Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Bommetje!

Het zal je gebeuren. Je stuit tijdens een duik op een mysterieus object en het blijkt een kernbom uit 1950 te zijn.

kernbom_markivDe Canadese duiker Sean Smyrichinsky dacht in eerste instantie dat hij op de bodem voor de kust van Haida Gwaii (Brits-Columbia, Canada) een UFO had gevonden. Na een dag duiken naar zeekomkommers was hij met zijn onderwaterscooter nog op zoek naar vis gegaan en op een vreemd object gestuit. «Het ding was groter dan een kingsize bed. Het zag er een beetje uit als een bagel: plat bovenaan met in het midden een gat.» Toen hij terug aan land rondvroeg wat het zou kunnen zijn, zei een vriend; «Oh, misschien heb je die bom wel gevonden.»

Er zijn redenen om aan te nemen dat het om een bom gaat. Op 13 februari 1950 stortte een Amerikaanse bommenwerper neer voor de kust van Brits-Columbia met aan boord een kernbom – een Mark IV – die na de crash niet werd teruggevonden. Het ding weegt zo’n vijf ton. De bommenwerper crashte op zo’n 80 kilometer van de plek waar de duiker het object vond.

De Canadese marine zal later deze maand onderzoek doen, maar militaire experts gaan ervan uit dat het wel eens om een verloren gewaande nucleaire bom kan gaan. Met een onderwaterrobot zullen beelden van de zeebodem worden gemaakt.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief