Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Walvis van 15 meter aangetroffen in haven Vlissingen

In de Sloehaven van Vlissingen is vannacht een jonge dode walvis gevonden. Het dier, vermoedelijke een gewone vinvis (Balaenoptera physalus), werd ontdekt op de bulbsteven van een inkomend schip. 

Volgens Jaap van der Hiele van Reddingsteam Zeedieren kan het zijn dat de aanvaring met het 15 meter lange dier al heeft plaatsgevonden in de Golf van Biskaje. Medewerkers van de Universiteit Utrecht, Faculteit Diergeneeskunde zijn in de haven om meer onderzoek te doen naar de doodsoorzaak van de walvis. Zo wordt bijvoorbeeld gekeken of de walvis door een aanvaring om het leven is gekomen of dat het dier ziek was en een natuurlijke dood is gestorven. Verder zal onderzoek moeten aantonen hoe lang het dier al dood is en wanneer het dier voor het laatst had gegeten.

De naam van het dier mag dan wel ‘gewone’ vinvis zijn – het gaat hier wel om een beschermde soort. Gewone vinvissen kunnen tot wel 26 meter lang worden volgroeide exemplaren wegen zo’n dertig tot tachtig ton. Normaal gesproken komt de gewone vinvis niet voor in de Nederlandse kustwateren.

Bron: PZC en Omroep Zeeland

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief