Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Ester van den Doel – Back home… (2)

Locatie Plakias, Kreta

 

Tijdens hun vakantie op Kreta gaan Ester en Jan ook bootduiken. Opmerkelijk! Ze komen een octopus met een blauw oog tegen

Na een dag duiken op de noordkant van Kreta omdat de zuidkust na de regen nog wat slecht zicht heeft, is het zicht dan eindelijk weer goed genoeg om met de boot op pad te gaan! Ik hou van bootduiken; het gemak van jezelf zo het water in laten vallen is natuurlijk 1 maar het feit dat je op plekken komt waar je vanaf de kant niet komt is een veel groter pluspunt! Het is vandaag spiegelglad en we gaan richting de duikstekken ten oosten van Plakias.

De eerste die we aandoen heet ‘ Turkish Delight’, een duikstek met een grot die de vorm heeft van een moskee, reden waarom de naam zo gekozen is. Vandaag zijn we in ons kleine groepje met 4 duikers en een gids. De andere 2 heren kennen we van een van onze vorige bezoeken en we praten ondertussen een beetje bij. Een Duits stel gaat met een Duits sprekende gids op pad zodat we allemaal in kleine groepjes duiken. Na de briefing is het tijd om het water in te gaan waarbij de kapitein van de boot ons een handje helpt met het aandoen van onze vinnen. We springen het warme water in en als iedereen er in ligt, dalen we af voor een diepe duik die ons naar een diepte van een goede 20 meter brengt. We nemen een korte kijk in de grote open grot die mooi begroeid is met roze en oranje sponzen en korsten, zeker als je je lamp er op laat schijnen. Daarna zwemmen we door waarbij we iets minder diep water opzoeken en op het gemak rond kunnen scharrelen op zoek naar leuke dingen om te fotograferen. Gelukkig houden de andere duikers ook van langzaam duiken en we vorderen langzaam. Op een gegeven moment gebaart onze gids dat hij een grote schorpioenvis heeft gevonden, deze ligt op een grote steen in een soort van kuil tussen de rotsen. Het is even voorzichtig manoeuvreren maar dan lukt het toch om een plekje te vinden om de vis de ruimte te geven om weg te zwemmen (mocht hij dat willen) maar ook om hem op de foto te zetten. Ook kleine schorpioenvisjes zitten hier volop, op een stuk rots tel ik er wel 6! Persoonlijk vind ik de kleinere soort leuker om te fotograferen, het is wat makkelijker om ze in beeld te krijgen want ze liggen open en bloot op de rotsen en zijn niet heel bang aangelegd. We zwemmen verder en komen een octopus tegen die zich goed verstopt heeft; hij loert over de rand van zijn schuilplaats en ik krijg zijn ogen in beeld. Zijn ene oog ziet er wat raar uit, een witte vlek onder zijn oog maar daardoor lijkt het net of hij een blauw oog heeft, het zal wel een aandoening zijn maar het ziet er apart uit.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

We maken een veiligheidsstop voor we weer naar de boot terug keren voor onze oppervlakte interval. Tijdens de interval genieten van de door de duikschool verzorgde luxe broodjes die er bij iedereen wel ingaan, samen met de koffie, thee, water of frisdrank. Iedereen kletst een beetje over de duik of vraagt aan de andere groep hoe hun duik was. Na een ruime oppervlakte interval gaan we naar de naastgelegen duikstek ‘Doggy Rock Bay’ waar we flessen wisselen en ons op het gemak klaarmaken voor de tweede duik van de dag. Na de briefing is het tijd om het water in te gaan en ook hier op verkenning te gaan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

We komen de nodige kleine heremietkreeftjes tegen die snel wegschieten. Op zoek naar wat leuks, stuit mijn buddy op een plantje waar we eerder deze week de flabellina rosata op aan troffen dus hij is al ijverig op zoek als gids Walter naast hem komt liggen en recht op de flabellina kijkt! Gevonden! Iedereen neemt zijn tijd om even te kijken en ik wacht even, de ervaring leert me dat de meesten snel uitgekeken zijn en ik daarna op mijn gemak foto’s kan maken. Omdat we toch wel weer op een aardige diepte zitten van een meter of 22 moet ik wel mijn bodemtijd in de gaten houden maar die geeft nog ruim de mogelijkheid om foto’s te maken. Het slakjes is in beweging en draait net van me af waardoor ik aan de andere kant moet gaan liggen maar dan draait hij weer van me weg….zucht! Weer naar de andere kant en weer de juiste flitsposities zoeken. Mijn buddy hangt ergens boven me en houdt de rest van de groep in de gaten en een oogje op mij. Ik kan een paar mooie foto’s maken, tenminste zo lijkt het, het blijft altijd afwachten tot je het op groot scherm ziet. Ik gebaar dat ik nog 1 foto wil maken en dat ik er dan aankom. Snel schiet ik nog een plaatje en nog een en vooruit….nog een. Dan moet ik echt de rest volgen naar de ondiepere wateren. We scharrelen lekker rond in het ondiepere water en hebben al zwemmend een veiligheidsstop voor we weer naar de boot terugkeren, blij met deze mooie duik en de vondst van de flabellina! Na terugkeer in de haven helpt iedereen mee de boot te lossen en is het daarna naar het duikcentrum om je spullen te spoelen, logboek in te vullen en naar de foto’s te kijken die onze gids genomen heeft. We sluiten deze dag af op het strand met een drankje in onze hand. Het was weer een mooie en relaxte duikdag aan de zuidkust van Kreta!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief