Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film / Freediving

Fotojaaroverzicht 2022 – Judith van de Griendt

December is de maand van de lijstjes… In het Fotojaaroverzicht 2022 laten wij het jaar zien door de ogen van 31 onderwaterfotografen – elke dag één. Vandaag de drie favorieten van Judith van de Griendt, die dit jaar hoge ogen gooide bij Wildlife Photographer of the Year.

Potvissen

We hebben al vaker het privilege gehad om potvissen te kunnen observeren onder water. Deze ontmoeting in de Azoren was zeer bijzonder omdat de potvissen recht op ons af kwamen zwemmen en ze een paar meter voor ons rustig onder doken. Langzaam gleden ze met hun enorme lijven onder ons door. Na dit stel kwamen er nog twee rustig onder ons door gezwommen. Het oogcontact met deze enorme dieren zal me altijd bijblijven! (foto is met speciale vergunning genomen)

Mediterrane monniksrob

Er leven nog maar zo’n 500 tot 600 mediterrane monniksrobben in de wereld. Het is de meest bedreigde zeehondachtige ter wereld. Mensen zijn op diverse manieren schuldig aan de bedreiging van het voortbestaan van deze dieren. De ontmoeting met dit volwassen mannetje van ongeveer 300 kilo heeft diepe indruk op me gemaakt. Mede doordat ik het dier nog heb kunnen zien en vastleggen in zijn natuurlijke leefomgeving voel ik de noodzaak om bij te dragen aan de bescherming van de monniksrobben. (foto is met speciale vergunning genomen)

Nanja in Nesgja, IJsland

Naast freediven om grote zeedieren te observeren houd ik van het avontuur om nieuwe plekken te ontdekken. Op deze foto zijn we in een afgelegen gebied in Noord- IJsland. Het was even zoeken om er te komen en zeker de moeite waard.  IJsland ligt op het breukvlak van twee tectonische platen. Deze kloof is ontstaan door aardbevingen ten gevolge van de tectonische activiteit. Het kraakheldere (en ijskoude) water in deze kloof bestaat uit gletsjerwater dat jarenlang door vulkanisch gesteente is gesijpeld en hier omhoog komt. Een fantastische beleving om me hier samen met Nanja onder te mogen dompelen in dit wonder van de natuur. Helemaal alleen in het uitgestrekte landschap kwam het zonnetje precies door toen we het water in stapten. We waanden ons in een IJslands sprookje. 

31 fotografen werken mee aan het Fotojaaroverzicht 2022. Elke dag van december wordt er een fotograaf toegevoegd.
Wil je het complete overzicht tot nu toe zien?

Meer van Judith van de Griendt op DuikeninBeeld 

Content

Wil jij ook je foto’s op DuikeninBeeld laten zien?

Dat kan! Open een album in de fotogalerie en je kunt het hele jaar door in een eigen album je foto’s met andere duikers en niet-duikers delen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief