Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Cyprus in één oogopslag

Algemeen

Hoofdstad: Nicosia
Aantal inwoners: 1.266.000 (2020)
Taal: Grieks (zuidelijjk deel) en Turks (noordelijk deel), maar met Engels kun je op de meeste plaatsen goed terecht
Valuta: Euro
Reisdocumenten: Geldig paspoort of identiteitskaart
Website: https://www.visitcyprus.com/
Actuele reisadviezen en -info: Nederland wereldwijd, de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (NL)

Het eiland Cyprus is onderverdeeld in een autonome Republiek Cyprus (zuid) en het noordelijk deel, dat wordt gecontroleerd door Turkije. Als Nederlander of Belg mag je met een geldig reisdocument van zuid naar noord reizen. Wij beperken onze informatie hier tot het zuidelijke deel van Cyprus.

Duiken

Met zo veel kustlijn zal het je niet verbazen dat Cyprus bij uitstek een eiland voor duikers is. Het hele jaar kun je er duiken – de watertemperatuur zakt in de winter zelden tot onder de 17 graden en in de zomer zijn er zelfs uitschieters tot 30 graden. Van alle duikbestemmingen in het Middellandsezeegebied heeft Cyprus dan ook het langste duikseizoen – het hele jaar door kun je hier in warm water duiken! Het zicht is fantastisch – meer dan 40 meter is eerder regel dan uitzondering.

Variatie! Ook dat is duiken op Cyprus. Of je nu je eerste proefduik wilt maken – bijvoorbeeld bij de schildpadden van Green Bay -, een beginnend gebrevetteerd duiker bent of misschien wel een technisch duiker, er is voor iedereen iets te beleven in de Cypriotische onderwaterwereld. De variatie aan onderwaterleven is groot – je zult verbaasd staan van de kleurige vissen, sponzen, koralen, zeenemonen, octopussen én de schildpadden, die rustig hun ding doen.
Houd je van grillige landschappen met structuren, grotten en tunnels? Ook dat vind je bij Cyprus. En natuurlijk… de wrakken. Op de zeebodem staan en liggen grote en kleine wrakken, die soms door rampspoed daar zijn beland, maar soms ook zijn afgezonken en meer onderwaterleven aantrekken. Ooit van de Zenobia gehoord? Dit immense wrak ligt net buiten de haven van Larnaca. Ook een bezoek aan het onderwatermuseum is een aanrader voor duikers én snorkelaars!

Beste reistijd voor duikers

Het hele jaar door kun je duiken op Cyprus, maar informeer goed wanneer je in het ‘koudere’ laagseizoen gaat, wat er open is. Het absolute hoogseizoen op Cyprus is de zomer met een luchttemperatuur van soms wel 40+ en een gemiddelde watertemperatuur van 26 graden met uitschieters naar boven. In de herfst is het boven water een heerlijke 30 graden en zakt de watertemperatuur naar een nog steeds aangename 22 graden om in de winter te dalen tot zo’n 17 graden. In het voorjaar warmt het water weer langzaam op!

Foto: Deputy Ministry of Cyprus
Foto: Deputy Ministry of Cyprus
Foto: Deputy Ministry of Cyprus

Reizen naar Cyprus

Cyprus is per vliegtuig goed bereikbaar vanuit Nederland en België. Het hele jaar door zijn er lijndiensten en in het hoogseizoen wordt er door de chartermaatschappijen gevlogen. Met een uur of vier ben je op het mediterrane eiland. Let bij het boeken van je vlucht wel op dat je op een luchthaven in het zuidelijk deel vliegt.

Wat kun je op Cyprus nog meer doen?

Van alles! Van cultuur tot actief of voor wie dat wil, lekker relaxen in de zon. Je kunt er heerlijk de natuur in – van bergen tot de zee, van bossen tot heuvels. Ga naar de watervallen, bewandel slingerende paadjes met panoramische uitzichten. Of beoefen de watersporten die langs de kust worden aangeboden. Pak de fiets en verken het eiland of kies een uitgezette fietsroute.

Aan cultuur geen gebrek. Het eiland heeft immers een historie die zeker 11.000 jaar teruggaat, het is een van de oudste beschavingen in het Middellandzezeegebied. En met een ligging op het kruispunt van drie continenten (Europa, Azië en Afrika) heeft het een belangrijke rol in de turbulente oudheid gespeeld. Alle culturen hebben hun sporen hier achtergelaten.

Eten? Heerlijk! In de Cypriotische keuken vinden de Griekse cultuur en die van het Midden-Oosten elkaar. De meze (zeg maar de tapas van Cyprus) zijn een perfecte manier om kennis te maken met de lokale keuken. Proef en geniet! En ja, Cyprus heeft ook zijn eigen wijnen.

Klimaat

Cyprus kent hete, droge zomers en milde winters met mogelijk wat sneeuw in het Troodos-gebergte. Met 330 dagen zon per jaar spant het eiland zeker de kroon!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief