Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Nederlandse duikers gearresteerd in Costa Brava

Drie Nederlandse duikers zijn aan de Spaanse Costa Brava gearresteerd toen zij bezig waren een door hen opgedoken Romeinse amfora uit de tweede eeuw voor Christus in hun boot te laden.

Het gaat om drie mannen van 46 tot 49 jaar. Zij worden verdacht van smokkel, diefstal en een misdrijf tegen het historisch erfgoed. De verdachten waren volgens de politie goed voorbereid. Ze hadden gereedschap bij zich om de zeebodem te onderzoeken en een kist om de buit in te vervoeren. De mannen werden betrapt in het kustgebied van Cap de Creus ten zuiden van de grens met Frankrijk. Daar zijn ten minste zeven schepen uit de Romeinse tijd vergaan.

Waarde

Onderzoekers van de Catalaanse archeologische dienst CASC hebben inmiddels vastgesteld dat de amfora uit de omgeving van Napels kwam en werd gebruikt voor het transport van wijn. De precieze waarde is nog niet vastgesteld. Die is bepalend voor de straf die de Nederlanse mannen kunnen krijgen.

Misdrijven

Volgens een woordvoerder van de Catalaanse politie komt een van de verdachten uit Tiel. Een ander woont in het Limburgse Reuver. De derde weigerde zijn woonplaats op te geven. De woordvoerder sprak over ernstige misdrijven. ”Op de diefstal van dit soort voorwerpen staat een celstraf van één tot drie jaar.” Als de mannen schuldig worden bevonden aan de vernieling van een archeologische vindplaats, kunnen zij één tot drie jaar gevangenisstraf extra krijgen. Smokkel wordt meestal afgedaan met een geldboete.

Bron: NU.nl

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief