Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

‘Adoptieouders’ voor duikstek Front Porch op Bonaire

Via PADI Project Aware kun je een duikstek adopteren. Je moet dan maandelijks een D.A.D.-duik (Dive Against Debris) organiseren en de 5 R’s in acht nemen: Refuse, Reduce, Reuse, Recycle and Rot (Compost). Scuba Connection en Wannadive zijn sinds kort de trotse ‘adoptieouders’ van Front Porch.

Waarom is dit nodig en wat zijn de gevolgen van plastic afval in zee?

Vervuiling veroorzaakt door ‘vast’ afval is esthetisch onaantrekkelijk en ontbindt extreem langzaam. De zeeën zijn zwaar vervuild met menselijk afval, inclusief weggegooid of verloren vistuig. Kunststoffen in de vorm van gebruikte flessen, bekers, plastic zakken en andere voorwerpen worden aangespoeld en verstoppen kustlijnen en stranden over de hele wereld. Door een duikstek te adopteren verwijder je maandelijks op deze locatie het aanwezige ‘debris’.

Van al het afval dat we weggooien, veroorzaakt plastic de meeste schade. Een reden hiervoor is, is onze sterke afhankelijkheid van dit materiaal in onze moderne, ‘wegwerp’-levensstijl, de plastic verpakkingen die we gemiddeld 20 minuten gebruiken om onder andere boodschappen te doen, doet er jaren of decennia over om af te breken. Onze afhankelijkheid van plastic neemt nog steeds toe. Werd er in de jaren vijftig nog 5 miljoen ton per jaar geproduceerd, nu is dat wereldwijd maar liefst 234 miljoen ton.

Hoewel kunststoffen niet biologisch worden afgebroken, kunnen ze in het zonlicht langzaam degraderen. Afhankelijk van het soort plastic kan dit jaren, decennia of zelfs eeuwen duren.

De levensduur van een aantal veel voorkomende items die in de oceaan voorkomen.

Effecten van puin en plastic in zee

Het afval beïnvloedt al het oceaanleven en omdat we aan de top van de voedselketen staan, beïnvloedt het ook de mens. De negatieve implicaties van onze ‘plastic’ levensstijl zijn talrijk. Terwijl de overgrote meerderheid van de kunststoffen voor de meeste mensen onzichtbaar blijft, worden items over lange afstanden vervoerd en stromen en getijden zetten ze af op zelfs onze meest afgelegen ongerepte stranden. Kijk bijvoorbeeld ook maar naar de Oostkust van Bonaire.
Bedreigingen voor het leven in zee zijn het gevolg van ingestie en verstrengeling. Volgens het Milieuprogramma van de Verenigde Naties doden vooral plastic en synthetische vislijnen en netten een miljoen zeevogels per jaar en 100.000 zeezoogdieren en schildpadden. Drijvende plastic voorwerpen worden vaak aangezien voor voedsel. Vooral schildpadden zien plastic zakken aan voor voedsel (kwallen). Het inslikken van kunststoffen en ander afval verstopt het spijsverteringskanaal, wat leidt tot fatale constipatie.

Ook in de Noordzee

Even terug naar het westerse Nederland, analyse van stormvogelkarkassen aangespoeld aan de Noordzeekusten toonde aan dat 95 procent plastic in hun maag had – met een gemiddelde van 45 stuks per vogel.

Doe je mee?

Ben je op Bonaire en wil je deelnemen aan een van de D.A.D.-duiken?
Geef je op via Wannadive of Scuba Connection.

Onderwaterfoto’s: Olga Knijn

Dit bericht delen

Avatar
Scuba Connection

Wij zijn een duikwinkel en -school in het hart van het Gooi. Wij opende in mei 2018 onze deuren aan op de Lambertus Hortensiuslaan 36 te Naarden. Onze eerste groep cursisten was het team van de "Ruud de Wild in de Middag Show" die onder onze begeleiding de eerste volledige radio uitzending onder water in Nederland maakte. Wij zijn een duikschool die graag plannen op de agenda van onze cursist en volledige flexibiliteit aanbieden. Bij ons hoef je dan ook niet te wachten op het starten van een geplande cursus. Oud of jong, van beginner tot pro iedereen is bij ons welkom in ons PADI 5* IDC center. In de winkel verkopen wij XDEEP, Scubapro, Tusa en Fourth Element. Mocht je eens een keer een BCD van XDEEP willen proberen of een ademautomaat van Scubapro, schroom niet en bel ons op. Ben je bij ons in de buurt? De koffie staat altijd aan! Tot ziens in Naarden of natuurlijk aan de waterkant!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *