Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film

Test: Welke macro-voorzetlens is de beste? (2/3)

We testen de nieuwe voorzetlenzen en vergelijken de nieuwkomers met de wetdiopters die al langer op de markt zijn. In dit deel de testresultaten: Wat zijn de overeenkomsten en belangrijker, wat zijn de verschillen?

In het vorige deel heb je uitgebreid kunnen lezen hoe de test is uitgevoerd en op welke manier wij de wetdiopters met elkaar hebben vergeleken. In dit deel het antwoord op de belangrijkste vraag: Maken de macro voorzetlenzen de beloofde vergroting waar?

Voor een schematische weergave van de testresultaten hebben wij twee overzichten voor je gemaakt. Eén voor de resultaten met de Nikon camera en één overzicht van de resultaten met de Olympus PEN camera (Klik op de link om deze overzichten als pdf bestand te openen).
Hieronder vind je een beschrijving van de resultaten voor de volgende geteste diopters:

  1. Dyron  UCL77
  2. Epoque DML2
  3. Fantasea SharpEye Lens M67
  4. INON UCL 100
  5. MacroMate
  6. Nauticam SMC-1
  7. SAGA Pro+10
  8. SAGA Pro+15
  9. SubSee +10
Dyron-UCL77

voorzetlenzen2 2De Dyron UCL77 heeft in vergelijking met de andere diopters een vrij grote diameter en een afwijkende maat schroefdraad. Deze voorzetlens heeft namelijk een diameter van 77 mm in plaats van de 67 mm van de overige diopters. Om deze diopter te monteren maak je gebruik van een adapter. Door zijn grotere diameter hoef je bij deze voorzetlens niet snel bang te zijn voor vignettering/hoekonscherpte. Wat vergrotingswaarde betreft haalt hij niet de sterkte van de +10 diopters, maar de scherpte is over het algemeen zeer goed.

Epoque DML 2

voorzetlenzen2 3De DML 2 voorzetlens van Epoque is van alle geteste diopters een van de langst bestaande. Een voorzetlens die altijd veel is gebruikt om de macro capaciteiten van compact camera’s een boost te geven. We hebben deze diopter meegenomen in deze test om te vergelijken hoe deze “oude” lens presteert ten opzichte van de andere diopters. De Epoque is redelijk compact en is eigenlijk alleen geschikt voor compact en systeemcamera’s. Op die camera’s functioneert deze diopter prima en heeft hij een vergelijkbare vergrotingsfactor als bijvoorbeeld de “nieuwe” Nauticam diopter.

Fantasea SharpEye Lens M67

voorzetlenzen2 4Qua formaat is de Fantasea voorzetlens lekker klein en compact. Uit de vergelijkingen blijkt dat de vergrotingsfactor ten opzichte van de andere geteste wetdiopters het kleinste is. Als we kijken naar het contrast en de scherpte van deze diopter, dan presteert deze prima. Deze wetdiopter is goed te gebruiken in combinatie met zowel compact camera’s, systeemcamera’s als spiegelreflex camera’s.

INON UCL 100

voorzetlenzen2 5Het formaat en het gewicht van de INON voorzetlens is ongeveer gelijk aan het formaat van de andere diopters. Het is een voorzetlens die volgens de fabrikant speciaal ontworpen is voor het gebruik in combinatie met een compact camera. De resultaten van de tests bevestigen dit, wanneer wij deze diopter op de Nikon DSLR gebruiken bereiken wij teleurstellende resultaten. Daarentegen functioneert de INON prima in combinatie met een systeemcamera zoals de Olympus PEN. De vergrotingsfactor is in combinatie met de PEN zelfs opvallend groot, bijna gelijk aan de SAGA +15.

Macromate

voorzetlenzen2 6De Macromate is al heel lang op de markt en wellicht één van de eerste echte wetdiopters. De bekende onderwaterfotograaf Cor Bosman gebruikt deze voorzetlens al jaren naar volle tevredenheid. Speciaal voor deze test mochten wij zijn Macromate gebruiken. Doordat deze diopter moeilijk verkrijgbaar is en daarnaast ook altijd flink aan de prijs is geweest, is deze nooit erg populair geworden in Nederland. Zeker omdat er nog steeds een aantal gerenommeerde onderwaterfotografen zijn die zweren bij de kwaliteit van de macromate een interessante om naast de nieuwe en “moderne” wetdiopters te leggen.

De Macromate is alleen getest in combinatie met de Nikon D700. Deze diopter is uitgerust met een vaste flip die alleen op een poort van een DSLR past. Daarnaast mag opgemerkt worden dat hij zo groot en zwaar is dat het zo goed als onmogelijk is om deze in combinatie met een compact camera te gebruiken. Zowel op het gebied van de optische prestaties als qua vergroting is er niet mis met de “oude” Macromate, hij kan nog prima meekomen met al dat moderne geweld.

Nauticam SMC

voorzetlenzen2 7Voor de SMC geeft Nauticam zelf geen dioptriewaarde aan, maar de test geeft aan dat hij een vergrotingsfactor heeft die tussen een +10 en +15 in ligt. We gaan er gemakshalve maar van uit dat de SMC een dioptriewaarde van ongeveer +12,5 heeft. De optische prestatie van de Nauticam is indrukwekkend. Dit komt vooral bij een full-frame sensor goed tot uitdrukking, zowel het centrum als de hoeken zijn dan goed scherp en contrastrijk.

Het aardige van de Nauticam is dat het schroefdraad niet aan het einde van de diopter zit maar op de zijkant. Dit is handig als je een diopterflip gebruikt. Door het schroefdraad aan de zijkant kun je de Nauticam veel meer in naar achteren in de flip monteren zodat de ruimte tussen frontglas en diopter beperkt blijft. Nauticam levert een extra ring als je de diopter rechtstreeks op een poort moet schroeven omdat je dan het schroefdraad aan de zijkant niet kan gebruiken.

Nauticam geeft aan dat de SMC te combineren is met de 60 mm macro lens van Nikon. Wat ons betreft is dat in feite onzin. Bij gebruik van de SMC op de 60 mm macro lens houd je op de kortste instelafstand nog maar een paar mm ruimte over tussen frontlens en object. Dat is onwerkbaar. Als je de 60 mm op een langere instelafstand zet dan kun je er wel mee fotograferen maar de vergrotingsmaatstaf en de afstand tussen frontlens en object zijn dan ongeveer gelijk aan het gebruik van de 60 mm zonder wetdiopter. 

Saga+10 en +15

voorzetlenzen2 8Voor zowel de +10 als de +15 diopter van Saga geldt dat ze een hele compacte opbouw hebben in vergelijking met de ander diopters. Dit compacte formaat is een groot voordeel wanneer je extreem dicht op je onderwerp wilt werken. De scherpte in het centrum is goed. Bij de +15 valt de scherpte aan de randen erg tegen. Deze randonscherpte komt vooral tot uiting bij gebruik van een full-frame sensor. In combinatie met de Olympus PEN camera met de m4/3 chip presteert de Saga+15 veel beter. Wellicht dat de compacte bouw toch een te kleine beeldcirkel voorbrengt wat de teleurstellende prestaties bij het full-frame formaat aan de randen verklaard.

SubSee +10

voorzetlenzen2 9De SubSee is al enige tijd een hele populaire wetdiopter. Van deze diopter bestaat er ook een +5 versie die een kleinere vergroting geeft. Het is een allround diopter die zowel op compact als spiegelreflexcamera’s te gebruiken is. De optische prestaties zijn prima. Bij gebruik in combinatie met een spiegelreflex zien we dat er ook hier snellen sprake is van randonscherpte.

Conclusie

We mogen concluderen dat alle geteste wetdiopters redelijk tot zeer goed presteren. Echt slechte diopters zitten er niet tussen deze exemplaren. Een belangrijke conclusie die wij uit deze test kunnen halen is dat hoe groter de beeldchip van de camera is hoe beter de prestaties van de diopter moeten zijn. Ook zien we dat de diopters die een grotere diopterwaarde hebben ook duidelijk meer moeite hebben om het beeld aan de randen en hoeken scherp te krijgen.

 

Jonge Zeedonderpadden kruipen uit hun eitjes; Juvenile short-spined sea scorpion hatching from their eggs.

De foto van het uitkomende donderdpadeitje is gefotografeerd met een Nikon D700 DSLR met een 105 mm macrolens en een 1,4 convertor en de SubSee +10 diopter.

 

Omdat wij de aanschafprijs van de diopters in deze test buiten beschouwing hebben gelaten spreken wij niet van een “beste koop”. Als je op zoek bent naar de wetdiopter met de grootste vergrotingsfactor dan is de SAGA +15 zowel voor de PEN gebruikers als voor de DSLR gebruikers de te kiezen diopter. Als je de andere waarden uit de test ook mee wilt nemen (contrast, scherpte en aberratie) dan zie je dat het kiezen van de beste diopter een stuk moeilijker is. Heb je een camera met een full-frame sensor dan is de Nauticam SMC of een diopter met een wat minder hoge vergrotingsfactor zeker aan te raden. Gebruik je een camera met een m4/3 chip kun je wat minder kritisch zijn en dan zijn in principe alle diopters aan te raden. Heb je een compact camera en wil je de macroprestaties hiervan verbeteren dan is naar onze mening een hele dure diopter absoluut een overkill. In dat geval kan je met alle diopters uit de test prima resultaten verkrijgen.

 

In deel 3 geven wij je praktische tips voor het gebruik van je wetdiopter. Wat moet je weten, wat wel en wat vooral niet doen.

Voor deze test hebben wij de medewerking gekregen van: AquaCam.nl, Cor Bosman, Onderwaterhuis.nl, René Weterings en ScubaCam.nl

Foto’s: Ron Offermans

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief