Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Groenlandse haai duikt op bij Belize

Dat de wateren van Belize boordevol interessant en mooi leven zitten, is geen geheim. Maar een Groenlandse haai?

Nee, een Groenlandse haai, die leeft in de poolwateren, is nou net wat je niet verwacht in het Caribische water bij Belize. Toch is deze haai er opgedoken en de waarneming is onlangs gepubliceerd in Marine Biology.

Devanshi Kasana, Ph.D. student aan het Predator Ecology and Conservation Lab van de Florida International University, was samen met vissers tijgerhaaien aan het taggen toen ze de voor het gebied vreemde haai zag. Bij een laatste check van de lijnen na een lange nacht vissen, zat er geen tijgerhaai aan maar een haai die ook de vissers nog nooit hadden gezien in hun wateren. De eerste aanname was dat het een six gill was (zeskieuwige haai). Maar experts hielpen Devanshi en haar collega’s uit hun droom – dit was geen six gill. Na het zien van de foto kwam men tot de conclusie dat het een Groenlandse haai (Somniosus microcephalus) of minimaal een kruising tussen een Groenlandse haai en een Pacifische sluimerhaai (Somniosus pacificus) was.

Hoewel er van Groenlandse haaien relatief weinig bekend is, weet men wel dat deze dieren leven in koud water. Niet direct wat je voor ogen hebt in het Caribisch gebied, maar de diepten bij  Glover’s Reef-atol, waar de haai opdook, zijn tussen de 500 en 3200 meter. Op die diepten is het water ijskoud, precies wat de Groenlandse haai gewend is. Maar een uitzonderlijke waarneming blijft het.

Bron: Florida International University

Foto: Devanshi Kasana, Florida International University.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief