Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Boeken

Review: Shipwrecks of the Dover Straits

Shipwrecks of the Dover Straits, dat is de titel van het boek van Stefan Panis over de fascinerende wrakken in het Nauw van Calais. Bas Poelmann dook erin.

Al bij de eerste aankondiging van het boek van Stefan heb ik Shipwrecks of the Dover Straits op mijn wensenlijst gezet. En natuurlijk zodra het uit was, ook direct gekocht.

We hebben net de eerste Noordzee-wrakduik van het seizoen gemaakt. Nu valt er een stortbui, een ideaal moment dus om op de bank de laatste pagina’s van het boek te lezen.

On top!

Als je van wrakduiken houdt, dan is dit een boek voor boven aan het verlanglijstje. Alhoewel ik goed ingevoerd ben in het wrakduikwereldje, ken ik weinig Nederlandse duikers die veel in Het Kanaal duiken. Ikzelf heb er ook nog nooit gedoken, dus alles wat Stefan beschrijft, is nieuw voor me en tegelijkertijd herkenbaar omdat de wrakken en duiken sterk lijken op die in de Nederlandse Noordzee.

— Het is haast alsof je de duik samen met Stefan maakt, zo gedetailleerd beschrijft hij zijn duiken. —

In zijn boek neemt Stefan je mee op zijn avonturen in de Dover Straits (het Nauw van Calais) en beschrijft hij in detail hoe hij en zijn vaste team van buddy’s de wrakken in dit gebied verkennen, documenteren, identificeren en vastleggen. Het is haast alsof je de duik samen met Stefan maakt, zo gedetailleerd beschrijft hij zijn duiken. Talloze kleurenfoto’s van de wrakken, maar ook veel archiefbeelden van hoe de schepen er vroeger uitzagen. Beschrijvingen van de lading, de eerste vaart (en uiteraard de laatste) plaatsen een en ander in historisch perspectief. Ik wist niet dat er zo veel hele oude wrakken (1850-1900 en later) nog zó goed bewaard zijn gebleven.

Het is erg spannend om te lezen hoe de wrakken, vaak door het vinden en bergen van kleine artefacten, onderzocht en uiteindelijk geïdentificeerd zijn. Je zou willen dat je Stefans buddy bent en samen met hem de wrakken ontdekt.

Er is duidelijk veel werk gaan zitten in het documenteren van de wrakken en het aanleggen van de database met foto’s. Ik weet hoeveel tijd het duiken in deze omstandigheden kost en hoe uitdagend het kan zijn. Petje af voor de effort die Stefan in dit boek gestoken heeft.

Het enige wat ik mis, is een vermelding van de diepte waarop het wrak ligt (als duiker wil ik dat om de een of andere reden altijd weten) en een overzichtskaartje om te zien waar de wrakken ongeveer liggen.

Shipwrecks of the Dover Straits_Bokhara4

Shipwrecks of the Dover Straits

Titel: Shipwrecks of the Dover Straits
Auteur: Stefan Panis
208 pagina’s met kleurenfoto’s
Softback
ISBN: 978-184995-469-9
Verkrijgbaar bij diverse duikcentra en via de boekhandel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief