Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film

Fotojaaroverzicht 2019 – Filip Staes

Het is de tijd van de lijstjes… Wij laten het jaar 2019 zien door de ogen van 31 fotografen – elke dag één. Vandaag de drie favorieten van Filip Staes.


Lente in de ogen van de tandartsassistente

Ik weet niet hoe het komt, maar ik leg soms een vreemde associatie tussen een foto en een bepaald liedje. Alhoewel deze foto hartje zomer is genomen, spookt het liedje ‘Het is altijd lente in de ogen van de tandartsassistente’ van de Nederlandse zanger Peter de Koning elke keer door mijn hoofd als ik eraan denk. Het is een leuk uptempo melodietje dat makkelijk blijft hangen en als je er naar luistert word je er onmiddellijk vrolijk van. Als je het nog nooit gehoord hebt, moet je het beslist eens googelen. Of Kelly in haar frisse jurk ook vrolijk werd toen ze in het koude water sprong, betwijfel ik, maar aan haar enthousiasme lag het zeker niet. De eerste sessie hadden we net achter de rug en na een korte lunch lagen we alweer te werken in het water. Want, vergis je niet, modelfotografie is zowel voor het model als de fotograaf hard ploeteren. Het enige grote verschil is dat ik er met een comfortabele duikuitrusting bij lig en het model met heel wat minder! Als je dan naar de foto kijkt, kan je alleen maar respect opbrengen voor die sterke meid die daar eventjes meer dan een uur zonder duikmasker, pak of fles ligt te poseren. Haar aanstekelijke enthousiasme en naturelle flair die ze voor me tovert doen me op zo’n momenten volledig gefocust fotograferen, terwijl ergens op de achtergrond in mijn hersenpan een liedje opborrelt…

Locatie: Domein Muisbroek, België
Datum: 30-7-2019
Model: Kelly Klingenberg (mermaid Nyxe)
Nikon D7100 in Hugyfot behuizing, Tokina 10-17mm @ 10mm 1/200, f11, ISO 400


Piraat ontmoet zeemeermin

Of ik een fotoshoot zag zitten met Jack Sparrow en mermaid Celine? Natuurlijk! Hoe gekker, hoe liever. Het was eventjes wachten op de Nederlandse Jacob Kuipers, alias Jack Sparrow, niet alleen moest hij uit Nederland komen, maar de hele outfit aantrekken inclusief attributen en make-up aanbrengen was een hele karwei. Toen ik Jack dan eindelijk voor het eerst te zien kreeg was ik onder de indruk hoe fel de gelijkenis wel is.  Ook de manier waarop hij praatte en zijn rol speelde waren niet te onderscheiden van de echte. Met zo iemand in de buurt en een knappe zeemeermin heb je veel bekijks. Toch focuste ik meteen op mijn job en ik vroeg Jack om eens af te dalen in het water. Dat ging zonder problemen, maar toen hij bleef naar beneden gaan ben ik hem toch maar gaan halen. Jack zelf vond het allemaal niet zo erg en gedurende de ganse shoot moesten Celine en ik hem elke keer naar boven brengen. Ongelofelijk hoe die piraat zijn adem kon inhouden en kalm bleef. Een geluk eigenlijk, anders had ik deze foto niet kunnen nemen.

Locatie, TODI, Beringen, België
Datum; 5-8-2019
Modellen: Jack Sparrow (Jacob Kuipers) en mermaid Celine
Nikon D7100 in Hugyfot behuizing, Tokina 10-17mm @ 10mm, 1/60, f6.3, ISO 800


Eye contact

Het is altijd moeilijk kiezen om ‘maar’ drie foto’s te selecteren. Het afgelopen jaar waren er nog vele mooie momenten zoals o. a. de opnames met Marco Borsato in de Lites studio’s in Vilvoorde of de fantastische groepsreis met onderwaterfotografen die we in november naar Lembeh maakten. Maar eentje sprong er toch nog bovenuit en dat was het WK in Tenerife. Nu zou je denken dat ik mijn visportretfoto kies die de bronzen plak behaalde, maar niets is minder waar. Tijdens de tweede competitiedag wees Merel me een passerende schildpad aan. We zwommen er meteen naar toe en op zeker moment bevond de schildpad zich pal boven haar en hadden ze heel even oogcontact. Die interactie tussen duikster en schildpad en ook het feit dat Merel in een mooie pose hangt, maakt de foto voor mij bijzonder. Deze foto staat echter voor nog veel meer symbool: het is het resultaat van de vele oefensessies, theorielessen en urenlange gesprekken over hoe een model moet poseren en wat er allemaal komt bij kijken. Een jaar geleden kenden we mekaar nog niet en vroeg ik haar of ze voor mij onderwatermodel wou worden. Ik zie nog altijd haar verbaasde blik voor me! Als je dan bekijkt welke weg we afgelegd hebben en hoe we het er van afgebracht hebben, dan kan ik alleen maar dankbaar zijn dat ik Merel heb leren kennen. Dat is veel meer waard dan een medaille.

Locatie: Tenerife, Canarische eilanden.
Datum: 20-9-2019
Model: Merel Bocken
Nikon D7100 in Hugyfot behuizing, Tokina 10-17mm @ 12mm, 1/100, f11, ISO 400

31 fotografen werken mee aan het Fotojaaroverzicht 2019.
Wil je het complete overzicht tot nu toe zien?

Een eigen album in de fotogalerie?
Wil jij je foto’s ook laten zien op DuikeninBeeld? Open een album in de fotogalerie en je kunt het hele jaar door je foto’s met andere duikers en niet-duikers delen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief