Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Materiaal

Test: Mares Loop X15 ademautomaat

Opvallen doet deze Mares Loop X15 ademautomaat zeker! De slang komt immers van onderaf…  Rob van der Kuyl wilde wel eens weten hoe dat duikt. Hij testte de ademautomaat.

  

 

Eerste aanblik en gebruik
Als je de Mares Loop 15X ademautomaat voor het eerst ziet, valt er een drietal dingen meteen op. Allereerst natuurlijk de aparte configuratie. Bij deze ademautomaat komt de slang niet -zoals bij de meeste ademautomaten vanuit de duiker gezien- vanaf de rechterkant van de ademautomaat maar van onderen. De middendrukslang die voor de luchttoevoer van de tweede trap zorgt, zit dus aan de onderkant en in het midden van de tweede trap gemonteerd. Bij de octopus is dat ook zo.

Het tweede dat opvalt, is de lengte van de slang. Hij is een stuk langer dan een standaardslang, natuurlijk ervan uitgaande dat je geen longhose aan je ademautomaat hebt bevestigd. De lengte is ook wel logisch als je iets verder nadenkt: dat is nodig omdat de slang van onderaf op de tweede trap zit aangesloten. De slang kan dus niet over je schouder lopen. Dan zouden er rare draaien in de slang komen en zou je een trekkende tweede trap in je mond hebben. Bij deze set loopt de slang onder je oksel/arm door. Daar is meer lengte voor nodig. Het bijkomende voordeel van een slang onder je oksel door is dat je een meer gestroomlijnde configuratie hebt – er steekt nu niets uit, alles zit straks langs je lichaam, dus de kans om ergens achter te blijven hangen is kleiner.

De ‘baard’ of het uitademstuk.

Het derde dat opvalt, is de compactheid van de tweede trappen, het geheel is niet al te groot en zelfs de baard waar de bellen van de uitgeademde lucht uit komen, steekt niet veel uit. We zijn dus benieuwd of we bellen gaan zien voor ons masker!

De eerste trap beschikt over het Mares DFC-systeem (Dynamic Flow Control), dat zorgt voor een consistente luchttoevoer en luchtdruk uit de eerste trap. Er zitten vier lagedruk- en 2 hogedrukpoorten op deze verder vrij compacte eerste trap, die optioneel met een koudwaterkit kan worden uitgerust. De tweede trap beschikt over het Mares VAD systeem (Vortex Assisted Design) met als resultaat een prettige en natuurlijk aanvoelende luchttoevoer voor je ademhaling, aldus Mares. De waterloosknop is behoorlijk groot – deze beslaat bijna de hele voorkant van de tweede trap.

Als je het gewicht van de eerste (+/- 770 gr) en twee tweede trappen (2x +/- 200 gr) bij elkaar optelt, kom je op een totaalgewicht van ongeveer 1,15 kilo uit. Zeker voor mensen die hun eigen materiaal mee op vakantie nemen, valt dat reuze mee. De tweede trappen zijn van een zeer licht polymeer gemaakt.

Tijd om het water in te gaan!

De duik en erna
Het aankoppelen gaat zoals bij elke ademautomaat, alhoewel ik bij de testduiken in Egypte wel moet lachen als ik mijn buddy’s zie worstelen met de inserts/adapters van hun flessen. Bij deze ademautomaat heb ik geen centje pijn qua aansluiten, elke fles kan ik probleemloos gebruiken. Zij moeten echter ongeveer elke duik op zoek naar een voor hun ademautomaat passende insert, anders hoor je weer geblaas als ze hun fleskraan opendraaien.

Bij het te water gaan met de schredestap is het eigenlijk wel prettig dat de slang van onderen komt. Er trekt niets in mijn mond en ik kan de slang met mijn arm makkelijk tegen mijn lichaam aan klemmen.

Onder water is het ademcomfort erg goed, ongeacht de diepte van de duiken of de druk van het mengsel in de fles. De baard van de automaat functioneert ook erg goed, ook al is het design erg compact. Ik heb geen bellen voor mijn masker.

Als ik de octopus aan mijn buddy geef om te kijken hoe hij het ervaart om een slang aan de onderkant te hebben, kan hij door de grootte van de waterloosknop de tweede trap makkelijk klaren. Als hij vervolgens gaat ademen, blijkt het ademcomfort voor ons allebei prima. De eerste trap levert dus genoeg lucht voor twee. De lange slang zorgt er daarbij voor dat we naast elkaar kunnen blijven zwemmen en zonder last van elkaar te hebben. Mijn buddy heeft door de opbouw van de tweede trap niet het gevoel dat de ademautomaat uit zijn mond wordt getrokken, iets wat je al snel hebt met een ademautomaat waarvan de slang kort is en/of aan de zijkant van de tweede trap is gemonteerd. Prima set dus om in die gevallen dat het nodig is, lucht te delen. Maar uiteraard geldt dat het vermijden van dit soort situaties beter is!

Zijn er dan geen wanklanken? Jawel. Duikers die veel naar beneden kijken als ze horizontaal in het water liggen, zoals ik dus, voelen de slang van de tweede trap tegen hun borst. En dat vind ik persoonlijk, hoe meer duiken ik met deze set maak, steeds vervelender worden. Dit zou volgens mij eenvoudig door Mares op te lossen zijn door een swivel toe te voegen aan het uiteinde van de slang.

Qua onderhoud is het een kwestie van goed spoelen met zoet water en laten drogen na elke duik. Voor het grotere onderhoud volg je natuurlijk de aanwijzingen van de fabrikant op.

Komen we bij de plus en minpunten!
+ Zeer goed ademcomfort (ook met twee duikers)
+ Strakke stroomlijn/configuratie door de slang onder je arm
+ Geen trekkende slang bij je buddy als hij de octopus gebruikt
– Bij naar beneden kijken duwt de slang tegen je borst

Conclusie
Het is een mooie set en zeker de octopus vind ik een aanrader qua configuratie, die zou je dus ook op een andere Mares set kunnen monteren zonder het CE-keur[1] te verliezen.

Reactie van Aad van der Meulen, Sales & Marketing Mares Benelux:
«Een mooie test van een mooie ademautomatenset. Het kan voorkomen dat, net als bij de tester, er duikers zijn die de slang te veel op de borst vinden drukken bij het naar beneden kijken. Hier is echter een oplossing voor, je kan tussen de automaat en de slang een MARES swivel laten monteren (code 415862) – dit zou het ongemak moeten verhelpen.»

Let op! Hoe iemand een bepaald product ervaart, is heel persoonlijk. Je ervaring hangt af van heel veel verschillende factoren: opleiding, niveau, ervaring, materiaalconfiguratie, soorten duiken die je maakt, persoonlijke voorkeuren, enzovoort! Of de conclusie van de testduiker ook jouw mening is, weet je alleen als je zelf eens een duik met het materiaal maakt.

[1] Monteer de octopus niet op een ander merk ademautomaat, want dan verliest de ademautomaat zijn CE-keur.  Dit kan ook gevolgen voor je verzekering hebben, doe dit dus niet! Overigens zal geen enkel goed servicecentrum dit doen vanwege de aansprakelijkheid die hieruit voortvloeit.

4 reacties

  1. Grappig zo. En het feit dat de ademautomaat niet uit je mond wordt getrokken, lijkt me erg prettig.
    Maar wat ik niet snap… waarom had jij geen gedoe met inserts en zo?

    REAGEREN
  2. Inserts of adapters kunnen soms net een mm schelen of de o-ring kan afwijken qua dikte en dan heb je al vaak een issue. Ik heb ook ooit in Egypte met Amerikaanse automaten gedoken en dat was echt bal. Zo erg dat we de daaropvolgende keren voor die automaten eigen inserts meenamen. Hier denk ik dat het inserts van Mares waren (helaas is dat niet te achterhalen op zicht) en dus perfect pasten want mijn buddies hadden allemaal een ander merk automaat…. ik had dus nergens last van en zij wel…..

    REAGEREN
  3. Apart ding

    REAGEREN
  4. Naar beneden kijken als je horizontaal in het water ligt. Dan kijk je dus recht vooruit. Dan heb je toch geen last van die slang?

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief