Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Reizen

Samos: een Griekse oase

Onderwaterfotograaf Marco van Rijswijk weet precies wat hij wil als hij een vakantie uitzoekt – natuur, cultuur én de mogelijkheid om te duiken. Waar hij het vindt? Op Samos!

Samos ja! Wij combineren in onze vakanties natuur en cultuur graag met mijn ‘vreemde’ hobby duiken. Samos lijkt daarvoor een uitstekende bestemming. Anders dan vele andere eilanden in de Middellandse Zee, die rotsachtig en door de vele zonuren vaak dor zijn, is dit Griekse eiland juist heel groen. Door het vele zoete water op het eiland zijn niet alleen de bomen en struiken mooi groen, maar is er ook een enorme gekleurde bloemenpracht te vinden. Schitterend. Een plek waar mijn vrouw Marianne, die niet duikt, en ik beiden kunnen genieten en waar de drukte ver te zoeken is – ook dat is een groot pluspunt.

Proost!

Het duiken verrast me! Samos heeft één duikplaats die écht naar mijn smaak is en die ik zeker niet wil missen. In de voorbereiding van de vakantie heb ik namelijk al gezocht naar interessante duikplaatsen. De Kerveli Wine Cellar is er zo een. Ik –  als wijnliefhebber – wil daar zeker duiken. Boven water zien we op het eiland de vele wijnvelden en olijfboomgaarden, nu is het tijd voor een duik in de wijnkelder.

Met de boot van Kerveli Dive Centre varen we langs de rotsachtige kust. De schipper weet precies waar hij moet zijn! Onder water volgen we de bodem die afloopt naar een diepte van 25 meter. Daar bevindt zich in de rotsen een kleine grot. Een speciale plek want al jaren worden hier de flessen biologische Kerveli Village wijn gelegd om te rusten en te rijpen. Door de constante temperatuur en het gebrek aan natuurlijk licht is dit voor deze wijn een uitstekende plek om op smaak te komen. Prachtig om de flessen in de grot te zien liggen. We vervolgen onze duik tussen de grillig gevormde rotsen door en zwemmen rustig terug richting de kant.

De mooie duik wordt nog mooier als ik van Tassos, de eigenaar van Kerveli Divecenter, een fles uit de grot mee naar huis krijg. Zo kan mijn vrouw Marianne straks met een glaasje wijn meegenieten van mijn duik. Proost!

“Tijd voor een duik in de wijnkelder… letterlijk dus! De grot is voor deze wijn een uitstekende plek om op smaak te komen.”

Marco_van_Rijswijk_Samos_017

Afwisseling

Het eiland onder én boven water verkennen gaat prima samen. Samos kent ontzettend veel mooie dorpjes, baaitjes, olijfbomen en wijngaarden. En overal zijn mooie wandelroutes uitgezet. Naar de Potami-watervallen bijvoorbeeld. Het is een pittige wandeling, maar met de mooiste uitzichten is het puur genieten.

Pythagoras

Een andere wandeling brengt ons naar de grot van Pythagoras, niet onbekend vanwege zijn wiskundige stelling. We leren dat hij nog veel meer uitvindingen heeft gedaan en wijsheden heeft gedeeld. De filosoof verstopte zich in de grot toen hij op de vlucht was voor de tiran van Samos, Polycrates. Het is een hele klim om de grot te bereiken, maar het uitzicht is adembenemend mooi. Ik begrijp wel dat deze plek voor hem een bron van inspiratie was!

Seal Cave

De wandelingen wissel ik af met duiken. De duiklocatie Seal Cave heeft zijn naam te danken aan de zeehonden die in deze grot soms rusten. Maar de kans dat we een zeehond zullen tegenkomen, is klein, zo wordt me vooraf verteld. Maar het is niet onmogelijk dus!

We zwemmen langs een rotswand die afloopt naar 25 meter diepte. De beloofde tandbaarzen zijn niet te missen. Langs de wand bij Seal Cave zwemmen de grootste tandbaarzen van het hele gebied. Ze laten zich rustig bewonderen. We gaan de ondiepe maar grote grot in en vinden er volop naaktslakken en kokerwormen. Een nieuwsgierige murene kijkt ons vanuit zijn holletje aan. De zeehonden laten zich niet zien, maar wat een variatie aan leven!

“De tandbaarzen, de grootste in dit gebied, laten zich rustig bewonderen.”

Oude amforen

Samos ligt op wat in een heel ver verleden de belangrijkste handelsroute over zee tussen Europa en Azië was. Bij Prasso Drop Off duiken we langs een steile wand. Op een diepte tussen de 20 en 30 meter liggen de restanten van verschillende oude scheepswrakken. Verspreid over de zeebodem zien we kleine en grote amforen – de rijke historie van het gebied is hier nog altijd zichtbaar.

Verrassend mooi!

Samos is een aanrader – echt boven verwachting! Zowel onder als boven water hebben we ons laten verrassen. Dit Griekse eiland is zeker aan te bevelen voor rustzoekers en natuurliefhebbers. En als je dan ook nog af en toe een duik wilt maken, zit je hier helemaal goed!

Meer over Samos

  • Samos is een Grieks eiland in de Egeïsche Zee. Het ligt vlak voor de kust van Turkije.
  • Het eiland is 44 bij 19 kilometer groot.
  • Samos heeft een eigen luchthaven en veerbootverbindingen met eilanden als Rodos, Kos en Lesbos. Ook Turkije is snel bereikbaar per boot.
  • De munteenheid is de euro.

Eilanden voor natuur- én duikliefhebbers!

Marco en Marianne kiezen bewust voor niet al te drukke eilanden die zowel natuur boven water als mogelijkheden tot duiken bieden. Deze tips geven ze je mee:

5 reacties

  1. Al een paar keer in Griekenland gedoken, maar dit verrast. Gaat zeker op ons lijstje.
    Had je de duiken ter plaatse geregeld?

    REAGEREN
    • Jazeker, bij Tassos van Kerveli Divecenter

      REAGEREN
      • Wat een bijzondere reis, Samos stond al lang op mijn lijstje naar is in de vergetelheid geraakt. Duikvakanties trekken mij niet, maar de combinatie van boven en onder water juist des te meer. Samos dis even afstoffen en een plekje in de top 5 vakanties zetten dus! Mooi verhaal, schitterende foto’s en ja, die wijn…! Was die ook echt lekker?

        REAGEREN
  2. Samos is absoluut een reis waard, of meer.
    De informatie dat er op Samos maar één duikschool zou zijn is echter niet correct. De duikschool in Pythagoreio bestaat zelfs al veel langer dan die in Kerveli (Samos Dive Center).

    REAGEREN
  3. Ik heb genoten van je verhaal, Marco. De omgeving is prachtig maar voor mij als rolstoeler niet haalbaar. Wat zéker haalbaar is…..da’s de wijn 😜 Maar ook het duiken daar. Geweldig. Dankjewel voor het delen.

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief