Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Titanic gaat hard achteruit

Voor het eerst sinds 15 jaar hebben wetenschappers weer een kijkje genomen bij de Titanic. Ze zijn geschrokken van de staat waarin het iconische wrak verkeert.

Een internationaal team van wetenschappers is met een onderzeeër naar 3800 meter diepte afgedaald om het schip te inspecteren. Sommige delen waren in verrassend goede staat, maar andere delen zijn reeds verloren gegaan. Er werden vijf duiken gemaakt.

Het ergst is het gesteld met de officiersverblijven aan stuurboordzijde. Titanic-historicus kan het nog niet geloven: «De badkuip van de kapitein is een begrip voor fans van de Titanic maar is nu geheel verdwenen. Het hele dekhuis inclusief de passagiershutten aan die kant staat op instorten en daar zal het niet bij blijven.» Volgens de historicus zal het schuin aflopende dek boven de lounge aan de kant van de boeg het binnen niet al te lange tijd ook begeven. «De Titanic wordt teruggeven aan de natuur,» vertelt hij. Het schip gaat gebukt onder sterke zeestromingen, corrosie en metaaletende bacteriën.

De RDS ligt inmiddels al ruim een eeuw onder water op circa 600 kilometer van de kust van Newfoundland, Canada.

De duiken werden gemaakt met een 4,6 lange en 3,7 meter hoge onderzeeër met de naam DSV Limiting Factor. Het was moeilijk manoeuvreren rond het wrak dat in twee delen op de zeebodem ligt. Vooral het slechte weer en de sterke stromingen vormden een uitdaging tijdens deze expeditie.

Klik hier voor de beelden op BBC News

Bron: BBC News

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief