Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

René Weterings – Weidse uitzichten

Datum

Locatie

20-8-2015

Las Cabras (La Palma)


«We hangen heerlijk in het blauwe water met super zicht. Oh wat kan ik hier toch van genieten…» René en Cindy gaan weer eens samen duiken.

Duik 633
De eerste duik van de dag, hier bij Las Cabras, vond ik erg mooi! Dus ik maak Cindy ook alvast enthousiast. Zij heeft tijdens de eerste ronde lekker aan de kant met de kids kunnen relaxen. Nu is het tijd om samen te water te gaan. De kids blijven straks aan de kant bij de oppas, dus wij kunnen heerlijk samen duiken vanmiddag. Na mijn eerste duik hebben we eerst wat van onze zelf gesmeerde boterhammetjes gegeten, duiken maakt me nu eenmaal hongerig! De boterhammen smeren we ’s morgens altijd in ons appartement en doen deze in een koeltas met een bevroren fles mineraalwater. Dit werkt uitstekend en zolang de koeltas in de schaduw blijft hebben we er heel lang profijt van. We drinken voldoende, want het zonnetje doet ook vandaag weer goed zijn best.

We trekken onze duikuitrusting aan en gaan via het baaitje te water. ik weet nu wat ik er van kan verwachten en dus gaan we snel onder. Cindy houdt er niet van om lang in de deining te hangen, dan wordt ze toch een beetje zeeziek en dat is niet lekker. Eenmaal onder water is dat meteen voorbij en kan ik haar de vele anemonen laten zien, die ik tijdens de eerste duik ook zag. Ik scharrel wat in de rondte en vind vrij snel een mooi klein octopusje. Het diertje is een beetje schichtig, maar laat zich toch even zien, waarna hij in een holletje wegkruipt.

We duiken richting het open water en volgen onze gids op een afstandje. Het landschap is hier geen doolhof en ik wil toch weer wat modelfoto’s met Cindy maken. Met deze weidse uitzichten moet dat lukken vandaag. We volgen ongeveer dezelfde route en we hangen heerlijk in het blauwe water met super zicht. Oh wat kan ik hier toch van genieten en…wat baal ik af en toe dat wij in Nederland al blij moeten zijn met 5m zicht in het groene water. Maar goed, daar hoef ik voorlopig nog even niet aan te denken. Ik hoop dat we weer een horsmakreel zien, maar dat is helaas niet het geval. Dat was dus een toevalstreffer vanochtend.
We duiken over de rand van de dropoff en passeren een oude lavastroom die nog duidelijk herkenbaar is. Ik probeer het Cindy uit te leggen en ze lijkt het te begrijpen. Cindy wijst naar een klein schooltje vis en ik begrijp wat ze wil zeggen. Het zou namelijk leuk zijn om de rotsen eens te fotograferen met zo’n schooltje vissen er op. Helaas is de fisheyelens daar niet geschikt voor en tijd voor een duik met een andere lens is er niet. We genieten evengoed van het schouwspel.

Vanmiddag waren we in twee groepjes te water gegaan. Een gezin uit Nederland wilde wat dieper om te zoeken naar de zogenaamde zwarte koralen. De enige koraalsoort die hier op La Palma te vinden is, maar alleen voorkomt op wat diepere delen. We komen de familie tegen als we halverwege de duik zijn en ik maak wat foto’s van gids Caroline en de kids van het gezin. Niet veel later komen de vader en moeder er aan en ook zij poseren even voor de foto’s. Het is altijd leuk om dit soort foto’s te kunnen delen met de “modellen”, dat wordt erg gewaardeerd en ik vind het leuk om te doen en het is natuurlijk ook maar een kleine moeite.
Als we verder duiken, zie ik dat Nanneke weer richting de plek gaat, waar we vanochtend twee verschillende murenes vonden. Helaas zijn ze nu niet allebei te zien, alleen de bruine murene zit er nu nog zichtbaar. Jammer, maar dat is de natuur. Een klein stukje verderop komen we weer bij hetzelfde boogje uit waar we vanochtend ook al langs doken. Ik wil hier graag wat foto’s maken met Cindy. Het nadeel is nu alleen wel dat we redelijk dicht achter de groep aan duiken en dat ze dus in beeld blijven op de foto’s, iets wat ik natuurlijk niet wil hebben. Ik doe mijn best en uiteindelijk heb ik een paar foto’s die ik redelijk gelukt vind. Het finetunen doe ik thuis wel met wat nabewerken.

We scharrelen met zijn tweetjes wat verder achter de groep aan en doen lekker ons eigen ding. Dat is heerlijk duiken zo! We komen uit bij een mooie kloof, dicht bij de uitstap. Maar ik sein Cindy dat ik hier graag nog even wat modelfoto’s wil maken met haar op de achtergrond. Ze begrijpt me en zwemt eerst een stuk van mij af om vervolgens weer richting mij te komen. Het valt overigens niet mee, want de golven zorgen hier voor een flinke deining en dat voel je in zo’n kloofje natuurlijk nog veel sterker.
Aan de rotswand zit een flinke pluk met licht gekleurd wier en dat wil ik graag als onderwerp op de voorgrond hebben. Het is al erg lastig om op La Palma iets dergelijks op de voorgrond te krijgen, want begroeiing is er nauwelijks. Dit stukje wier op deze wand komt daarom ook als een zege! Cindy doet flink haar best en uiteindelijk ben ik tevreden en kunnen we richting de uitstap. Ook nu weer genieten we van de branding boven onze hoofden, met het zonnetje erop is dat prachtig om te zien.

We stellen het moment om de duik te beëindigen zo lang mogelijk uit, maar uiteindelijk is onze lucht toch echt bijna op en gaan we het water uit.
We komen als laatste uit het water en worden weer enthousiast begroet door onze lieve kids. Die hebben zich bij de oppas weer heerlijk vermaakt in het getijdenpoeltje. Eigenlijk verbazen we ons een beetje dat ze zich hier zo goed uren kunnen vermaken, want er is feitelijk niets anders dan lava, water en zon. Het is fijn om te zien dat dit voor hen voldoende is!
Zoals altijd ruimen we de spullen gezamenlijk op en als alles in de auto is geladen, kunnen we weer richting ons hotel in Puerto Naos. Dat betekent nog even drie kwartiertjes sturen met de auto. Maar dat is na zo’n heerlijke dag echt niet erg, iedereen heeft het namelijk prima naar zijn zin gehad en onderweg genieten we van het uitzicht over die prachtige Atlantische oceaan!

Max. diepte 14m, temp. 24gr.C., zicht 20-30m, duiktijd 70min.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief