Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Zeegras planten op Kreta | Draag je stekje bij!

Hoe mooi is het als je zelf kunt meehelpen aan het herstel van het zeegras? Dat kan bij Dive2gether, de PADI-duikschool onder Nederlands management in Plakias, aan de zuidkust van Kreta.

Dive2gether is een project gestart  om de klimaatverandering tegen te gaan. De duikschool heeft gekozen voor het herstel van het zeegras, een van de belangrijkste ecosystemen in de Middellandse Zee. De weiden met Posidonia Oceanica herbergen niet alleen meer dan 1.000 verschillende zeedieren, maar ze slaan ook CO2 op en produceren belangrijke zuurstof.

Sinds 2022 kunnen gecertificeerde duikers – naast andere leuke biologische activiteiten – onder begeleiding van een mariene bioloog er hun eigen zeegras-stekje planten en zo als burgerwetenschappers hun bijdrage leveren aan de klimaatbescherming. De eerste resultaten zijn goed: meer dan 80% van de geplante stekjes staat nog steeds op de bodem én groeit. Tijdens een van de regelmatige checks van het aangeplante gras werd ook al een zelden gezien zeepaardje ontdekt.

Het project won de “Hans en Lotte Hass Marine Protection Prize” van het Aquarium “Haus des Meeres” in Wenen.

Foto’s: Dive2gether

2 reacties

 1. Dat is geweldig. Ik zou ook graag stekkies willen komen planten.
  Kan dat?

  REAGEREN
  • Een reactie namens Paul Koblens van Dive2gether:
   “Jazeker Suzanne,
   Bij Dive2gether, onze Nederlandse duikschool op Kreta, kunnen alle gebrevetteerde duikers stekjes planten. Mail ons op: crete@dive2gether.com en wij helpen je bij het plannen van jouw ‘groene’ duikvakantie naar Plakias aan de zuikust van Kreta.”

   REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief