Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Wrak van U-Boot gevonden in Noordzee

In de Noordzee bij Denemarken is het wrak gevonden van een Duitse onderzeeër uit de Tweede Wereldoorlog, meldt NOS.nl. De U-boot werd tot zinken gebracht op 6 mei 1945, vlak voor het einde van de oorlog.

U-Boot van het type XXI

Het wrak werd ontdekt door het Sea War Museum Jutland. Onderzoekers maakten een scan van de wateren van het Skagerrak en vonden de U-3523 zo’n 18 kilometer uit de kust bij Skagen. De duikboot ligt op een diepte van 123 meter op een moeilijk bereikbare plek.

De U-3523 was een duikboot van het type XXI, de modernste onderzeeër die de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog hadden. Er zijn 188 exemplaren gebouwd, maar slechts twee daarvan waren in gebruik.

Volgens de onderzoekers is de onderzeeboot door een Brits gevechtsvliegtuig tot zinken gebracht. Het was lange tijd onduidelijk waar precies. De Britse piloot had de verkeerde plek aangewezen, 16 kilometer van de plek waar het wrak nu is gevonden.

De XXI kon in theorie zonder stoppen Zuid-Amerika bereiken. Het is niet duidelijk of dat ook werkelijk de missie was en of er belangrijke spullen aan boord waren.

De 58 bemanningsleden zouden op het moment van de aanval op de vlucht zijn geweest nadat de Duitsers zich in Nederland, Denemarken en het noordwesten van Duitsland hadden overgegeven.

Scan van de gevonden U-Boot (Sea War Museum Jutland)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief