Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

137,5 minuten je adem vasthouden?

Amerikaanse wetenschappers registreerden onlangs een duik waarbij één van de walvisachtigen 137,5 minuten de adem inhield.

De dolfijn van Cuvier (een soort die behoort tot de spitssnuitdolfijnen) is in staat om te duiken naar een diepte van bijna drie kilometer.

Dat melden ze in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS One. Bij hun onderzoek bevestigden de wetenschappers GPS-tags aan acht dolfijnen van Cuvier die voor de kust van Californië leven. De dieren konden daardoor onderwater worden gevolgd.

In totaal verzamelden de Amerikanen 3.700 uur aan gegevens over de bewegingen van de spitssnuitdolfijnen. De dieren maakten meer dan 1.000 duiken naar de diepere delen van de oceaan. Ze bereikten daarbij een gemiddelde diepte van 1.400 meter.

Het dier dat de duik van 137 minuten maakte, haalde zelfs een diepte van 2992 meter. Nog nooit eerder registreerden wetenschappers zo’n diepe afdaling van een in zee levend zoogdier.

Donker

“Het is ongelooflijk om je voor te stellen dat deze warmbloedige dieren actief naar prooien zoeken op verbazingwekkende dieptes in het donker, ver weg van hun meest basale lichamelijke behoefte: lucht”, verklaart hoofdonderzoeker Gregory Schorr op nieuwssite ScienceDaily

De spieren van spitssnuitdolfijnen bevatten relatief veel van het zuurstofbindende eiwit myoglobine. Daardoor zijn de dieren in staat om bijzonder veel zuurstof op te slaan in hun lichaam.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief