Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film / Freediving

Nederlands succes op WPY!

Hoe geweldig is het als je foto in de prijzen valt bij de wedstrijd Wildlife Photographer of the Year! Judith van de Griendt maakt het mee!

Geen wedstrijd voor natuurfotografie is zo prestigieus als Wildlife Photographer of the Year. Duizenden natuurfotografen doen elk jaar mee met de fotocompetitie die in 2022 zijn 58ste editie beleeft.

Judith van de Griendt, de onderwaterfotografe die samen haar partner Nanja van de Broek freedivend de wereld onder de waterspiegel verkent, kan haar geluk niet op! Haar foto van een Bryde-vinvis is door de jury van de jaarlijkse competitie onderscheiden met de titel ‘Highly commended’. Zij fotografeerde het dier in de wateren van de Azoren. De vinvis zit verstrikt in een visnet en een freediver probeert hem te bevrijden. De jury was onder de indruk van zowel de schoonheid van het beeld als de tragiek die erin schuilgaat.

Wanneer we aan de vooravond van de prijsuitreiking in het National History Museum Judith spreken, is ze een en al enthousiasme. Op maandagavond is er al een borrel in het museum geweest met de organisatie, mede-prijswinnaars en de jury. Want dat ze in de prijzen is gevallen, is voor haar geen verrassing meer. Al sinds maart weet ze het. “We waren onderweg toen het mailtje binnenkwam. En eigenlijk viel het kwartje toen niet meteen.” Pas later daalde het nieuws in en was er de euforie… maar behalve bij Nanja kon ze het bij niemand kwijt…. absolute geheimhouding was vereist.

— De jury was onder de indruk van zowel de schoonheid van het beeld als de tragiek die erin schuilgaat. —

Inmiddels heeft haar foto al de nodige aandacht getrokken omdat de organisatie het beeld heeft toegevoegd aan de sneak preview die naar de media is verzonden. De foto prijkte al in The Sunday Times en op Channel 4 News mocht ze er zelf over vertellen (klik hier om te kijken – vanaf 3:55).

Trots is ze, maar zoals ze zelf zegt: “Het is ook mazzel dat ik de walvis met het net onder water tegenkom en dat we een poging kunnen doen om het los te maken.” Het dier werd gehinderd door een zeker 12 meter lang spooknet dat aan zijn bek vastzat. Meerdere keren probeerden de freedivers het dier van het net te bevrijden. Helaas zonder succes.
Hoewel Judith met haar foto’s graag de schoonheid van het onderwaterleven vast wil leggen, realiseert ze zich ook dat ze als fotografe de keerzijde kan laten zien. “Elke keer dat we de zee op gaan, stoppen we wel ergens om plastic uit het water te pakken. Elk jaar wordt dit meer en meer en met deze foto kunnen we laten zien wat een impact dat heeft op de dieren in het water. Het was een erg pijnlijk moment toen we beseften dat we het net niet zouden loskrijgen en dat het dier dus zou sterven.”

En zoals de jury ook al aangaf: schoonheid en tragiek komen samen in dit beeld. Hoe triest de situatie ook is, voor Judith brengt dit ook een prachtig moment met zich mee – ze wordt opgenomen in het rijtje met illustere fotografen die tijdens de WPY gelauwerd wordt.

Op dinsdagavond werden de prijswinnaars officieel bekendgemaakt tijdens een galadiner in het Natural History Museum. Hét moment dat de wereld het mocht weten!

De tentoonstelling van de winnende foto’s is van 14 oktober 2022 tot 2 juli 2023 te zien in het Londense museum en zal daarna 23 landen verspreid over 5 continenten aandoen.

Judith bij haar foto in het Natural History Museum. Foto: Nanja van de Broek.

Klik voor meer winnende onderwaterbeelden.

4 reacties

  1. Gefeliciteerd, Judith! Geweldig!

    REAGEREN
  2. Wat gaaf zeg!

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief