Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Rederij past route aan voor blauwe vinvis

Het kan wél! De mens kan zich aanpassen aan de natuur. Speciaal voor de blauwe vinvis nemen schepen nu een andere route.

De wateren ten zuiden van Sri Lanka vormen een uitdaging voor schepen vanwege het grote risico op aanvaringen met blauwe vinvissen. Daarom verlegt de internationale containerrederij MSC nu de vaarroutes in dit gebied. Met deze kleine aanpassing maakt MSC een groot verschil voor de bedreigde vinvissen. Het besluit is het resultaat van gesprekken met milieuorganisatie OceanCare en IFAW.

Door het verleggen van de vaarroutes wordt het gebied gemede waar het merendeel van de populatie blauwe vinvissen (Balaenoptera musculus) in de noordelijke Indische Oceaan samenschoolt. “Veel walvissen sterven als gevolg van aanvaringen en deze populatie is kwetsbaar. Scheepsaanvaringen zijn een probleem voor het behoud en welzijn van de walvispopulatie, en elke walvis die wordt aangevaren is er een te veel,” aldus Sharon Livermore, Director Marine Conservation bij IFAW.

Er is wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de verspreiding van blauwe vinvissen voor de kust van Sri Lanka, waar de huidige scheepvaartroutes lopen, en verder bij de kust vandaan. Daaruit bleek dat als de vaarroutes vijftien zeemijlen zuidelijker (verder van de kust) zouden liggen, het risico op scheepsaanvaringen met blauwe vinvissen 95 procent kleiner zou zijn.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief