Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Reizen

Net over de grens – Duiken in Duitsland

Zin in een korte duikvakantie of een weekendje duiken met de club, maar niet al te ver weg? Denk eens aan Duitsland! Ron Offermans ging op onderzoek uit.

Als de ambities hoog zijn en iedereen heeft voldoende tijd en geld, dan valt de keuze al snel op een warmere bestemming. Maar voor een kleine korte duikvakantie is Duitsland zeker het overwegen waard. Een goede optie is het Duitse merengebied van Emsland, vlak over de grens in Noordwest-Duitsland. Het is een bosrijk gebied met lage heuvels en een groot aantal meren. De meren liggen voor het grootste gedeelte midden in de bossen. Toch zijn ze niet natuurlijk, ze zijn ontstaan door zandafgravingen tijdens de aanleg van de A31, die dwars door het gebied loopt.

Een goede uitvalsbasis is het door de Nederlanders Peter en Ineke Houniet gerunde duikcentrum Aqua Love, op slechts 27 km van Stadskanaal (update: zie kader onder aan dit artikel!)

Duiken in Duitsland

In Duitsland houden ze nogal van regeltjes. Zeker niet alle plassen zijn daar openbaar toegankelijk. Veel plassen worden gepacht door een visvereniging en dan is duiken (of zelfs zwemmen) niet toegestaan. Er zijn ook plassen waar een onderverdeling is gemaakt, zodat er een apart gedeelte voor duikers is gereserveerd. Dat deel wordt dan meestal beheerd door een duikvereniging.
Peter Houniet van Aqua Love kan als gids fungeren, maar nog veel belangrijker is dat hij toestemming kan regelen om ergens te duiken. Dat is niet altijd vanzelfsprekend. Peter heeft goede relaties met de meeste beheerders van de plassen. Als tegenprestatie houdt Peter zo nu en dan een schoonmaakactie en verwijdert hij bierflesje en plasticverpakkingen van de bodem.

Aqua Love

Peter Houniet heeft zijn sporen verdiend in de duiksport. In 1976 heeft hij als marinier gelegerd op Curaçao zijn eerste duik gemaakt. Daar kreeg hij de smaak te pakken en terug in Nederland heeft hij in 1989 in Wijk bij Duurstede de duikschool Aqua Love opgericht. In deze duikschool werden PADI opleidingen gegeven. Toen hij in 2008 met de VUT ging viel zijn oog op een oude boerderij vlak over de grens in Duitsland. Dit leek een uitstekende plek om een duikcentrum te beginnen waar je ook met een groep meerdere dagen kunt logeren.

De duikstekken

Voor DuikeninBeeld ben ik drie dagen op bezoek bij Aqua Love en maak ik samen met Peter vijf duiken in diverse plassen. Deze zijn opmerkelijk gevarieerd ondanks dat ze niet heel ver uit elkaar liggen.

Spieksee

De eerste duik maken we in de Spieksee, vlakbij het plaatsje Rhede (Ems). Deze plas wordt gepacht door een visvereniging, maar Peter heeft toestemming om hier te duiken. Er zijn niet veel faciliteiten (zoals een grote parkeerplaats of wc’s), maar op een paar mensen na, die hun hond aan het uitlaten zijn, is het er niet druk. Vanaf het bospaadje, waarlangs je de auto kunt parkeren, is het nog geen 20 meter lopen naar de plas. Via een heel klein strandje stap je zo de plas in. Het wordt al na een paar meter diep genoeg om het hoofd onder water te steken. Het zicht is redelijk, volgens Peter is het zicht meestal beter, maar de extreem warme periode die ook in Duitsland dan al maanden duurt (noot van de redactie: Ron is er in september), heeft een nadelige invloed op de helderheid van het water.

Meteen is het al duidelijk dat het een visvijver is. Regelmatig komen we bolletjes visvoer tegen. Maar buiten de visbolletjes zwemmen er ook meer dan voldoende jonge visjes rond die als voedsel kunnen dienen. Langs de kant liggen er veel takken van omgevallen bomen. Dat zijn uitstekende plekken voor visjes om te schuilen, maar ook snoeken kunnen dit als uitvalsbasis gebruiken. Op de bodem groeien veel waterplanten. Daar zien we al snel jonge snoekjes. De grote attractie van deze plas zijn, volgens Peter, de enorme karpers. Vooraf heeft Peter mij al gebrieft dat we de karpers willen zien, er wel een stukje gezwommen moet worden.

De karpers schijnen zich gegroepeerd te hebben in een bepaald ondiep gedeelte van de plas. Er ligt zelfs eerst een zeer ondiepe drempel voordat je in deze zone komt. Wanneer we over de drempel zwemmen, wordt het zicht meteen heel slecht. Dat komt door de karpers. Ze wroeten de grond om op zoek naar iets eetbaars en daardoor wordt het doorzicht van het water heel slecht. Al snel merk ik toch hun aanwezigheid op! Regelmatig komen er grote schimmen op me af, maar voordat ik ze echt goed kan zien, zijn ze alweer verdwenen. Het doet mij een beetje denken aan Gorilla’s in de mist. Ze zien is al lastig, laat staan fotograferen. Jammer, maar het is toch een leuke ervaring.

— Regelmatig komen er grote schimmen op me af, maar voordat ik ze echt goed kan zien, zijn ze alweer verdwenen. —

Dankernsee

De Dankernsee is gesplitst in drie delen. Een zone waar gedoken kan worden, een zone waar gezwommen kan worden, en een deel waar je mag varen en waterskiën. We zijn hier gelukkig ‘s morgens vroeg zodat je de auto nog goed kwijt kan. Volgens Peter zal het later, op dit soort warme dagen, behoorlijk druk worden. Er is ook een duikcentrum, dat bij dit deel van de plas ligt,  maar dat is doordeweeks meestal gesloten. Peter heeft vooraf al aangegeven dat ik niet hoef te rekenen op veel biologisch leven. De chemische samenstelling van het water maakt dat zo goed als onmogelijk. Wel zou het water extreem helder zijn. Hierdoor is het uitermate geschikt voor opleidingen. Om onder water toch voor enige afleiding te zorgen zijn er talloze objecten onder water geplaatst. Je kunt een parcours volgen als je ze allemaal wilt zien.

De plas ligt er werkelijk heel uitnodigend bij. Een prachtig blauw meer, omringd door bossen. Je krijgt meteen zin om erin te duiken. En dat doen we dan ook snel! Onder water is het zicht redelijk goed, maar niet super. Ook hier zal het warme weer waarschijnlijk debet aan zijn. Peter loodst mij kundig langs alle objecten. Hopelijk kunnen deze objecten de Duitse aspirant-duikers bekoren, maar het is niet echt mijn cup of tea. Misschien is de plas leuker als het in een ander jaargetijde echt super helder is? Of voor onderwaterfotografen om te oefenen op de dummy van de witte haai, voor het geval ze die ooit in het echt zullen tegenkomen.

Baggersee Niederlangen

Op het programma staat ook Baggersee Niederlangen. De plas ligt er schitterend bij. In tegenstelling tot de Dankernsee is deze plas niet opengesteld voor het publiek. Dat blijkt al snel, want als we ons willen omkleden, worden we aangesproken door de enige persoon die aan de waterkant recreëert. “Of we toestemming hebben om te duiken?” Peter kan gelukkig meteen antwoorden dat Werner toestemming heeft verleend. “Dan is het goed”, wordt ons medegedeeld. Later vraag ik Peter of de naam Werner een kansrijke gok was, maar het blijkt inderdaad de voorzitter van de plaatselijke visvereniging te zijn.

— Deze plas is een stuk spannender. Het blokkenlandschap, soms omringd door strak afgebakende begroeiing, is bijzonder. —

Deze plas is een stuk spannender. Vooral landschappelijk. Door de samenstelling van de bodem, die naast zand ook uit veel klei bestaat, zijn er grote blokken en bulten ontstaan waar de zand is opgezogen en de klei is achtergebleven. Het blokkenlandschap, soms omringd door strak afgebakende begroeiing, is bijzonder. In deze plas zit ook voldoende vis. Er schijnt ook een school forellen te zwemmen, maar die heb ik helaas niet gezien.

Nachtduik in de Spieksee

Omdat ik altijd graag een nachtduik maak, heb ik met Peter afgesproken om nog een tweede duik te maken in de Spieksee. Deze lijkt mij daarvoor het meest geschikt. Op de eerste plaats omdat ik daar het meeste leven verwacht, en daarnaast is de plas ook betrekkelijk dicht bij het duikcentrum.

Bij aankomst kunnen we nog even genieten van een prachtige zonsondergang. Als we het water in gaan, is het al zo goed als volledig donker. Ik heb mij niet vergist, er is inderdaad meer dan voldoende leven. Tijdens een nachtduik zijn vissen altijd beter te benaderen. Ik kan prachtige foto’s maken van baarzen tussen de waterplanten. Er zijn ook opvallend veel zoetwaterkreeftjes aanwezig die ik overdag absoluut niet had heb gezien. Voor mij is dit echt de leukste duik.

Speicherbecken Geeste

De laatste duik van mijn korte vakantie is in Speicherbecken Geeste. Wat afstand betreft het verst van duikcentrum Aqua Love vandaan, maar ik heb het zo gepland dat ik daarna meteen weer richting Randstad kan.
Speicherbecken Geeste is geen natuurlijk meer. In feite is het een grote betonnen bak. Bedoeld als koelwaterspaarbekken voor de kerncentrale Lingen. Om van de nood een deugd te maken is er een compleet recreatiepark omheen gebouwd, dat zelfs tropisch aandoet vanwege de geplante palmbomen. Onderdeel van het geheel is een duikcentrum. Peter heeft ook hier weer toestemming geregeld zodat we ongehinderd kunnen duiken.

We dalen af langs een egaal glooiende helling. Op het beton ligt inmiddels een dikke laag bezinksel. Door de duikclub zijn diverse objecten afgezonken zodat er wat reliëf ontstaat op de vlakke bodem. Hiermee worden ook schuilplaatsen gecreëerd voor het onderwaterleven. Dat onderwaterleven is er in ieder geval volop. Wat meteen opvalt, is het enorm grote aantal zwartbekgrondeltjes dat ons komt verwelkomen. Nog nooit heb ik deze exoot in zulke grote aantallen gezien. Naast de zwartbekgrondel zie ik ook veel marmergrondels, ook een exoot. Het is wel opmerkelijk dat ik de voorgaande duiken helemaal geen zwartbek- of marmergrondels heb gezien. Grondeltjes zijn mooie visjes om te fotograferen, hoewel het nog een uitdaging is om er één los vast te leggen, zo massaal zijn ze aanwezig.

Deze laatste duik toont aan dat binnen een betrekkelijk klein gebied plassen liggen met een grote diversiteit aan biologisch leven en onderwaterlandschap. Deze vier plassen zijn trouwens maar een kleine greep uit het grote aantal plassen die je via Aqua Love kunt beduiken.

Helaas...

Na publicatie van dit artikel hebben wij bericht gekregen dat Aqua Love de activiteiten aan de wilgen heeft gehangen. De faciliteiten van het duikcentrum én Peter als alwetende en tourguide zijn dus niet meer beschikbaar. Aangezien Peter afspraken had met de beheerders van een aantal plassen, raden wij je aan om vooraf te informeren of duiken mogelijk is.

1 reactie

  1. Hallo,
    lijkt interessant maar ik begrijp iets niet. Volgens de website kan je er niet meer overnachten?

    DUIKEN EN OVERNACHTEN
    DUIKEN EN OVERNACHTENDUIKEN EN OVERNACHTEN
    Na vele leuke jaren en gezellige gasten hebben mogen ontvangen zijn wij met “Duiken en Overnachten” gestopt.

    Mvg,
    Didier

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief