Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Advertorial

Mindful muck-diving

Als je vaak in de Oosterschelde of het Grevelingemeer duikt en je hebt je ticket voor een tropische duikbestemming al geboekt, dan kom je in Indonesië ruimschoots aan je trekken; eindelijk goed zicht, eindelijk warm water, eindelijk koraal en eindelijk grote scholen vis!

Begrijpelijk natuurlijk – duiken in de tropen betekent toch vaak genieten van natuurlijke pracht en praal. Er is biodiversiteit in overvloed. Ons resort in het westen van Noord Sulawesi (nabij Manado) is dan een topbestemming voor duikers: schildpadden, koraalmuren, kleur. Kortom: duiken in een “Bountyreclame”.

Beduik het eens van een andere kant: Lembeh

Aan de “overkant” (de oostkust) bevindt zich ons tweede resort op het eiland Lembeh, met toegang tot meer dan 30 duikstekken, toegankelijk vanuit een rustige, intieme baai.

De bodem bestaat voor een groot deel uit uitgestrekte vlaktes van zwart vulkaanzand, hier en daar onderbroken door koraal dat een veilig onderkomen vormt voor scholen jonge meervallen, glasgarnaaltjes, en meer.

Als we gasten vertellen wat er in Lembeh Strait zoal te doen is, dan krijg je uiteenlopende reacties:

Ja leuk! Kan niet wachten!
Muck duiken? Wat is dat?
Oh nee, mij niet gezien.

Muck

Mocht je nog niet bekend zijn muck-diving, muck is Engels voor drab of modder. Simpel gezegd gaat het om duiken boven een zandbodem waar je naar hartelust “spoorzoekertje” kunt spelen. Het doel: de meest vreemde “buitenaardse” wezens zoeken die zich in het zand bevinden. Dit is meestal de reden dat veel duikers helemaal lyrisch zijn over duiken in de Lembeh Strait.

Macrofotografen kunnen soms rustig de gehele duik op één plek blijven hangen om het perfecte plaatje te schieten van een zeepaardje, nudibranch (Shaun the Sheep!) of een frogfish niet groter dan een mespuntje zand.

“Yoga-duiken”

Een tweede reden om te gaan mucken is omdat het een perfecte manier is om je neutrale drijfvermogen te onderhouden: je blijft mooi uitgetrimd boven de bodem hangen en je benen zijn meer gebogen dan normaal om geen zand te doen opwaaien. Je bent eigenlijk meer mindful aan het duiken omdat je je bewust maakt van je lijf en hoe dat zich verhoudt in de onderwaterwereld.

Voor mindful duiken over het zand is een camera natuurlijk altijd mooi meegenomen, maar als fotograferen nog een beetje hard werken is voor je, dan is het veelal beter om gewoon van de duik en al dat moois onder je te genieten…

Heb je interesse, neem dan contact op met Thalassa Dive Resorts Indonesia.

Tekst: Arjen Bokhoven, Thalassa Dive Centers

www.thalassamanado.com

5 reacties

 1. Kun je die twee bestemmingen ook combineren? Hoe lang is het reizen tussen de twee resorts? Juist de combinatie van de twee soorten duiken lijkt me erg leuk. Muckduiken heb ik nog nooit gedaan en ik weet niet of ik dat na 10 duiken nog leuk zou vinden. Ik zou dan een beetje de veiligheid van het gewone duiken in willen bouwen door ze te combineren, kan dat?

  REAGEREN
  • Ja hoor Elise, prima combinatie, doe duiken in Manado en Lembeh via Thalassa. Te boeken via Diving World

   REAGEREN
 2. Hoe lang zzou het reizen zijn tussen de twee resorts?

  REAGEREN
 3. Twee fantastische resorts. Qua duiken en fotografie helemaal het einde.
  Twee resorts combineren is echt best of both worlds.
  Reis van Manado naar Lembeh ongeveer 1,5 uur (auto en boot)

  REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief