Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film / Het verhaal achter de foto

U-Boat Worx – Het verhaal achter de foto

Rob Aarsen, die in juli bij ons ‘in beeld’ is, ging voor het Bredase bedrijf U-Boat Worx op reportage en fotografeerde het nieuwste model van hun onderzeeboot. Hoe dat zo kwam? 

Voor het blad Onderwatersport maakten we een reportage over het bedrijf U-Boat Worx in Breda. Gewoon een loods waar luxe onderzeebootjes worden gebouwd. Later belden ze terug of we een nieuw type onderzeeboot (de Super Yacht Sub 30) wilden fotograferen en filmen tijdens testvaarten in Malta. Deze foto is gemaakt op de dag dat de directeur marketing twee modellen had gehuurd als passagiers. Ik zou zelf niet voor een lange avondjurk hebben gekozen maar het is opdrachtfotografie, dus de keuze was niet aan ons. De marketingmensen wilden graag een spannend decor voor de foto’s, vandaar dat we tijdens de proefvaarten op Malta voor de shoots steeds wrakken opzochten. De foto is gemaakt bij het wrak van de P31 voor de kust van het hoofdeiland van Malta. Het is een oude patrouilleboot die na haar dienst in de Maltezer marine voor sportduikers is afgezonken en nu op een diepte van twintig meter ligt.

Corne Bolders was mee om te filmen. Per duik lagen we meer dan een uur in het water. We hebben twee sessies gedaan waarbij Corne en ik elkaar afwisselden voor video- en fotografie. De plexiglazen bol maakte het fotograferen lastig vanwege de reflectie van de flitsers. Hoe ver ik ze ook naar buiten trok, je bleef ze zien. Het uitzicht van binnenuit door de 360 graden bol is weergaloos. In een grote RIB boven ons hadden we een duiksupervisor die voor het materiaal zorgde en de boel aan de oppervlakte in de gaten hield. Op een goed moment — ik lag wat hoger op het wrak te kijken hoe Corne bezig was — hoorde ik een doffe bons. Ik dacht eerst dat er een o-ring was gesprongen maar er waren geen bellen. Om me heen kijkend zag ik ineens een stukje verderop een anker in het zand vallen, op nog geen vijftig meter van de sub. Bleek dat de dagtrips van de duikscholen waren gearriveerd voor de ochtendduik en die gooien zonder te kijken hun ankers overboord, ook al stond onze kantwacht in de RIB met een duikvlag te zwaaien. De dome van plexiglas is alleen al een miljoen euro waard…!

Camera Nikon D-810 met Nauticam behuizing. Instellingen: ISO 160, f14, 1/60 s

Rob Aarsen is deze maand ‘in beeld’ op DuikeninBeeld. Klik hier voor meer foto’s en het verhaal van deze fotograaf.

Lees en bekijk nog een ‘verhaal achter de foto’:

Murene versus domepoort

Analoge Spaanse danseres

Sofia Albertina wrak

Het verhaal achter de foto
Dat beelden vaak meer zeggen dan duizend woorden, staat buiten kijf! Maar soms kan het verhaal het beeld versterken. In deze serie vertellen onderwaterfotografen het verhaal achter de foto – hun beleving of de techniek!
Heb jij ook zo’n foto met een mooi verhaal? Plaats de foto in je album in de fotogalerie en stuur een mailtje naar redactie@duikeninbeeld.tv met het verhaal. Een selectie van de verhalen zal worden geplaatst op DuikeninBeeld. Nog geen eigen album, registreer je, upload een foto en je hebt een eigen album.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief