Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Martin Pronk – Bootduiken in Turkije

Duiken in het water rond Olüdeniz en Fethiye. Net even anders dan in Nederland…

Datum 11 en 15 augustus
Locatie Turkije, Ölüdeniz en Fethiye

 

Precies een maand nadat ik mijn AOW brevet heb gehaald in Nederland heb ik mijn vierde bootduik vandaag afgerond in Fethiye Turkije. Als je alleen gewend bent om te duiken in Nederland gaat er een nieuwe wereld voor je open. In Nederland ben ik gewend om te duiken met een longjohn, shorty, handschoenen, schoenen en een cap. In warmere oorden gaat dat toch anders. Een shorty is genoeg. Koud krijgen kennen ze hier niet 🙂

Na aankomst in Turkije en wat rust heb ik mijn eerste bootduik geboekt. 2 duiken op één dag. Voor het eerst van een boot afduiken en wow er ging een geheel nieuwe wereld voor mij open. Zicht onderwater tot wel 30 meter. Lekker warm water, zelfs op 22 meter diep en fantastisch onderwaterleven. Riffen met doorgangen, kloven en diepe afgronden tot wel 60 meter diep. Helaas kan ik deze duikbegeleider niet aanbevelen. Scheuren in de slangen, niet echt lekker ruikende lucht, scheuren in de pakken enz. De duikleider deed wel zijn uiterste best om ons een mooie duik te geven.

Heel anders zijn de duiken die ik vandaag bij een padi 5 star duikcentrum heb gedaan. Zeer professionele organisatie. Hier vroegen ze bij aankomst wel om mijn brevet, moest ik mijn logboek laten zien en een medische verklaring invullen. Alles werd netjes genoteerd van elke duiker en naar gelang van de ervaring van de duikers in groepen opgedeeld. Na 45 minuten bij de duiksite aangekomen. Daar werden de meest ervaren duikers uit de boot gezet. Na ongeveer 45 minuten was het de beurt van onze groep. Ook hier weer een wow gevoel. Te veel soorten vis om op te noemen maar twee voor mij bijzondere soorten waren de naaldvissen en één octopus die ik gezien heb. O ja nog een bruin uitziende lange slangachtige die heel erg zacht aanvoelt. Na aankomst op de boot werd mij verteld dat ze dit een zee condoom noemen… Toch maar eens opzoeken als ik weer thuis ben.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief