Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Reizen

Cyprus heeft beeldentuin onder water

De beelden van Jason deCaires Taylor staan nu ook op de zeebodem van Cyprus. Het onderwatermuseum staat bij Ayia Napa.

MUSAN (Museum of Underwater Sculpture Ayia Napa) omvat 93 kunstwerken van Jason deCaires Taylor, die zijn geïnspireerd op de natuur en de mens. Niet alleen de Jason is de artiest, ook de natuur zelf zal in de loop der tijd een duit in het zakje doen. De beelden zijn gemaakt van pH-neutrale materialen die geen schade berokkenen aan de habitat én onderwaterleven zullen aantrekken. De kunstwerken staan op verschillende diepten zodat ze een geschikt substraat voor vele vormen van levenvormen.

Het museum beeldt een groot onderwaterbos uit. Met name de beelden in de vorm van bomen moeten flora en fauna aantrekken, zodat het gebied zich organisch kan ontwikkelen. Het museum bevindt zich op 200 meter van de Ayia Napa kustlijn op de zandbodem van een zeereservaat en is bereikbaar voor zowel duikers als snorkelaars.

Alle kunstwerken van de artties maken deel uit van een eco-art-beweging, wat inhoudt dat de kunst interactie heeft met de omgeving en zich op eigen manier, nu onvoorspelbaar, zal evolueren. Wat er nu staat, is geen eindproduct, het is het begin van een voortdurend veranderend zeelandschap. De gebeeldhouwde bomen en de spelende kinderen, die ook deel zijn van de tentoonstelling en symbool staan voor re-wilding van de natuur, zullen worden geconsumeerd en gekoloniseerd door de biomassa, en tegelijk voedsel en een schuiplaats bieden aan een grote variatie aan wezens. Maar de belangrijkste boodschap is: ook wij zijn de natuur.

Met dank aan: Visit Cyprus

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief