De duikerarts komt naar je toe!
Duiken is voor (bijna) iedereen, mits je gezond bent natuurlijk. Maar er zijn risico’s. Daarom heeft de KNRM de campagne Check je hart opgezet. De duikerartsen van de Nederlandse Vereniging van Duikgeneeskunde ondersteunen de campagne met gratis lezingen door het hele land.
In Nederland overlijden ongeveer 10 -15 duikers per jaar. De meeste van deze dodelijke duikongevallen betreft oudere duikers (> 50 jr). In 30-40% van de gevallen ligt de oorzaak bij problemen van hart en bloedvaten. Ouderen blijven met alles in de maatschappij meedoen. Leeftijdsdiscriminatie is uit den boze. Dat geldt ook voor het duiken. De gemiddelde leeftijd van duikers wordt hoger en steeds meer mensen beginnen op latere leeftijd met duiken. En waarom niet. Je voelt je goed, dus….
Helaas nemen hart en vaatziekten toch toe met het vorderen van de leeftijd. Er zijn veel, vaak niet onderkende, risicofactoren. De meest voorkomende zijn hoge bloeddruk, bepaalde medicatie, gebrek aan conditie en overgewicht.
Duiken is zeer belastend voor het lichaam. Zo treedt er bijvoorbeeld een verschuiving van ongeveer 700 ml bloed plaats van armen en benen naar hart en longen. Het ademen onder water kost meer energie en tijdens de inspanning en stress van het duiken kan ‘aderverkalking losschieten’ en een hartinfarct veroorzaken. Hart en longen ‘krijgen het voor hun kiezen’ tijdens het duiken. Bij duikers met verminderde reserve kan het dan mis gaan.
Het zal duidelijk zijn dat een hartaanval en/of reanimatie onder water heel anders verloopt dan op het droge! Hartmassage onder en drijvend op het water is niet mogelijk. Voorkomen is beter dan genezen geldt hier bij uitstek. De campagne ‘check je hart’ probeert oudere duikers zich bewust te laten worden van het risico en geeft advies hoe hier mee om te gaan.
Onderdeel van de campagne Check je hart zijn lezingen. De duikerartsen van de Nederlandse Vereniging voor Duikgeneeskunde komen graag naar je duikvereniging/school om, op een avond of in het weekend, een lezing te geven. Na afloop zal de duikerarts vragen beantwoorden.
Tijdens de lezing komen de volgende aspecten aan bod:
- de oudere duiker
- oorzaken van dodelijke duikongevallen
- hartinfarct en duikers longoedeem
- risicofactoren hart en vaatziekten
- rol van de huisarts
- onderzoek van het hart
- conditie (testen)
- ken uw grenzen
Een lezing is aan te vragen bij het secretariaatsbureau (e-mail: secretariaatsbureau[at]duikgeneeskunde.nl) van de Nederlandse Vereniging voor Duikgeneeskunde. Er wordt een duikerarts in de buurt van je duikclub/school gezocht. De lezingen zijn kosteloos.
4 reacties
Marieke Jongerden
Goedemiddag Duiken in Beeld,
Ik heb een vraag over de actie, Check je hart.
Wij “activiteitencommissie” van het Gooi Duik Genootschap willen gebruikmaken van deze actie en een informatieve clubavond organiseren in de winter 2018/2019
Kunnen wij een emailadres krijgen waar we met deze vraag terecht kunnen en boeken?
Ik kan nu niets vinden op de website van het KNRM over deze actie.
Alvast bedankt,
Met vriendelijke groet, Marieke Jongerden en Margreet VOs
Bas Brand
Beste Marieke, Je moet voor het aanbod van de lezing bij de Nederlandse vereniging voor Duikgeneeskunde zijn. Ze zijn partner van de KNRM.
https://www.duikgeneeskunde.nl/125/check-je-hart.html
Groet Bas (vrijwilliger KNRM)
Redactie DuikeninBeeld
Hallo Marieke en Margreet,
Ik zie dat de link met het e-mailadres niet heel duidelijk werd weergegeven. Bij deze: secretariaatsbureau[at]duikgeneeskunde.nl
Pauline de Blocq van Scheltinga
Brrrrrr…… moet er niet aan denken dat dit iemand overkomt, of dat ik daar bij zal zijn. Natuurlijk moet je er wel aan denken en voorzorgsmaatregelen nemen, maar toch… Goed artikel en heel nuttig om dit onder de aandacht te brengen. Ik ben geen lid van een duikverenigingen en krijg dus ook niet de jaarlijkse keuring automatisch mee, waardoor ik er zelf wel actief achteraan zal gaan binnenkort, misschien ook handig om een groepje te formeren.