Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Reizen

Het regent vissen!

Willen we hier duiken? De stroming is sterk, aldus onze gids Bram. “We zijn niet gekomen om alles maar op een presenteerblaadje aangereikt te krijgen,” klinkt het vanuit de groep. Gelukkig, ik ben niet de enige die Jolotia (Misool, Raja Ampat) een fantastische duikstek vind.

Eenmaal onder water is het flink peddelen om een mooie plek op het rif te vinden. We zien een paar enorme vaassponzen waar we ons achter kunnen verschuilen. Het bruist er van het leven. We zitten midden in een school van kleine zilverkleurige visjes. Alle vissen in de school bewegen synchroon met elkaar – de onderwaterversie van een vlucht spreeuwen. Een zilveren vloeibare bol in constante beweging. De weerspiegeling van het licht op hun glimmende schubben in combinatie met de enorme omvang van de school is rustgevend en chaotisch tegelijkertijd. Op sommige momenten is het misschien zelfs desoriënterend te noemen.

Swoesssshhhhh……..swoesssshhhhh…….swoessshhhhhhhh…… een groep jacks probeert hun geluk en schiet als een kogel door de school heen. Wat een energie straalt hiervan af. Ik kijk naar mijn schermpje van mijn camera. Hoe kan dat nou? Zelf met de kortste sluitertijd die mijn flitsers toestaan, krijg ik de jacks niet scherp op de foto. Wat voor snelheid moeten die beesten dan wel niet hebben?? Het lijkt er meer op dat de jacks mijn foto aan het “photobombing” zijn dan wat anders. OK, dan maar gewoon even lekker genieten van dit geheel. We laten ons los en de stroming pikt ons op.

Iets verder is er weer een plek waar ik me kan verschuilen. Meteen kom in een andere school terecht. Ook hier weer hetzelfde fenomeen. Een hypnotiserende wervelwind. Een schitterende balletopvoering die totaal niet verveelt. Nog lekker even blijven hangen. Ik zie mijn buddy een stukje verderop tegen de stroming vechten, dus dan maar meer de bescherming van het rif opzoeken. We zakken iets dieper. Het is bijn niet voor te stellen maar ook hier is weer een enorme hoeveelheid vis te zien. Wat moet de biomassa op dit stuk rif dan wel niet zijn? Bizar. We zoeken allebei een mooie voorgrond op om te fotograferen. De achtergrond is al bepaald: de school vis. Het ene moment lijkt het erop dat er meer vissen zijn dan vallende bladeren in een zware herfststorm die door elkaar heen dwarrelen. Meteen daarna staan alle lichaampjes weer in dezelfde richting en ziet het eruit alsof het onder water aan het regenen is.

Misool in Raja Ampat staat eigenlijk bekend om zijn koraalpracht, een visuele overload aan kleurenpracht. Ongerept hard én zacht koraal. Maar vandaag wordt de show gestolen door een heel klein zilveren visje dat het hier samen met zijn vriendjes laat regenen.

6 reacties

 1. Avatar

  Wat een geweldige beelden

  REAGEREN
 2. Peter

  Bedankt Sander! Zeker een aanrader om eens een keer naar toe te gaan

  REAGEREN
 3. Avatar

  Prachtig om dat mee te maken! Misool staat hoog op de bucketlist. Welk seizoen raad je aan?

  REAGEREN
 4. Peter

  Hoi Chantal, Ik zou het eerder omdraaien. Juli, Augustus en September is de kans op slecht weer kennelijk groter. Er wordt altijd gezegd dat het zicht het beste is in Januari/Februari/Maart. Wij waren er in Januari

  REAGEREN
 5. Avatar

  Gaaf Peter, kan al helemaal wegdromen bij het idee.

  REAGEREN
 6. Peter

  Je moet er echt naar toe gaan!

  REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief