Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Mirjam van der Sanden – Vroege duik met Bultkoppapegaaivissen

Normaal gesproken wordt je set door de lokale dames van en naar de duikstek gedragen, maar zo vroeg zijn ze nog niet actief. Duikreporter Mirjam van der Sanden duikt ’s morgens heel vroeg op het wrak van de Liberty, waar ’s nachts de bultkoppapegaaivissen slapen.


Datum:  18 augustus 2016
Duiklocatie: Bali, Tulamben, Liberty Wreck

duikreport-call-to-action-350x85

Mirjam van der Sanden

Om deze speciale duik te kunnen maken staan we vandaag extra vroeg op. We hebben afgesproken met onze favoriete duikgids Tiga. Omdat het nog erg vroeg is doen we gewoon onze set om en lopen we naar de duikstek. In Nederland zijn we wel gewend om een stukje naar de duikstek te lopen en we liggen al vlug in het water. De zon komt snel op, nu maar hopen dat we niet te laat zijn.

Al een aantal dagen genieten we volop van Bali en het duiken daar. We zitten op een duikresort vlakbij het beroemde Liberty-wreck. We hebben er al een aantal keren gedoken. De Bultkoppapegaaivissen gebruiken het wrak als slaapplaats. Tijdens eerdere duiken hebben we ze al in de verte voorbij zien zwemmen. Van duikvrienden hebben we het advies gehad om een vroege ochtendduik te maken, zodat we de vissen ’s morgens het wrak zien verlaten.

04Bultkoppapegaaivissenmirjamvandersanden18082016-42998

We duiken onder en zwemmen vlot door naar het wrak. En al snel zien we aantal Bultkoppapegaaivissen rond het wrak zwemmen. Ze zijn er nog. Wat zijn ze enorm groot. Onze dochter Mees zwemt er vlakbij, ze ziet er klein uit zo naast deze reuzen. Ik heb begrepen dat ze wel tot 1.30 meter groot en 45 kg zwaar kunnen worden. Het zijn echte papegaaivissen met de typische papegaaienbek, maar dan indrukwekkend groot.

03Bultkoppapegaaivissenmirjamvandersanden18082016-42998

Op het voorhoofd van de vissen bevind zich een flinke bult. Met deze bult rammen ze tegen het koraal om er stukken af te breken, zodat ze het makkelijker kunnen eten. De mannetjes schijnen de bult ook te gebruiken in de strijd om de vrouwtjes. Ze zwemmen dan met die bulten hard tegen elkaar aan, maar dit gedrag wordt maar zelden waargenomen.

01Bultkoppapegaaivissenmirjamvandersanden18082016-42998

De vissen cirkelen een poosje om ons heen, ze zijn aan het verzamelen. We zijn nagenoeg alleen op de duikstek en genieten volop. Mijn man Bas maakt foto’s en ik film. Onze kinderen Marijn en Mees genieten ook volop. Blij dat we allemaal vroeg zijn opgestaan. En dan alsof er een signaal klinkt vertrekken de vissen heel rustig richting het rif om te gaan eten. Vanavond zullen ze weer terug keren om in het wrak te gaan slapen. Tijd om snel een nachtduik met onze gids af te spreken want dat willen we nu natuurlijk ook graag zien.

05Bultkoppapegaaivissenmirjamvandersanden18082016-42998

1 reactie

  1. Wat geweldig in beeld gebracht!!!! Ik heb deze duik een aantal dagen achter elkaar gedaan en kon er geen genoeg van krijgen. Echt bizar om die bultkoppapegaaivissen uit alle hoeken van het wrak te zien komen en zich er boven te verzamelen. Kippevel-moment, elke keer weer. En door jouw verhaal opnieuw beleeft, bedankt!!!!

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief