Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Primeur: de eerste beelden van een baby witte haai?

De eerste keer dat er filmbeelden opduiken van een baby witte haai? Carlos Gauna filmde dit jonge dier voor de kust van Zuid-Californië.

Waar worden witte haaien geboren? Dat is een vraag die de wetenschap nog altijd bezighoudt. Vermoedens zijn er, maar nog nooit is het wetenschappelijk aangetoond. Niemand weet waar de vrouwelijke ‘great whites’ heen gaan om hun jongen ter wereld te brengen. En als je beseft dat er naar geen haai zo veel onderzoek wordt gedaan als naar de witte haai, is dat best verwonderlijk.

De beelden die Carlos Gauna (zelf geen wetenschapper, benadrukt hij) heeft gemaakt voor de kust van Californië, zijn dan ook uniek. Al geruime tijd denkt men dat de Californische kust tot aan het Mexicaanse Baja California de geboortegrond en kraamkamer voor witte haaien is omdat er veel jonge exemplaren voorkomen. Maar ook Autralië en Zuid-Afrika zijn potentiële plekken waar de vrouwtjes heen gaan om hun jongen te baren.

Deze beelden werden geschoten in de zomer van 2023. Carlos Gauna, op YouTube bekend als TheMalibuArtist, filmde met een drone haaien bij Carpinteria. Hij spotte dit kleine exemplaar, dat zeker de vorm van een witte haai heeft. Na bestudering van de beelden, samen met een wetenschapper, is vastgesteld dat het dier zo’n 1,5 meter moet zijn – wat overeenkomt met de volgroeide embryo’s die eerder zijn aangetroffen in dode vrouwtjes. Enkele dagen voordat deze beelden zijn gemaakt, werden ook grote zwangere vrouwtjes gespot in dit gebied, ook dat draagt bij aan de theorie dat het hier om een baby witte haai gaat.

Uiteraard zal het onderzoek voor de kust van Californië worden voortgezet.

1 reactie

  1. SCHITTEREND. Wat een fantastische opname :-O Chapeau!!!!!

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief