Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Reizen

Duiken in Europa – Vijf tips voor het najaar

Duiken in Europa kan het hele jaar door. Maar waar is de kans op lekker zomerweer in het najaar het grootst? We hebben vijf tips voor je.

Malta en Gozo

De eilanden in de Middellandse Zee vormen een duikbestemming voor elke duiker – van beginnend tot gevorderd tot technisch. Je kunt er introduiken maken, opleidingen volgen, begeleid duiken of lekker je eigen plan trekken. Wat voor duiker je ook bent, het kristalheldere water rond Malta en Gozo met riffen, drop-offs, tunnels, de Blue Hole en de vele wrakken staat garant voor een leuke duikvakantie. En wil je niet alleen maar duiken, dan is er genoeg te doen – van cultuur tot actief. Vergeet ook vooral het lekkere eten niet.

Canarische Eilanden

De Canarische Eilanden zijn het hele jaar door een paradijs voor duikers en snorkelaars, en ook ideaal voor een combivakantie met het gezin of voor een clubreis. De eilanden Lanzarote, La Palma, El Hierro, Tenerife, La Gomera, Fuerteventura en Gran Canaria staan voor afwisselende duiken en diversiteit. Van trompetvissen tot murenes, van zeenaaktslakken tot engelhaaien, je vindt het hier. En als je daar ook nog het goede zicht bij optelt, dan zit je goed.

Cyprus

De parel van de Middellandse Zee waar het volgens de locals het hele jaar door heerlijk toeven is. Niet alleen vanwege de aangename tempratuur boven water, maar zeker ook omdat het zeewater nooit echt afkoelt. Cyprus heeft de Zenobia, het beroemde wrak van de veerboot die net buiten de haven van Larnaca op de bodem van de zee ligt – aan één duik op dit wrak heb je zeker niet genoeg! Kenmerkend voor Cyprus zijn de uitgestrekte riffen met tunnels en overhangen, gecombineerd met glashelder water. Het onderwatermuseum van de kunstenaar Jason deCaires Taylor mag je zeker niet missen, het is net een sprookjesbos.

Lanzarote. Foto: Dennis Rabeling.
Cyprus.
Gozo. Foto: MoceanImages
Gozo. Foto: MoceanImages
La Palma. Foto: René Weterings.
La Palma. Foto: René Weterings.

Madeira

Het Portugese vulkaaneiland in de Atlantische Oceaan dat ook wel het Bloemeneiland wordt genoemd. Duiken is erg gevarieerd. Van enorme tandbaarzen, murenen en barracuda’s tot pijlstaartroggen en soms zelfs manta’s en mobila’s. Met een beetje geluk zie je aan de oppervlakte ook nog dolfijnen of walvissen. Ook voor wrakduiken kun je hierterecht, bijvoorbeeld bij het kleinere eiland Porto Santo. Het zeereservaat Garajau mag niet ontbreken op je duikprogramma.

Ustica

Klein maar heel fijn! Dat is het Italiaanse eilandje Ustica, dat boven Sicilië in de Middellandse Zee ligt. De wateren rondom het eiland zijn een marien reservaat, het oudste zelfs van Italië. En dat zie je terug in de grote scholen vis die door het blauw trekken. Van tandbaarzen tot barracuda’s, van wrakken tot grotjes vol met garnalen en de gorgonen, je vindt het hier.

Tips!

  • Als je in het najaar nog een weekje binnen Europa boekt, controleer altijd of het duikcentrum van je keuze open is – sommige sluiten voor een welverdiende vakantie na een druk hoogseizoen.
  • Nat of droog – dat bepaal jezelf. Wat de watertemperatuur is, beide kan, het is maar net wat je zelf het prettigst vindt.
  • Vliegtickets zijn buiten de herfstvakantie een stuk voordeliger dan tijdens de schoolvakantie. Plan goed!
  • En heb je een leuke Europese (of andere duikvakantie) gehad, deel dan je duikbeleving als Duikreporter – je bent een inspiratie voor andere duikers.

Dit is een handjevol tips… er zijn er vast nog veel meer te bedenken. Wat is jouw tip voor een weekje duiken in Europa in het najaar? Laat onderaan vooral een reactie achter!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief