Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film

Fotojaaroverzicht 2021 – Tom Van Hout

December is de maand van de lijstjes… In het Fotojaaroverzicht 2021 laten wij het jaar zien door de ogen van 31 onderwaterfotografen – elke dag één. Vandaag de drie favorieten van Tom Van Hout.

Veranderlijke steurgarnaal

2021 was voor mij een zeer rustig duikjaar. Op mijn duikcomputer vind ik maar iets meer dan 70 duiken terug. Door een zeer drukke agenda kon er vooral in België en Nederland weinig gedoken worden. Gelukkig kon ik tussen alle maatregelen, verstrengingen en versoepelingen door toch nog twee keer op vakantie vertrekken. Naar Kreta in de zomervakantie en Bonaire in het najaar. Ook al heb ik dit jaar weinig duiken gedaan en niet zo veel foto’s genomen, een keuze maken van drie foto’s over een gans jaar is en blijft een moeilijke opdracht.
Tijdens één van de weinige voorbereidingsduiken in aanloop van het ONK en OBK nam ik deze foto van een veranderlijke steurgarnaal. Het was een zonnige dag en zeer goed zicht onder water. Door wat te spelen met mijn instellingen kreeg ik een, voor mij dan toch, prachtige groene achtergrond.  Als dan ook het model nog eens mee wil werken, zijn alle omstandigheden voor het maken van een leuke foto aanwezig. 

Zee-egel

Al zal het voor veel duikers niet een bestemming zijn die in hun top 10 staat om naar toe te gaan, voor mij is Kreta een topbestemming door de combinatie van een glasheldere zee, heerlijk eten en drinken en een super vriendelijke bevolking.  Door wat technische problemen met mijn flitsers besloot ik op één van de duiken om alleen mijn Backscatter-snoot te gebruiken. Alles beter dan helemaal geen licht natuurlijk.  Ik had de dagen voordien al een paar keer mooie zee-egels gezien maar geen van hen zat goed genoeg om er een redelijke foto van te nemen. Tijdens deze duik vond de gids echter een zee-egel die goed genoeg zat om een deftige foto van te nemen. Ik stond versteld van de kleuren die tevoorschijn kwamen toen het licht van mijn snoot erop viel.

Schildpad

Bonaire, een bestemming die vele duikers euforisch maakt. Bij mij was het alweer een aantal jaren geleden dat ik er nog eens geweest was maar dat zal in de toekomst niet meer gebeuren, want wat is dit toch een topbestemming! Eén foto kiezen is dan ook niet gemakkelijk maar uiteindelijk is het deze schildpad geworden. De foto is gemaakt bij Salt Pier, één van mijn favoriete duikstekken op Bonaire. Op het einde van de duik, in het ondiepere stuk, kom je deze prachtige gracieuze dieren wel vaker tegen. Als ik naar deze foto kijk, voel ik terug de wind en de warmte van de zon op mijn gezicht. Voor mij dan ook een leuke foto om mee te eindigen. 

Langs deze weg zou ik ook iedereen een gelukkig maar vooral een super gezond 2022 willen toewensen. 

31 fotografen werken mee aan het Fotojaaroverzicht 2021. Elke dag van december wordt er een fotograaf toegevoegd.
Wil je het complete overzicht tot nu toe zien?

Meer van Tom van Hout op DuikeninBeeld 

Foto-album
Content

Wil jij ook je foto’s op DuikeninBeeld laten zien?

Dat kan! Open een album in de fotogalerie en je kunt het hele jaar door in een eigen album je foto’s met andere duikers en niet-duikers delen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief