Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Jos Broere – Klein Kleiner Kleinst!

Datum 10 februari 2013
Locatie Dreischor Frans Kok

Tja, de titel zegt het eigenlijk al. Hoe klein kan een slak zijn? Jos vertelt erover en illustreert het met een paar foto’s.

Ik had al via Facebook vernomen dat er bij Dreischor het Frans Kok rif hele kleine slakjes zaten. Het betreft de Noordelijke Knuppelslak (Eubranchus rupium). Het is een zeer klein slakje van maximaal 15mm groot. Maar meestal zijn ze kleiner. Het lichaam is transparant tot witachtig, met oranje of bruine vlekjes. De rhinophoriën hebben halverwege de top een bruine band. Papillen met een groene of bruine inhoud, aan de top vaak met wit tot blauw iriserende pigmentering.

Dus op zoek naar de Noordelijke Knuppelslak. Volgens duikers die hem al gezien hadden zitten de slakjes gelijk al onder de brug (steiger). Onderwater maar gelijk met de neus op de bodem en tussen het wier. Op een gegeven moment zag ik een Creme wit achtig stipje tussen het wier. Het was lastig om te zien omdat ik op het moment met mijn reserve duikbril duik waar geen goede, op recept geslepen, glazen in zitten. Nog maar eens verder met de neus in het wier. En ja hoor het was een Noordelijke Knuppelslak.

slak

Om hem echt goed te zien moest ik eerst een foto maken en dan op de camera vergroten om hem goed te zien. En gelijk maar even gekeken hoe hij zat. Was ik hem aan de achterkant aan het fotograferen? Nee, het zat precies goed. Dit is een les die ik geleerd heb in de Filippijnen vorig jaar. Ik was op een zweepkoraal een heel klein kreeftje aan het fotograferen. Boven water op mijn laptop bleek het kreeftje achterstevoren te zitten. Alle foto’s maar weggegooid, jammer. Had ik maar even op de camera gekeken. Het waren echt bud foto’s. Zo zie je maar je leert iedere keer iets bij.

oog

Omdat ik toch bij Dreischor was ben ik ook nog maar even in de kraamkamer wezen kijken. Papa donderpad lag nog steeds op wacht.. De nestjes zijn al aardig minder geworden. Waar er eerst vier nesten zaten zit er nu nog maar één. En dit nest is al aardig klein geworden. Maar er worden nog steeds donderpadjes geboren. Het blijft leuk om dit mee te maken. Hoe lang zal dit nog te zien zijn? Één maand, Twee weken, één week of een paar dagen? We zullen het zien!

P2103778

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief