Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken

D-Day onder water

Op 6 juni is het  75 jaar geleden dat de Geallieerden de kust van Normandië bestormden: D-Day. De invasie heeft zijn sporen ook onder water achtergelaten.

Foto: Teddy Seguin, DRAS SM (Franse dienst voor onderwaterarcheologie)

Cécile Sauvage, een Franse onderwaterarcheologe, bracht samen met een team aan onderzoekers het gebied voor de Normandische kust in kaart. Oorlogsschepen van soms wel 200 meter lang, tanks en landingsvaartuigen – de bodem ligt er bezaaid mee.

Het team analyseerde de wrakken en maakte een zeekaart van het gebied. Het doel? Dit gebied, dat eigenlijk een onderwatermueum’ is, uit laten roepen tot Werelderfgoed door UNESCO. De zeebodem van de landingszones Sword Beach, Juno Beach, Omaha Beach, Gold Beach en Utah Beach ademt historie.

De kaart met de locaties van de wrakken. Bron: DRAS SM.

Pas in de recente geschiedenis krijgt dit kerkhof van oorlogsmaterieel aandacht. Er lag namelijk veel meer. In de jaren 60 zijn al talrijke scheepswrakken voor de Normandische kust weggehaald. Dit gebeurde op verzoek van de Franse overheid, die niet wilde dat handelsschepen vastliepen op het oorlogsmaterieel.  In die tijd werd dit nog niet als erfgoed gezien. De weggesleepte resten zijn als oud ijzer omgesmolten.

De onderzoekers hebben geen persoonlijk bezittingen aangetroffen. Al die spullen zijn weggespoeld en zo niet, destijds meegenomen door bergingsbedrijven, aldus de onderzoekster. Lichamen werden ook niet aangetroffen.

Hieronder een reportage van de NOS én de documentaire D Day’s Sunken Secrets (bijna 2 uur lang!).

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief