Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Peter Houniet – Duiken op de Belgica in Noorwegen

Een wrakduik in winters Noorwegen, met een watertemperatuur van 0 graden Celsius en een luchttemperatuur van -20 graden Celsius. Duikreporter Peter Houniet genoot van zijn duik op de Belgica.

Voor mijn werk was ik regelmatig in de winter in Noorwegen. Wanneer er ruimte was voor een vrije dag ging ik deze vaak benutten door een duikje te maken met collega’s en/of leden van de lokale duikvereniging. Die laatste weten tenslotte alle leuke plekjes te vinden, waarom zal je zelf het wiel uitvinden. Ondanks dat het in de winter goed koud is in Noorwegen zal dat de pret niet drukken. Het water is rond de nul graden maar het bevriest niet.

In de jaren ervoor was ik hier al wel eens geweest op dit wrak. Deze duik in februari 2007 waren we met 3, waarvan 2 in natpak. Geen punt als je maar je duiktijd beperkt en je een beetje beschut kunt omkleden. Ook hadden wij een auto met standkachel mee, was dus al lekker warm als wij eruit kwamen. We hadden een simpel cameraatje mee voor onderwater, maar er zijn toch wat foto’s van.

Het houten wrak ligt op 15 a 20 mtr diep en is nog na al die jaren redelijk herkenbaar. Het is een flink stukje zwemmen naar de overkant van de baai (Hestvika2) waar deze ligt, maar daar wordt je warm van. Zicht vandaag is 15 tot 20 meter geen wind en bij -20 een klein zonnetje. Na de buddycheck op de kant glibberen we door een dik pak sneeuw naar de lager gelegen waterkant. Onderwater zwemmen we op een diepte van 5 meter richting wrak omdat het snel 20 meter diep word en je duiktijd en luchtverbruik dan ook snel oploopt. Het schip staat rechtop op de bodem, deze lag daar voor anker toen hij met een vliegtuig bom tot zinken werd gebracht. Veel planken en balken wijzen alle kanten op. Door de constant koude watertemperatuur is het geheel nog in redelijk conditie Aangeraden word niet in het wrak te gaan vanwege instortingsgevaar en het schip is gezonken toen het een functie had als munitie opslag, dus ook overal van afblijven. Verder kun je een leuk duikje maken je vind er een diversiteit aan onderwaterleven.

Als het goed is en je gaat iets verder de baai uit op zo’n 25mtr diep ligt nog een wrak. Deze heb ik nog niet gevonden vanwege de natpak beperkingen. Een scooter was ook wel makkelijk geweest. Zelf zijn we na 2 rondjes om het wrak weer rustig terug gezwommen. Na 45 min in het water is het genoeg geweest voor vandaag.

Voor de wrakduikliefhebbers is Noorwegen echt een walhalla. Er liggen in alle fjoren en langs de kust ontzettend veel wrakken die binnen duikbereik liggen.

Houniet_noorwegen_harstad_ Belgica_0-115225

Informatie over de “Belgica”

Het schip werd gebouwd in 1884 in Svelvik (Noorwegen) en Patria gedoopt. Het was een stoomschip en driemaster van 36 m lang, 7,6 meter breed en 4,1 meter diep. Het woog 336 ton en had een houten romp.

Een twaalftal jaar deed de Patria dienst als walvisvaarder en robbenjager, tot ze in 1896 werd gekocht door Adrien de Gerlache voor de Belgische Antarctische expeditie. De Gerlache noemde het schip Belgica en vertrok er op 16 augustus 1897 vanuit Antwerpen mee naar Antarctica. De Belgica voer onder de clubwimpel van de Royal Yacht Club van België.

Het schip en zijn bemanning, onder wie Roald Amundsen, brachten als eersten de winter op Antarctica door, toen het schip op 28 februari 1898 vastraakte in het ijs. Pas 13 maanden later kon het schip via een door de bemanning zelf gegraven kanaal losbreken. Op 5 november 1899 keerde het in Antwerpen terug.

De Belgica werd later gekocht door de graaf van Orléans, die samen met Adrien de Gerlache aan verschillende andere expedities deelnam. Na de Eerste Wereldoorlog werd de Belgica gebruikt als drijvende visfabriek bij de Lofotenvisserij. In de meidagen van 1940 werd het door de Britten gebruikt als drijvende munitieopslag. Op 19 mei 1940 werd het schip tijdens een Duitse luchtaanval tot zinken gebracht in een fjord nabij Harstad.

De vzw Belgica Genootschap ondersteunt wetenschappelijk onderzoek in verband met een eventuele berging, conservatie en tentoonstelling van de Belgica als belangrijk stuk maritiem erfgoed.

Informatie bron: Wikipedia

Houniet_noorwegen_harstad_ Belgica_4-115225

Houniet_noorwegen_harstad_ Belgica_6-115225

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief