Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

WK-waardig: Dreischor Frans Kok rif

Eén wedstrijd, elf duikstekken! Zeeland is in 2015 het podium voor het WK Onderwaterfotografie. Elf locaties zijn aangewezen als potentiële “Competition Zones”. René Weterings doet in de aanloop naar het WK een rondje langs deze duikstekken. Hoe kom je er en wat kun je er verwachten?

Duikstek Frans Kok rif, één van de zeer populaire stekken in het Grevelingenmeer. Klinkt deze naam je niet direct bekent in de oren? Wellicht dat je deze stek onder een andere naam kent, er worden namelijk meerdere namen gebruikt voor deze duikplaats. Misschien komt “Dreischor Parking” of  “Dreischor Reefballs” je wel bekend voor, deze benamingen zijn namelijk ook vaak te horen aan de waterkant als het over deze duikstek gaat. Hoe dan ook, met een mooie geasfalteerde parkeerplaats, een goed gebouwde steiger en een prachtig onderwaterlandschap is het op deze stek in elk jaargetijde een genot om te duiken.

Te water gaan

Frans Kokrif InstapDreischor Frans Kok rif biedt jou als duiker een mooie instap via de steiger. Deze steiger is van één trap in het water voorzien, maar je kunt ook vanaf de kop het water in springen. Let in dat geval wel op andere duikers in het water als je dat doet. De steigerpalen zijn namelijk een favoriet onderwerp voor onderwaterfotografen, maar ook de duikers die niet fotograferen vinden het leuk hier de begroeiing te bewonderen. Voordat je bij de steiger komt, moet je over de dijk via een goed aangelegde betonnen trap, aan de kant van het water is een stuk waar je over de “Vilvoordse stenen” moet lopen. Een mooi stukje nostalgie, maar het kan helaas wel erg glad zijn, pas hier dus goed op en neem je tijd.

Reefballs en dijkwand

Net als bij duikstek Den Osse Nieuwe Kerkweg zijn bij Dreischor Frans Kok rif in het verleden een hele verzameling reefballs afgezonken. In tegenstelling tot Den Osse Nieuwe Kerkweg, zijn de reefballs hier erg dicht bij de steiger weg gelegd. Zo dichtbij zelfs, dat je er bijna bovenop duikt als je vanaf de steiger het water in springt. Als het water zeer helder is, zoals vaak in de winter, zie je ze vrijwel meteen liggen. De reefballs liggen zowel ten oosten als ten westen van de steiger op een diepte van ongeveer zes tot negen meter. Reefballs verrijken deze duikstek met hard substraat waar zich veel leven op hecht. Daarbij zijn de reefballs de perfecte schuilplaats voor kreeften, vorskwabben, puitaaltjes en zeedonderpadden. Deze laatste vis is voor deze duikstek toch wel de meest beroemde. Nagenoeg iedere winter zijn op en in de reefballs wel nestjes te vinden van de gewone en de groene zeedonderpad. Vader zeedonderpad beschermt de eitje gedurende enkele weken, tot het moment dat ze uitkomen. Het is in de winter in ieder geval een mooi schouwspel wat de rit naar deze duikstek altijd weer de moeite waard maakt. Laat je vooral niet afschrikken door het koude water in de winter.

Competition Zone 5 - Dreischor Frans Kokrif

De reefballs liggen naast de dijkwand, welke ook altijd bruist van het leven. De vele grondels zoeken hun toevlucht in de lege oesters of tussen de stenen. Krabben kruipen er rond op zoek naar een lekker maaltje en de botervis slingert zijn weg tussen de oesterbankjes. Kolonievormende zakpijpen en roodwieren geven de duikstek hun kleur, van oranje tot geel, van bruin tot rood. De kleuren komen eigenlijk pas echt tot leven bij het maken van een nachtduik, dat is ook hier een echte aanrader. Pas dan komt het Grevelingenmeer echt tot leven en wordt je hoogstwaarschijnlijk aangestaard door duizenden oogjes van garnalen die zich schuilhouden tussen het rode wier.

Binnenkant van een reefballOp de zandvlakte onderaan de dijk vind je nog kleine oesterbankjes, veelal begroeid met zeeanjeliertjes of weduweroosjes. Op een diepte van ongeveer vijftien meter en relatief grote afstand van de reefball, is een richel te vinden waar vaak grote kreeften te vinden zijn. De precieze locatie is bij niet veel duikers bekend, dus laat je goed adviseren voor je op zoek gaat. De rest van de zandvlakte is namelijk relatief saai en dat is zonde van je duiktijd. In de zomer en najaar is het er volgroeid met zakpijpjes wat dan weer wel een mooi gezicht is en de zandvlakte wat breekt.

Goed zicht

Het gehele jaar door is het Grevelingenmeer aantrekkelijk om te bezoeken. De WK-onderwaterfotografen kunnen zich in mei dan ook te buiten gaan aan de aanwezig flora en fauna. Grondels leggen rond deze periode vaak hun eitjes in de oesters en de oorkwallen zijn ook weer aanwezig. Helaas voor deze fotografen kunnen zij geen gebruik maken van de reefballs en steiger als onderwerpen in hun foto’s. De competition zone ligt namelijk een stukje ten westen van de steiger. Dit gedeelte bestaat daarom vooral uit de dijkwand en de zandvlakte onderaan de teen van de dijk. Maar ook hier kan er gebruik gemaakt worden van de ondiepe zone net voor de oude zeedijk, die slechts twee meter diep ligt. Perfect voor wat mooie groothoekfoto’s. 

 

 

Het zicht is bij Dreischor bijna het hele jaar redelijk tot zeer goed, dit komt voornamelijk doordat de duikstek naar het noordoosten gericht is, waardoor de wind nauwelijks grip heeft op dit deel van het Grevelingenmeer. Het water ligt er vaak als een spiegel bij en dat zal je als duiker of onderwaterfotograaf vast kunnen waarderen. Alleen op de drukke dagen in het weekend wil het zicht door de vele duikers wat minder zijn. Plan daarom slim je duiken als je die mogelijkheid hebt.

Het water uit

Aan het einde van je duik is het gemakkelijk om rechtstreek naar de steiger te gaan. Maar dat is eigenlijk zonde, want het is vele malen leuker om dit via het ondiepe deel te doen wat tussen de oude zeedijk onderwater en de dijk boven water ligt. Deze ondiepe zone bruist van het leven. Vooral garnalen en grondels nemen hier hun intrek. De bovenkant van de oude zeedijk is mooi begroeid met wieren en die bieden weer beschutting voor de kleinere vrij zwemmende vissen zoals de stekelbaarsjes en koornaarvissen. Geef je ogen goed de kost en zorg er voor dat je van iedere minuut die je hier onder water bent geniet.

Dreischor Frans Kok Rif is een heerlijke duikstek waar je bijna altijd wel terecht kunt voor goed zicht en rustig water. Lekker genieten van de reefballs, dijkwand en zandvlakte. Het is onmogelijk om als duiker deze duikstek niet in je logboek te hebben staan!

Frans Kokrif Parkeerplaats
Praktische informatie
 • Adres: Zuid Langeweg, Dreischor
 • Faciliteiten: Mobiel toilet, geasfalteerde parkeerplaats, steiger met trappen om te water te gaan
 • Dichtstbijzijnde vulstation: 24-uurs vulcontainer 200/300 bar op de parkeerplaats van deze duikstek
 • Dichtstbijzijnde alternatieve duiklocaties:
  • Dreischor Gemaal
  • Dreischor Loswal
  • Ankerplaats
  • Bommenede

Foto’s: Groothoekfoto met de zeeanjelieren – Goof van Rijswijk, overige foto’s – René Weterings

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief