Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Instagram link in bio / Nieuws

Blue Defenders start eerste expeditie in Yarari Sanctuary

Donderdag 11 januari start de eerste expeditie van de non-profitorganisatie Blue Defenders. Het team, dat bestaat uit experts woonachtig op Bonaire, gaat veldonderzoek doen naar aantallen, soorten en bewegingen van walvissen, haaien en roggen. Met behulp van een eenvoudige hydrofoon, spotters en vastlegging door fotografie wil Blue Defenders de mariene megafauna in kaart brengen.

Sinds 2015 is het gebied rondom Bonaire, Saba en Sint Eustatius een natuurpark onder de naam Yarari Marine Mammal & Shark Santuary. Informatie over de aanwezigheid, aantallen en soorten van mariene megafauna is verouderd. De NGO Blue Defenders gaat daar verandering in brengen met meerdere veldonderzoeken in het gebied. Er wordt gestart in de wateren rondom Bonaire. De opgehaalde data worden gedeeld met belangrijke stakeholders zodat deze informatie kan worden omgezet in effectieve beschermingsmaatregelen.

Casper Douma, fotograaf & medeoprichter Blue Defenders: “Aan de oostzijde van Bonaire zag ik twee jaar geleden enkele ‘blows’ van walvissen. Meteen werd er geschakeld met Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA). Met een vliegtuigje konden we de walvissen opsporen. Er was een flinke activiteit rondom een school vis. Diverse haaien en Bryde walvissen deden zich tegoed aan de vissen en dat op ongeveer 1,5 km uit de kust. Reden genoeg om meer onderzoek te doen. Zo ontstond het idee om de NGO op te richten.”

De oprichters van Blue Defenders: Casper Douma, Indy Douma en Cora Knopper.

Door tal van bedreigingen staat mariene megafauna onder druk. Om bescherming te bieden binnen het Yarari Sanctuary is het belangrijk om nieuwe data te verzamelen. Succesvol zijn in bescherming is naast veldonderzoek vooral de samenwerking aangaan. De komende jaren wil Blue Defenders allianties sluiten met belangrijke partners en ook een universiteit hierbij betrekken.

“We zijn ontzettend benieuwd wat we tegen gaan komen,”aldus Casper Douma. “Dat is vooraf niet te voorspellen en met een flink onderzoeksgebied zien we het eerste onderzoek als pilot. Na deze driedaagse expeditie plannen we met de opgedane kennis meer onderzoeken in.”

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief