Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Bonaire - algemeen / Curaçao - algemeen / Nieuws

Alarm om Caribische zee-egels

De stekelige dieren in het Caribisch gebied veroorzaken dit keer geen problemen, maar zijn zelf in de problemen geraakt. Gevreesd wordt voor grote sterfte onder deze dieren, die cruciaal zijn voor een gezond koraalrif.

De zee-egel waarom het gaat, is de Diadema antillarum, een soort met lange stekels. De autoriteiten van beschermde zeegebieden binnen het Nederlands Caribisch gebied zijn bang dat de situatie waar nu sprake van is, leidt tot dezelfde massale sterfte die plaatsvond in de jaren tachtig. De populaties van de Diadema zee-egels in het Caribisch gebied werden toen bijna volledig weggevaagd.

Belang voor koraalriffen

Diadema zee-egels spelen een cruciale rol bij de instandhouding van gezonde koraalriffen. Deze zijn essentieel voor kustbescherming en vormen als toeristische trekpleister een cruciale inkomstenbron in het Nederlands Caribisch gebied. Diadema zee-egels helpen de delicate balans binnen het rif in stand te houden. Ze grazen namelijk op algen, die wanneer ze overvloedig voorkomen, het koraal kunnen beschadigen.

Zee-egelziekte in Caribisch gebied

Halverwege de jaren tachtig van de negentiende eeuw heerste er een ziekte door het Caribisch gebied die bijna de hele zee-egelpopulatie vernietigde. In februari 2022 kwamen er opnieuw berichten over omvangrijke sterfgevallen in de Caraïben. Op 14 maart was er een eerste melding uit het Nederlands Caribisch vanaf het eiland St. Eustatius. Berichten van de overige Nederlandse benedenwindse eilanden Saba en St. Maarten volgden snel. De eerste waarnemingen van zieke zee-egels op Curaçao werden gedaan in juni. Twee weken later was meer dan negentig procent van de onderzochte populaties verdwenen.

Stervende Diadema zee-egel. Foto: Alwin Hylkema.

Diadema workshop

In april organiseerde DCNA, samen met de University of Applied Sciences Van Hall Larenstein, een workshop over het herstel van de zee-egels. Deze workshop voor onderzoekers en parkbeheerders gaf een uitgebreid beeld van de algehele situatie van de Diadema zee-egel in het Caribisch gebied. Ook was er informatie over de huidige sterfte en hersteltechnieken.

Wat jij kunt doen...

Ook jij kunt helpen wanneer jij in het Nederlands Caribisch gebied duikt of snorkelt. Geef je waarnemingen van gezonde, zieke of dode zee-egels door. Zo kunnen parkbeheerders en onderzoekers de oorzaken te achterhalen en werken aan een herstel. Melden kan op AGRRA-website maar je kunt het ook plaatselijk melden bij het parkbeheer.

En om verspreiding van de ziekte te voorkomen:

  • Spoel je duikuitrusting goed met zoet water
  • Maak je meerdere duiken, ga dan eerst naar plekken waarvan bekend is dat ze niet-geïnfecteerd zijn en dan pas naar plekken waar de infectie voorkomt
  • Stap niet op zee-egels en verplaats ze niet – levend of dood 

Bron: DCNA

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief