Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Reizen

Malta – Historie onder en boven water

Duiken op Malta betekent helder water, wrakken, imposante onderwaterlandschappen, doorkijkjes, tunnels en uitgestrekte velden met zeegras en klein leven. Patricia en Dennis gaan op verkenning.

Koffie! Daar begint onze duikdag mee. We zitten midden in het historische centrum van Valetta, de hoofdstad van Malta, dat naast het eiland Malta zelf ook uit Gozo en Comino bestaat. Duiken in een stad? Ja, het is de bedoeling dat we aan de rand van het stadscentrum het water in gaan voor een duik op de HMS Maori, die niet ver uit de kant in St. Elmo’s Bay ligt. Het is een écht wrak uit de Tweede Wereldoorlog. In 1942 werd de Britse torpedojager door de Duitsers naar de zeebodem verwezen.

Maori

Via de duiktrap bij de punt gaan we het water in. We zwemmen een stukje uit en komen bij de Maori. Beter gezegd, bij wat er nog van de Maori over is. Door de ondiepe ligging op vijftien meter heeft het wrak het bij stormen zwaar te verduren. In 2016 werd het wrak nog verder uit elkaar geslagen. De delen liggen nu verspreid over de bodem en je hebt af en toe wel je fantasie nodig om er een boot in te zien. Maar dat kan de pret niet drukken.

Foto: Dennis Dekker

Foto: Dennis Dekker

Via de zandbodem zwemmen we terug. Langzaam, want er valt hier veel te snuffelen. De octopusjes proberen zichzelf razendsnel voor ons te verstoppen. Tevergeefs, maar het is een leuk schouwspel.
Dichter bij de kant zien we onze gids David ineens gehuld in een grote zandwolk. Dennis en ik kijken elkaar vragend aan? Boven water legt hij lachend uit: “Bij de kant worden nog steeds af en toe kogels en granaten uit WWII gevonden. Na een storm komt er altijd weer iets bloot te liggen.”

WWII

Restanten van de Tweede Wereldoorlog zie je nog overal op en rond het eiland. Malta ligt op een strategische positie in de Middellandse Zee en de Duitsers en Britten hebben hier menige slag geleverd. Dit is overigens niet de enige historie. Het hele eiland is ervan vergeven – Feniciërs, Carthagers, Romeinen, Byzantijnen en Arabieren hebben er allemaal hun sporen achtergelaten.

Duiken is overigens een mooie manier om het eiland ook boven water te verkennen, zeker met onze gids David van Maltaqua. Hij is een wandelende encyclopedie… wat weet hij veel! Hij wordt niet voor niets ‘Detour David’ genoemd. Op weg naar de duikstekken rijdt hij rustig een stukje om, wijst hij van alles aan en weet er dan ook nog een heel verhaal bij te vertellen.

Foto: DAAgius/Shutterstock

Duikgemak

Elke ochtend komt David ons voor twee duiken ophalen bij het appartementencomplex Sands, dat eigendom is van Maltaqua is en in een straat achter de duikschool in St. Paul’s Bay staat. Hij heeft flessen, lood en de analyzer bij zich en wij hoeven alleen maar ons grote Maltaqua tas met duikspullen in de laadbak te leggen. Ideaal want aan het eind van de dag zet hij ons ook weer af en kunnen we onze spullen spoelen in de speciale spoel- en droogruimte van het complex. Het is helemaal ingericht voor duikers. Als je met een groep bent, is er ook nog het penthouse met een eigen grote keuken en een buitenverblijf met barbecue.

De duikstekken liggen rond het eiland en zijn allemaal in relatief korte tijd te bereiken. En zo’n rit is nooit saai. Als we op een snelweg rijden, blijkt dat dit de oude landingsbaan voor de oorlogsvliegtuigen is. Onderweg rijden we langs kerken… haast niet te missen want er zijn er maar liefst 300 op het eiland! Ook de oude burchten en terrasvelden maken indruk. En de plaatsjes met Arabische namen verwijzen nog naar de tijd dat het eiland door de Arabieren overheerst werd. We maken in ons hoofd alvast een lijst van wat we op onze duikvrije dagen willen doen.

Cirkewwa

Het bekendste duikgebied op Malta is Cirkewwa, vlak bij de haven, waar de veerboot naar Gozo vertrekt. In een oogopslag zien we voor wie het duiken rond dit eiland leuk is. Instructeurs met hun Open Water Diver-cursisten, duikgidsen met meer ervaren duikers én duikers met dubbelsets en rebreathers gaan hier het water in. Wat voor duiker je ook bent, Malta heeft echt voor iedereen wat – van ondiepe duikstekken tot wrakken op grote diepte.

De meeste duikers gaan het water in en uit bij Susie’s Pool. Dat is ook de plek waar de checkdives worden gemaakt. Van hieruit kun je alle kanten op: langs de rotswand met zijn doorkijkjes en grillige bodemstructuur of richting de wrakken P29 en Rozi. Wij doen ze allemaal! Niet in één duik trouwens.

Het anker van de Rozi. Foto: DAAgius/Shutterstock

Begroeid wrak

De P29 ligt niet al te ver uit de kant op een diepte van 34 meter, maar het goede nieuws… het hoogste punt van de mast bevindt zich maar 12 meter onder het wateroppervlak. Het is een oude Duitse mijnenjager die in 1997 door Malta werd opgekocht en ingezet werd voor grenscontrole en het onderscheppen van smokkelaars. In 2007 werd de P29 afgezonken.
Duikers met de nodige opleiding mogen het wrak ook in. Wij blijven lekker buiten. We zwemmen eromheen en kijken naar binnen. Rond de mast wemelt het van de vis. Opvallend is dat dit wrak als enige ook begroeid is! Mooi!

P29. Foto: DAAgius/Shutterstock

Goud

Voor de duik op de Rozi, een sleepboot van 33 meter lang, die in de jaren negentig al als kunstrif is afgezonken, nemen we niet de makkelijke instap bij Susie’s Pool. Het is er druk en we lopen samen met David een klein stukje verder naar de platforms op de rotsen: brons, zilver en goud. Waar dat voor staat? Dat blijkt al snel! Want hier moeten we springen.  Brons is de minst hoge, goud de hoogste. Ik ga natuurlijk voor goud en het enige wat tijdens de sprong door me heen gaat, is ‘Mijn god, wat heb ik gedaan!’ Maar het valt mee, en voor wie de sprong niet wil wagen, is er ook bij deze instap een trap.
Het wrak staat op 34 meter rechtop op de zandbodem en de mast tikt de 20 meter aan. Wat een mooi licht, dat is echt een voordeel van het superheldere, blauwe water rond Malta. Rond het wrak dartelen scholen vis, genieten!
Vanaf het wrak zwemmen we over de bodem met rotsblokken, zand en zeegras langzaam terug richting Susie’s Pool – daar is het toch net even makkelijker om het water weer uit te gaan.

Kantduiken

Rondom Malta is een groot aantal duikstekken. De truck parkeert zo dichtbij mogelijk, maar soms moet je met duikuitrusting aan wel een stukje moet lopen. Via een trap kun je op de meeste plaatsen het water in. Je mag met een gids duiken, maar als je liever samen met je buddy gaat, kan dat ook.

Helder water

Karakteristiek voor Malta is het glasheldere water. Je kunt zeker 40 meter ver kijken en het daglicht dringt door tot grote diepte, of we nu op de wrakken, boven het zeegras of langs de rotsen duiken. Vaak kun je tijdens een duik of twee duiken op één locatie zowel op een wrak als langs de rotsen of over de bodem duiken. Zoals bijvoorbeeld op de Um el Faroud, het grootste wrak van Malta. De eerste duik zwemmen we vanaf het instappunt bij Wied iz-Zurrieq, waar ook de bootjes voor attractie Blue Grotto liggen, uit richting het wrak. De tweede duik gaan we op dezelfde plek het water in, maar kiezen we voor het rif – twee heel verschillende duiken.

Soms kan het onder water heel veel aangenamer zijn dan op de kant. Op de laatste dag willen we nog bij een wrakje duiken, de Tug 2 bij Sliema. Een van de mooiste duiken die we maken, we zwemmen uit over het zeegras, we zien murenen, octopussen en vooral in het ondiepere deel heel veel vis. Zo zijn we het omkleden achter een beachclub bij 35 graden op de parkeerplaats snel vergeten. De mooie duik hebben we in de pocket. Nog maar even niet aan denken dat we ook nog terug moeten!

Foto: Maltaqua

De Tug2. Foto: DAAgius/Shutterstock

Tekst: Patricia van Mourik

Praktische info
Patricia en Dennis duiken met Maltaqua, het duikcentrum dat in 2020 vijftig jaar bestaat. Maltaqua kan elke duiker bedienen: van beginner tot de meest geavanceerde technische duiker. Lucht, nitrox en trimix, ze vullen het allemaal en geven ook de bijbehorende duikopleidingen. Het duikcentrum heeft ook een grote winkel en maakt duikpakken in eigen atelier. Wil je met een gids duiken, dan pikt deze je bij de accommodatie op en word je na de duiken ook weer teruggebracht.

Accommodatie
Aan accommodatie geen gebrek op Malta. In St. Paul’s Bay waar Maltaqua zit, heb je keuze uit hotels, pensions en appartementen. Helemaal makkelijk is om te kiezen voor de Sands appartementen van Maltaqua zelf, dichtbij het duikcentrum én het gezellige centrum van St. Paul’s Bay met zijn restaurantjes en barretjes. Ook kun je Villa Michael huren – hier is plek voor 6 personen.

Krijg je al zin?
Neem voor de mogelijkheden een kijkje op de website van Diving Holidays. Je kunt alleen Malta doen, maar een combinatie met Gozo kan ook.

5 reacties

  1. Hebben jullie ook prijzen van de Villa Michael? Is 6 pers echt de max of kan er ook nog een kinderbed bij?
    En is de villa ook in dezelfde plaats?

    REAGEREN
  2. Hoi Marion,
    Ja die prijzen hebben we zeker. En de villa is ruim genoeg voor ook een extra babybed. Stuur ons even een mailtje op info@divingholidays.nl met je aanvraag, dan kijken we met je mee voor een mooie duikvakantie!

    REAGEREN
  3. Malta blijft leuk. Ik ga er elke 2 jaar heen, lekker een dag of 10 vakantie vieren, af en toe duiken en vaak ook een paar dagen naar Gozo. Lekker weer, helder water en nie zo ver vliegen.

    REAGEREN
  4. Je kunt op Malta dus ook zelfstandig kantduiken? Ik vind met een groep altijd zo irritant (sorry), maar als je zelf met je buddy kunt duiken wordt Malta ineens een stuk interessanter.

    REAGEREN
  5. Hoi Sven, je kan zeker zelf duiken maar ook gewoon met een gids, zonder dat er een hele groep met jullie mee gaat.
    Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief