Anders ademen… een verademing?
Ademhalen, het is zo vanzelfsprekend. We doen immers de hele dag niet anders en dat gaat goed… of is er toch meer? Dirk Heylen schreef er een boek over.
Adem in, adem uit… Denk jij in het gewone leven wel eens na over je ademhaling? Ik in de regel niet, al kan ik dat misschien beter wel doen. Mijn trainer roept tijdens het sporten wel eens ‘Lin, je bent niet aan het freediven…’ omdat ik bij opperste inspanning (of is het concentratie?) vergeet door te ademen. Het goede nieuws is dat ik toch altijd wel weer die ademhalingsprikkel krijg.
Als duiker ben jij je mogelijk meer bewust van je ademhaling dan iemand die nooit onder water is. Je hebt immers, anders dan boven water, speciale apparatuur nodig om onder water te kunnen ademen. En hoe heerlijk is het om onder water alleen het geluid van je eigen ademhaling te horen?
Ik ben me echter nog nooit zo bewust geweest van mijn ademhaling als tijdens het gesprek dat ik met Dirk Heylen heb. Hij (misschien ken je hem nog als de oprichter van TODI) is grondlegger van Spiras, de academie voor ademhalen, en auteur van het boek ‘Anders ademen’. Een eyeopener voor iedereen, niet alleen voor duikers.
Dirk begint het boek met een duikervaring op Malta, waar de stress toesloeg en uitmondde in een hoge hartslag en kortademigheid, waarbij het hem zwart voor de ogen werd. “Mijn drang om te overleven was zo groot dat ik alleen maar naar boven wilde. Ik had haast een ongecontroleerde opstijging gemaakt met alle gevolgen van dien.” Gelukkig heeft zijn buddy hem in de gaten. “Dankzij hem kreeg ik mijn ademhaling onder controle en werd ik dus weer rustig.” Door dit incident kwam het besef hoe belangrijk de ademhaling voor alle mechanismen in lichaam en geest is. Stop, adem, denk en doe, dat is wat je onder én boven water doet wanneer de stress te veel wordt.
Ademhalen – Je kunt het leren
Het boek ‘Anders ademen’ is overigens niet uitsluitend bedoeld voor duikers, het is geschreven voor iedereen die ademhaalt, en zeker voor iedereen die in het leven wel eens te veel stress ervaart. Wij allemaal toch?
“Stress is zo oud als er leven op aarde is,” vertelt Dirk. “Zonder stress geen evolutie, zei Darwin ooit. We hebben het immers nodig om in actie te komen, om te presteren, om vooruit te komen.” Maar zoals alles waar ‘te’ voor staat, is te veel stress ook niet goed. En dan is het goed dat je weet hoe je ermee omgaat.
Stress gaat gepaard met verschillende symptomen, zoals een snellere hartslag, wijde pupillen, een hogere bloeddruk en -daar is hij- een veranderde ademhaling. Aan dat laatste kun je iets doen – anders ademen. Het is te leren!
— Anders ademen… een boek dat je in één adem uitleest. —
De invloed van stress
Dat leren beperkt zich niet tot alleen ademhalingsoefeningen. Het gaat er vooral ook om dat je begrijpt wat er in je lichaam gebeurt. Dirk legt dat in ons gesprek en ook in het boek haarfijn uit – en vooral ook in duidelijke taal. Ik heb een aaneenschakeling van ‘o ja’-momentjes – van die voorbeelden die bekend voorkomen, maar waar ik eigenlijk nooit bij heb stilgestaan dat het iets met stress of de ademhaling te maken heeft. Je staat versteld van wat stress of eigenlijk een teveel daarvan lichamelijk en geestelijk met je doet, en Dirk maakt in het boek ook heel duidelijk wat te veel stress op termijn voor je gezondheid betekent. Verontrustend, zeker… maar hij vertelt ook wat je met je ademhaling kunt doen om de stress weg te nemen ofwel de werking van je lichaam te beïnvloeden.
Hoe? Je raadt het vast al… Anders ademen. Dat is te leren en in het boek staan dan ook verschillende voorbeelden van oefeningen om je ademhaling te veranderen cq te verbeteren. Welke oefeningen jou helpen, hangt er vanaf. Ieder mens is anders, iedereen haalt anders adem… de een zit hoog in zijn ademhaling, de ander neemt enorme volumes aan lucht in, weer een ander ademt snel. Maar een oplossing is er en bestaat uit een combinatie van neus- en middenrifademhaling, langzamer ademen en langer uit- dan inademen.
Terug naar het duiken… ervaar je onder water stress? Of misschien voor de duik al? Let dan vooral op je ademhaling. Neem je rust, haal bewust adem, denk na en ga dan pas verder. De oefeningen waar het boek mee wordt afgesloten, gaan je vast helpen. Een goede ademhaling heeft zeker voordelen, al was het maar dat je langer met je lucht doet en een stuk relaxter bent. Dat maakt het duiken toch alleen maar leuker?