Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film

Prijswinnende onderwaterfoto’s bij Wildlife Photographer of the Year

De prestigieuze natuurfotografiewedstrijd Wildlife Photographer of the Year 2024 is gewonnen door onderwaterfotograaf Shane Gross. En er vielen meer onderwaterfoto’s in de prijzen.

In het Natural History Museum in Londen werden op 8 oktober de winnaars bekendgemaakt. Uit 59.228 inzendingen uit 117 landen werden de winnende foto’s gekozen.  De Canadees Shane Gross won in de categorie ‘Wetlands, the bigger picture’ én werd uitgeroepen tot Wildlife Photographer of the Year. Snorkelend maakte hij zijn winnende foto.

Wij hebben een selectie van de bekroonde onderwaterfoto’s voor je.

Wil je nog veel meer foto’s zien, dan kun je terecht bij de tentoonstelling in het Natural History Museum in Londen. De expo zal later ook door Europa reizen.

The Swarm of Life

Shane Gross, Canada
Winnaar in de categorie Wetlands: The Bigger Picture

Onder de bladen van de waterlelies gaat een wereld aan leven schuil. Als fotograaf Shane Gross snorkelend zijn hoofd onder water steekt, zwemt er een zwerm kikkervisjes voorbij.

Dat is het begin van uren snorkelen onder het dikke tapijt van de bladeren van de waterlelies. Door te snorkelen voorkomt hij dat het fijne zilt en de algen opdwarrelen en het zicht verslechteren.

De kikkervisjes in het zoete water proberen vanaf grotere diepte de oppervlakte te bereiken op zoek naar voedsel. Maar het is zaak om de rovers in het water te mijden.  Er gaan tussen de vier en twaalf weken overheen voor de kleintjes echte padden zijn. Met de kanttekening dat zo’n 99% van de kikkervisjes dit niet haalt.

Locatie: Cedar Lake, Vancouver Island, British Columbia, Canada

Technische info: Nikon D500 + Tokina fisheye 10–17mm f3.5–4.5 lens op 11mm; 1/200 op f13; ISO 640; 2x Sea & Sea flitsers; Aquatica onderwaterhuis

Under the Waterline

Matthew Smith, VK/Australië
Winnaar in de categorie Underwater

Matthew Smith fotografeert behoedzaam een nieuwsgierig zeeluipaard onder het ijs van de zuidpool.

Het was zijn eerste ontmoeting met een zeeluipaard. Het jonge dier, nog onbevangen, kwam een paar keer dichterbij, nieuwsgierig naar wat het voor zich had. “Toen het dier recht in de lens keek, wist ik dat ik een goede foto had.”

Zeeluipaarden zijn er in overvloed, maar ze zijn voor voedsel afhankelijk van krill en pinguins en daar zijn er als gevolg van overbevissing, het terugtrekkende ijs en de opwarming van het water steeds minder van.

Locatie: Paradise Harbour, Antarctica

Technische info: Nikon Z 7 II + 14–30mm f4 lens; 1/200 op f11; ISO 640; neutral density graduated filter; Aquatica AZ6/7 onderwaterhuis + Matty Smith 12″ ‘split shot’ domepoort; Sea & Sea YS-D3 MKII flitsers

Dolphins of the Forest

Thomas Peschak, Duitsland/Zuid-Afrika
Winnaar Photojournalist Story Award

De Orinocodolfijn, ook boto of Amazonedolfijn genoemd, leeft in de delta van de rivieren de Amazone en Orinoco, in zoet water dus. Alleen deze soort heeft zich zo weten te ontwikkelen dat hij kan overleven in het bosrijke gebied dat onderstroomt.

Fotograaf Thomnas Peschak documenteert de relatie tussen de bedreigde rivierdolfijnen  en de mensen met wie zij dit waterrijke gebied delen.

Er gaan de nodige verhalen over deze dieren. De legende gaat dat de dolfijnen ’s nachts kan veranderen in een mens en daarmee dwingt het dier respect af, maar boezemt het ook angst in. Anderen zien de dolfijnen als dieven die vis uit de netten stelen en dan ook gedood moeten worden.

Thomas nam de foto’s voor zijn fotostory in gebieden waar de lokale gemeenschappen toeristen willen trekken. En dat brengt weer nieuwe problemen met zich mee. Want als de dieren door mensen worden gevoed, worden ze ziek en leren de jongen niet om zelf te jagen.

Locatie: Brazilië en Colombia

Technische info: Nikon Z 9 + 14–30mm f4 lens op 16mm; 1/320 op f6.3; ISO 1250

The Serengeti of the Sea

Sage Ono, VS
Winnaar Rising Star Portfolio Award

‘Rubies and Gold’
De kleur van deze visseneitjes vervaagt naarmate de embryo’s zich ontwikkelen. Maar op het moment van deze foto sprankelen ze, zeker tegen de achtergrond van het goudkleurige kelp.

Sage Ono verkent het rijke leven in de kelpwouden in het Monterey Bay National Marine Sancturay. Geïnspireerd door zijn opa, een gepensioneerde marien bioloog, begon Sage onder water te fotograferen.

Na zijn studie verhuisde hij naar de kust bij Monterey en laat hij zich nu fascineren door het kelp en de diversiteit aan leven in deze mystieke wereld.

Locatie: Californië, VS

Technische info: Nikon D850 + 60mm f2.8 lens; 1/160 op f14; ISO 250; Nauticam NA-D850 onderwaterhuis; 2x Sea & Sea YS-D2J flitsers

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief