverband kent, over het algemeen wat goedkoper is en omdat een collega van het werk ook bij deze vereniging zit.

Dan krijg je de allereerste duik ervaring: de introductie duik! Aangezien ik in mijn vorige woonplaats 7 jaar bij de vrijwillige brandweer heb gezeten, was de apparatuur, de voordelen en gevaren er van, niet onbekend bij mij en wist ik snel mijn weg te vinden in het aansluiten en controleren. Uiteraard op de introductie is er iemand die je begeleid en van alles uitlegt over de apparatuur. Eenmaal onder water mag je wat oefeningen doen al is het wel een ongemakkelijke ervaring dat je niet met beide benen op de grond staat. Na een klein uurtje zijn we het water weer uit gegaan en was ik verkocht, “wanner kan ik de 1 ster opleiding gaan volgen.

IMG_20160501_160205-51416

Dan ben je eenmaal begonnen aan je 1 ster opleiding en word het tijd om voor het eerst in het buitenwater te gaan duiken, Aangezien je voor deze tijd alleen nog maar zwembadwater hebt gezien variërend van 3 tot maximaal 10 meter diep, is dat wel even spannend en weer een eerste ervaring. het zicht viel terug van onbeperkt naar een meter of 3 en over de temperatuur nog maar te zwijgen in april!

_FB_0289-51416

Dan word het Hemelvaart en ga je vol trots met je 1 ster brevet met de vereniging naar Zeeland. Bedenk dat ik tot de eerste duik in Zeeland, nog maar 3 buitenduiken had gemaakt in een zoetwater plas waar op dat moment nog geen leven zichtbaar was voor mij. Plons, daar lag ik dan vanaf de boot in het water van de Grevelingen. “Alles ok?” En duiken maar! Krabben en kreeften wist ik nog wel te herkennen maar er zwemt veel en veel meer onder water waarvan ik tot op heden de naam niet van weet. Zo kom je er voor het eerst achter dat er onderwater een heleboel te beleven is en gaat er een wereld voor je open.

Snoek bus en bushok3-51416

Dan kom je terug uit Zeeland en ga je de zoetwaterplas weer in, na alle nieuwe ervaringen in Zeeland, heb je nog niet echt tijd gehad om aan je techniek te werken. Dat is een van de voordelen van een zoetwater plas, er is wat minder te zien waardoor je meer tijd hebt om aan je basis technieken te werken. Al snel kom je in aanraking met het leven in de zoetwater plas. Alle variatie van kleine baars, zoetwater kreeftjes, snoeken en nog veel meer. Iets van continu door mijn gedachten ging was: “is deze vis er nu pas, of valt het me nu pas op?”. Dit zal iets zijn waar een heleboel van jullie zich in zullen herkennen.

Aangezien ik vrij fanatiek ben en inmiddels erg gedreven, was het voor mij nog wel een probleem om een buddy te vinden. Via Facebook ben ik achter een pagina gekomen die hierin voorziet. Via die pagina heb ik met een heel aantal verschillende mensen gedoken en ook dan heb je een heleboel eerste ervaringen. Zo ben ik iemand tegen gekomen die helemaal met tech duiken bezig was maar over het algemeen gewoon mensen die vooral veel plezier hebben in het duiken. Doordat je met zoveel verschillende mensen gaat duiken, bijna iedere week een andere buddy, heb je de mooie kans om van iedereen wat te leren. Daarin maak je altijd zelf de keuze of je daadwerkelijk met iemand gaat duiken, je bent en blijft tenslotte altijd verantwoordelijk voor je eigen veiligheid.

DSC00314-51416

DSC00319-51416

Dan word het tijd om je kennis uit te gaan breiden, een logische stap is om je 2 ster te gaan halen en dat heb ik ook gedaan. Voor de 2 ster moet je ineens naar 30 meter, in de winter is dat best wel koud in het buitenwater dus zijn we met de andere cursisten naar Nemo gegaan in Brussel. Dan lig je op het randje van 10 meter en kijk je het gat in wat pas 23 meter daaronder stopt! Oei, dat is wel heel diep! Na die “angst” te hebben overwonnen, doe je gewoon wat je geleerd is en daal je rustig af naar de bodem. Ook dit was weer een hele ervaring.

DSC00006-51416

P4180151-51416

Toen werd het tijd voor een vakantie naar Egypte, dat is de laatste ervaring die ik met jullie ga delen in dit verhaal. Via een familie lid die in Egypte woont, zijn we als eerste duik naar Sharm el Naga gegaan. Een mooie kantduik met huisrif, wat een ervaring is dat dan weer. Voor je het weet zit je dieper dan 20 meter en heb je nog geen zaklamp nodig, dit op zich was al een hele ervaring.

Kortom, in een kleine 14 maanden ben ik als beginnend duiker inmiddels al 88 keer onder water geweest op 39 verschillende stekken met 32 verschillende buddy’s. ik heb heel veel verschillende dingen gezien en mee gemaakt. Ik ben nog lang niet klaar met het aanvullen van mijn lijstje met eerst ervaringen dus jullie gaan zeker nog van mij horen.

Dit bericht delen

Willem-Jan Lock

Ik ben Willem-Jan en woon in Vaassen. Ik ben in maart 2016 begonnen met duiken. Ik ben inmiddels 2* NOB duiker met redden en ben net begonnen aan mijn 3*. Ik vind het leuk om op verschillende stekken te duiken en heb er geen bezwaar tegen om met verschillende buddy's te duiken. Mijn interesses zijn wrak duiken en fotografie.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Wanneer je de site blijft gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken. Op DuikeninBeeld gebruiken we functionele cookies. Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website. Daarnaast gebruiken we analytics cookies. Via Google Analytics worden geanonimiseerd gegevens over het gebruikersgedrag verzameld. Zo kunnen wij zien hoe bezoekers zoals jij de website gebruiken, en kunnen wij op basis daarvan de website verbeteren.

Sluiten