Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Blog / Foto en film

Hét damesteam stelt zich voor!

Zes vrouwelijke onderwaterfotografen en twee captains. Het leukste team van het NK Onderwaterfotografie 2018 houdt je op de hoogte van alle trainingen en gebeurtenissen in de aanloop naar de wedstrijd.  Ken je ze allemaal? Ze stellen zich voor!

Angelique van Oorschot
«Ik ben in 2009 begonnen met duiken. De eerste paar jaar heb ik alleen op vakantie gedoken, maar sinds 2011 ook in Nederland. Niet veel later had ik mijn eerste onderwatercamera. Inmiddels fotografeer ik met een Olympus OM-D E-M5 Mark II in een Olympus onderwaterhuis met 2 YS-D2 flitsers. Ik vind het erg leuk om macrofoto’s te maken en de Panasonic 45 mm lens is mijn favoriete lens hiervoor. Ook groothoekfoto’s vind ik erg leuk, en het liefst gebruik ik hiervoor de Panasonic 8 mm fisheye lens.
Natuurlijk vind ik het mooie blauwe water van Azië super. Maar het koude water van Ierland en Canada zijn misschien nog wel meer favoriet voor een duikvakantie. Ik ben er nog niet over uit wat mijn echte favoriete vakantiebestemming is, dus ik vind dat ik nog meer bestemmingen moet testen! Naast een fanatieke vakantieduiker ben ik ook een fanatieke duiker in Nederland. Bijna elk weekend ben ik in Zeeland te vinden. Dus tot aan de waterkant!»

 

 

 

Ester van den Doel
«Al sinds 1989 woon ik in de mooiste (duik)provincie van Nederland. Duiken doe ik sinds 1999 – eerst alleen in de vakanties maar later ook in ons mooie Zeeuwse water. Al vrij kort daarna (in 2000) ben ik begonnen met fotograferen, eerst met een analoge compactcamera, daarna met mijn eerste digitale camera. Sinds kort heb ik een nieuwe camera, de Olympus OM-D EM 5 Mark II, dus dat is weer even wennen. Mijn favoriete duikplek in Nederland is Geersdijk in het Veerse Meer: hier kan je van alles fotograferen, van groothoek tot macro, waar dan ook mijn voorkeur ligt – lekker prutsen op de vierkante centimeter. In 2015 heb ik de stap genomen om eens mee te doen met een wedstrijd, het Zeeuws kampioenschap en met een mooi resultaat, overall een derde plek en een zilveren medaille in het thema. In 2016 deed ik mijn eerste poging in het Nederlands kampioenschap, wat ook niet verkeerd uitpakte: een tweede plek in de categorie macro. In 2018 doe ik opnieuw mee in de individuele competitie maar samen met een aantal dames vormen we bovendien het gezelligste team van Nederland in de teamwedstrijd. Wie weet tot ergens aan de waterkant!»

 

Lia van Nieuwenhuizen 
«Mijn eerste duiklessen liggen al tientallen jaren achter mij. In 1989 deed ik bij Oostvoorne mijn OWD cursus en de jaren daarna volgden nog vele opleidingen tot Divemaster en Intro to Tech. Bij de opleiding Advanced  Nitrox ben ik uiteindelijk gestopt.
John en ik hebben samen een eigen duikschool, die als een rode draad door ons leven loopt. Ook onze 2 kinderen zijn opgevoed met duiken en de beelden die ik van de kleurrijke onderwaterwereld maak, zijn voor hen al gewoon. Het fotograferen is van zomaar een plaatje maken uitgegroeid tot de uitdaging om het perfecte plaatje te maken. De juiste mensen ontmoeten was daarbij voor mij erg belangrijk en met de vele tips en tricks ben ik verder gekomen. Het keerpunt was daarbij de wrakkenfotowedstrijd bij Scharendijke. Van de Motomarine 2 ben ik naar de Sealife camera gegaan. Tegenwoordig ben ik wekelijks wel aan de waterkant te vinden met de Olympus E-pl1 camera die heb ik nu drie jaar.
Mijn uitdaging voor aankomend jaar is het maken van het perfecte visportret en niet te vergeten de andere categorieën. Ik ben dan ook vele uren onder de waterspiegel te vinden en geniet vooral van de ervaringen en de mensen om mij heen.»

 

Sandra Boerlage
«Ik duik sinds 2004. Sinds een jaar of 4 ben ik nu echt bezig met fotografie. Van een kleine camera waarbij ik niks kon instellen, ben ik 4 jaar geleden overgestapt naar een Pen 3, waar ik nu nog steeds mee duik en met heel veel plezier. Inmiddels is deze camera wel uitgebreid met de nodige toeters en bellen. Van duiken zonder flitsers was ik na het uitproberen van flitsers van een reisgenoot meteen verkocht. Ja, en zo kwam er eigenlijk steeds meer bij, iets wat vele fotografen wel zullen herkennen. Inmiddels heb ik ook een 45mm macro lens en een Cmc diopter, die al met vele duiken mee is geweest. Ik vind het echt leuk om kleine dingen op de plaat te krijgen, wat vaak aardig veel geduld van me eist. Verder ben ik nu een jaar in het bezit van een groothoeklens met de 9-18mm lens, dit is voor mij nog een hele grote uitdaging.
Ik was tot een paar jaar geleden veel in zoet water te vinden en heb dan ook heel wat keren in de Vinkeveense plassen gelegen, maar ik moet zeggen dat ik steeds meer richting Zeeland rij waar zoveel afwisseling is qua onderwaterleven. Vaak lig ik dan in de Grevelingen, maar ook steeds meer in de Oosterschelde waar ik op zoek ga naar de verschillende slakjes.
Naast het duiken in Nederland zijn mijn favoriete vakantielanden Filipijnen en Indonesië – echte slakkenparadijzen.»

Mieke Noordanus 
«Geboren onder het sterrenbeeld Vissen en misschien daarom mijn passie voor het onderwaterleven. Dit ben ik gaan ontdekken in het jaar 2000 na in 1999 in het zwembad op de old fashion way mijn opleiding te zijn gestart.
Ondertussen ruim 800 duiken verder zowel in het Nederlandse water als waar dan ook ter wereld. In 2004 ging ik voor het eerst met een klein cameraatje onder water, je was al blij met een paar MB, maar het serieuze werk ben ik in 2013 pas op gaan pakken. Toen kocht ik tweedehands de EPL-3 (waar ik nu nog steeds mee fotografeer), met eerst één YS-01 flitser. In 2014 kwam er na een Photo Experience in Egypte een tweede flitser bij en ben ik mijn set steeds meer gaan uitbreiden. Inmiddels ben ik in het bezit van een 45mm macrolens, Nauticam CMC en twee YS-D2 flitsers. Een 8mm fish-eye lens staat nog op mijn verlanglijstje. Maar alles op zijn tijd.
Nu mijn best doen om voor het DIB dames team met mooie foto’s voor de dag te komen.»

 

Marloes Otten
«Enkele jaren voor de eeuwwisseling ben ik begonnen met duiken in zoet water, maar na een aantal jaar ben ik naar Zeeland verhuisd. Sindsdien zijn duiken in zoet water erg zeldzaam… Ik ben mede-eigenaar van duikwinkel Dolphins in Brouwershaven en auteur van verschillende duikgidsen, waaronder de Duikgids Zeeland, Duikgids Bonaire en Duikgids Curaçao. Ooit begonnen met fotograferen met een analoge camera – heerlijk, 2 rolletjes van 36 opnamen voor een duikvakantie.
Sinds een tijdje fotografeer ik met een Olympus EPL7, voorzien van verschillende lenzen, flitsers en toeters en bellen. Ik vind groothoekfotografie het leukst, omdat ik graag het totaalplaatje van  de onderwaterwereld laat zien. Visportret vind ik soms erg leuk, vooral als de vis stil ligt…  Anders is het één van de meest frustrerende foto’s om te maken.
Naast het zelf fotograferen vind ik het ook ontzettend leuk om model te zijn onder water. Het keiharde werken en de teamprestatie om een mooie foto of film te maken, is ontzettend leuk (en lastig!) om te doen.
Ondanks dat ik geen flauw idee heb hoeveel duiken ik in mijn leven heb gemaakt, geniet ik van iedere duik. Er is altijd wel iets te zien!»

 

Annet van Aarsen
«Ik duik sinds 2001. Het allerliefst gewoon in koud water, op de Noordzee bijvoorbeeld. Al moet ik zeggen dat ik nu en dan een tropisch uitstapje zeker niet afsla. Verder zorg ik ervoor dat ik minstens een keer per jaar een paar mooie grotduiken kan maken.
Met een onderwatercamera zal je me niet snel in het water zien, ik heb wel regelmatig aan de andere kant van de lens ‘gehangen’ en reportages en reisverhalen geschreven over duikbestemmingen dichtbij en veraf.
De afgelopen jaren was ik daarnaast regelmatig op pad met Ghost Fishing, verloren en verspeeld vistuig uit zee halen. Soms zwaar, maar vooral heel mooi vrijwilligerswerk.
Als secondant van teamcaptain Linda Ferwerda zal ik ons talentvolle team – tegelijk ook het gezelligste team dat aan het ONK meedoet – vooral ondersteunen op het morele vlak. De dames houden van wijn en chocola, heb ik begrepen. En op een warme Hollandse zomerdag gaat een margarita er tijdens de nabespreking na de duik vast ook wel in.»

 

 

 

Linda Ferwerda
«Ik ben de ’teamcaptain’, samen met Annet. Wie de zes fotograferende dames een beetje kent, snapt dat daar twee captains voor nodig zijn. Zelf fotografeer ik niet, ooit wel geprobeerd, maar kansloos. Vooral omdat ik sinds jaar en dag de mooiste foto’s van enthousiaste fotografen langs zie komen en me daaraan spiegel… Ik probeer een beetje te filmen – dat gaat op zich aardig, maar tijd vinden om te monteren is een lastige. Wel heb ook ik jarenlang aan de andere kant van de camera gehangen. Heel leuk om te doen, alleen beseft een onderwaterfotograaf vaak niet dat het werken is – de juiste hoogte, lampje de juiste kant op, op het juiste moment uitademen, vechten tegen de stroming en dan maar weer opnieuw beginnen. Maar zo leuk als het resultaat een mooie foto is.
Wat ik verder doe? Ik maak naast ‘echt’ werk samen met een heel team aan vrijwilligers DuikeninBeeld. En nu ga ik samen Annet dit team in goede banen leiden. Met gezelligheid, wijn en chocolade, maar ook met serieuze trainingen en workshops. Je zult de komende maanden meer van ons horen!»

 

In de aanloop naar en tijdens het NK 2018 kun je het damesteam volgen in blogs en op de DuikeninBeeld-pagina op Facebook.

Klik voor de andere blogs van het DuikeninBeeld-damesteam 2018.

1 reactie

  1. Girl power! Yes!

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief