Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Advertorial / Reizen

Gozo: Een duik van Inland Sea naar Blue Hole

Patricia van Diving Holidays is op duikvakantie op Gozo. In een poging om de drukte op een populaire duikplaats te vermijden kiest ze voor een andere instap. En dan ontdekt ze het beste van twee werelden.

Tijdens onze duiktrip op Gozo willen we zeker weten een duik maken bij de Blue Hole. Het is één van de meeste bezochte toeristische trekpleisters van het eiland en geschikt voor ervaren duikers, freedivers en snorkelaars. Vroeger stond hier nog de karakteristieke Azure Window, die helaas is ingestort, maar zelfs nu blijft het een bezienswaardigheid. Om de toeristen te omzeilen kwamen wij de vorige keer al op het idee om er vanaf een andere duikstek naar toe te duiken. Dan hoeven we bij de instap niet tussen de toeristen door en doen we eens iets origineels. Ook is het best wel warm en dan lijkt het ons heerlijk om snel in het water te liggen.

Inland Sea

Even verderop ligt de duikstek Inland Sea en daar bouwen we onze duiksetjes op. We kijken naar het zoutwatermeer dat omringd is door rotsen en verbonden is met de Middellandse Zee via een 80 meter lange tunnel door de rotsen. De tunnel heeft hele hoge wanden en een kiezelbodem op 3 meter diepte aan het begin, maar is ongeveer 26 meter diep aan het einde.

— Wat voel je je immens klein als duiker hier. Bijzonder! —

Foto: MoceanImages

We dompelen ons onder in het zoute water en als iedereen gereed is, beginnen we aan onze duik. Verderop varen er al wat gekleurde bootjes naar de tunnel, waar wij even later ver onderdoor duiken. Scholen met juffertjes en andere mediterrane scholen vissen komen voorbij.  Al gauw bereiken we het donkerste gedeelte van de tunnel en dat stuk maakt deze duik zeer interessant en zelfs een beetje spannend. Wat een dynamiek in een duik – van ondiep en wijds naar steeds ietsje dieper en donkerder. Hoe dichter je bij het einde komt, hoe indrukwekkender, omdat het licht je tegemoet komt.

Uiteindelijk komen we uit in het open blauw en genieten we van het prachtige zicht in de Middellandse Zee. Als we de tunnel al verlaten hebben en een stuk doorduiken richting de Blue Hole, zien we de enorme brokken rots van de ingestorte Azure Window al liggen. Het water is echt kraakhelder. Deze rotsblokken hier te zien is haast net zo indrukkend als toen hij nog boven water stond. Wat voel je je dan immens klein als duiker. Bijzonder!

Blue Hole

Aan het eind van de duik komen we bij de Blue Hole. Op een meter of 10 diepte is er een ingang in de wand waardoor je de Blue Hole in kan. Het voelt een beetje als een surrealistisch warm bad. Boven ons zien we de benen spartelen van zwemmers en enkele duikers maken op 5 meter hun safety stop. Wij hebben nog voldoende luchtvoorraad en besluiten nog even te genieten van de bijzondere lichtinval en het leven dat we hier tegenkomen. We bekijken de lichtstralen die naar binnen vallen, het is net een sprookje. Langs de wand is er erg leuk leven te zien en scharrelen we nog wat rond.

Foto: MoceanImages

— Door de lichtstralen die naar binnen vallen, is het net een sprookje —

Nadat ook wij onze safety stop hebben gehouden, gaan we richting de oppervlakte en komen we boven met een flinke zon op ons gezicht. Wat lekker om dat nu al gedoken te hebben en de route dus anders te hebben gedoken! Bij de uitstap gaat het gemakkelijk, omdat de meesten er juist in willen en wij eruit.

Foto: MoceanImages
Foto: MoceanImages
Foto: MoceanImages

After dive

Ons duikteam van Ritual Dive is echt op alles voorbereid, want het blijkt dat de gids zijn setje heeft neergelegd en voor ons terugloopt naar Inland Sea om de pick-up op te halen! Respect hoor, in deze hitte! Daarna kleden we ons om en halen we gauw een heerlijk ijsje en koud drinken bij een truck verderop. We lopen nog even via een pad richting de klif om dichter bij zee te komen. We genieten van een geweldig uitzicht en dit fantastische stuk van het eiland Gozo.

Tekst: Patricia van Mourik.
Foto’s: Mocean Images.

Foto: MoceanImages

5 reacties

 1. Geweldige duik!

  REAGEREN
 2. Jaren geleden geweest, Malta, Gozo, Cominotto en gesnorkeld in ’the Bluw Lagoon’, zo mooi…..

  REAGEREN
 3. Mooi geschreven @Patricia! Zo herkenbaar!
  Twee jaar geleden hebben wij daarvan mogen genieten, dankzij jouw enthousiaste verhalen!

  REAGEREN
 4. Ook ooit in die richting gedaan. De chimney is ook prachtig daar. Ben er enkele malen geweest en ook op het hoofdeiland Malta. Ik heb zoiets, als je wrakken wil ga je naar Malta maar voor de onderwaterlandschappen ga je naar Gozo.

  REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief