Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur / Nieuws

Lange buis zorgt voor visverkeer tussen IJsselmeer en Waddenzee

In de Afsluitdijk is zaterdag een lange buis geopend die het vissen mogelijk maakt tussen de Waddenzee en het IJsselmeer te zwemmen.

De passage is belangrijk voor ’trekvissen’, omdat die zowel zoet- als zoutwater nodig hebben om te groeien en zich voort te planten.

Rijkswaterstaat en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier openden gezamenlijk de buis, die elke nacht tussen de 30.000 en 50.000 glasaaltjes doorlaat. Ook gaven de organisaties het startsein voor het visvriendelijker gebruik van openingen in de Afsluitdijk.

”Door slim te gebruiken van de openingen in de dijk, bijvoorbeeld door schutsluizen ook ’s avonds te bedienen, laten we circa 350 miljoen vissen per jaar door”, aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

Het openen van de vispassage had plaats op Wereldvismigratiedag. Wereldwijd is op ruim vierhonderd evenementen aandacht gevraagd voor de negatieve gevolgen van de aanleg van dammen en dijken. Die vormen een belemmering voor trekvissen die tussen zout- en zoetwater willen zwemmen.

Bron: nu.nl

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief