Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film

De voor- en nadelen van verwisselbare poorten en voorzetlenzen

Er zijn veel verschillende camera’s en nog meer verschillende lenzen verkrijgbaar voor onderwaterfotografie. Je kan kiezen voor een verwisselbare lens in een poort of voor (natte) voorzetlenzen.  Onderwaterfotograaf Raymond Wennekes legt de verschillen en de voor- en nadelen uit.

Scubapedia_logo

Er zijn op de markt flink veel verschillende camera en dus ook flink veel verschillende systemen. Je hebt de zogenaamde ‘point-and-shoot’ compact camera’s waarbij nagenoeg niks in te stellen valt. Er zijn compact camera’s met geavanceerde instellingen zoals aanpasmogelijkheden van sluitertijd en diafragma. Er zijn systeem-/mirrorless camera’s en spiegelreflexcamera’s die volledig manueel instelbaar zijn.

Bij de compact camera’s zit de lens vast op de camera, maar bij de systeemcamera’s en spiegelreflexcamera’s kan je de lens loskoppelen van de body. Zo kan je dus kiezen voor een macrolens of voor een groothoeklens. En bij al deze verschillende camera’s zijn er ook andere en verschillende onderwaterhuizen verkrijgbaar met verschillende mogelijkheden. En wanneer er verschillende opties zijn, zitten er ook voor- en nadelen aan de verschillende mogelijkheden.

De voordelen van verwisselbare poorten t.o.v. voorzetlenzen

Om de beste fotokwaliteit te krijgen is het aan te raden om bij camera’s waar het mogelijk is, zoals systeem- en spiegelreflexcamera’s, de lens te verwisselen. Bij de keuze van een lens hoort ook een keuze van de voorkant van het onderwaterhuis, ook wel poort genoemd. Bij een macrolens hoort een vlakke poort en bij een groothoeklens hoort een bolle/domepoort. Uiteraard kan je er bij de systeem- en spiegelreflexcamera’s ook voor kiezen om met een universele lens onder water te gaan. Wanneer je dan een macro- of groothoekfoto wilt maken, zal je een speciale ’natte’ lens op het onderwaterhuis moeten schroeven die de bewuste eigenschappen heeft voor hetgeen je wilt fotograferen. Het nadeel is dat zo’n natte lens best fragiel is, er kunnen gemakkelijk krassen op komen wat de foto nooit ten goede komt.
In tegenstelling tot de verwisselbare lenzen en poorten heb je met de natte voorzetlenzen veel lichtverlies door alle verschillende materialen waar het licht doorheen moet gaan. Eerst de voorzetlens zelf, dan een klein beetje water, dan glas en dan pas de lens van de camera zelf tot aan de sensor. Maar wanneer je niet anders kan, bij bijvoorbeeld compact camera’s, zijn de verwisselbare voorzetlenzen de beste en enige optie. Wanneer je wel van lens en poort kan wisselen, is dat kwalitatief altijd de betere optie, ondanks dat de voorzetlenzen die momenteel op de markt zijn zoals de Nauticam WWL-01 groothoeklens en de Nauticam CMC-1 macrolens, van kwalitatief zeer hoogwaardige kwaliteit zijn.

Foto: Raymond Wennekes
Foto: Raymond Wennekes

De nadelen van verwisselbare poorten t.o.v. voorzetlenzen

Dat er nadelen zitten aan de verwisselbare lenzen en -poorten heb ik aan den lijve ondervonden tijdens een duik in het buitenland toen ik mijn cameraset voorbereid had voor macrofotografie. Ik had dus een macrolens op mijn camera gemonteerd en mijn onderwaterhuis voorzien van een vlakke poort. Tijdens de duik heb ik prachtige foto’s gemaakt van verschillende macro-onderwerpen, totdat de gids op zijn tank tikte en een walvishaai aanwees. Door mijn van tevoren gekozen set-up was het onmogelijk om een foto van de walvishaai te maken. Wanneer je een cameraset met voorzetlenzen hebt, is het dus mogelijk om onder water te wisselen tussen macrofotografie en groothoekfotografie. Zo kun je van alles wat je tegenkomt onder water, een (goede) foto te maken. Dit is namelijk wel een super groot voordeel ten opzichte van een van te voren gekozen vaste set-up.

Daarnaast moet je tijd reserveren in het duikschema om deze lenzen en poorten rustig te kunnen wisselen. Wanneer je dit gehaast gaat doen, zal de kans op lekkage onder water flink groter zijn. Het advies is dus ook altijd om dit al thuis te doen wanneer je in Nederland duikt en niet aan de dijk. Wanneer je in het buitenland duikt, op de hotelkamer of rustig aan een tafel tijdens een live-aboard. Maar zeker niet in de laatste 10 minuten voor de duik.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief