Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Reizen

Raja Ampat – Ufo’s en millimeterwerk

Raja Ampat is een wereld van uitersten. Rob Aarsen neemt je in twee delen mee naar deze ongerepte bestemming. Over koraalplateaus, stroomstraten, poetsstations en gorgonen.

Bij Misool Warakaraket, nog steeds in het zuiden, volg ik het advies op om de groothoek te nemen als we duiken op Magic Mountain. Het is een groot koraalplateau dat op 12 meter diepte begint met een uitloper naar 25 meter. Daar op de punt en in de volle stroming is een manta poetsstation. Als we er tegen de stroming in naartoe tijgeren is de zee leeg. Maar na een kwartier wachten kijk ik op en zie een reusachtige manta als een ufo van achter het rif oprijzen. Het beest is zeker zes meter in spanwijdte en maakt een paar loopings voor hij dichtbij genoeg komt voor foto’s. Intussen begint de flesdruk aardig terug te lopen en laten we ons door de stroming terugduwen naar een meter of 15. Daar wachten we tot de manta terugkomt. Bij 35 bar vind ik het welletjes en schiet ik een boeitje om vol in de stroming de veiligheidsstop te doen. Als ik bovenkom ligt de zodiac alweer naast me.

RajaAmpat Rob Aarsen-15

Eenrichtingsverkeer
Een gevolg van op vaste tijden duiken is dat er dus geen rekening wordt gehouden met de stroomkentering. Bij Gorgonian Passage, een smal kanaal tussen twee eilanden, dicteert de stroming de richting waarin je de duik maakt. Het is eenrichtingsverkeer en naarmate de duiktijd vordert voelen we de stroming harder aantrekken. We drijven langs een steile wand die vol staat met manshoge gorgonen, zweepkoraal en een dik tapijt van zachte koralen. Per gorgoon kan ik een of twee foto’s maken, dan ben ik er alweer voorbij. Aan het einde van de duik ga ik ondieper. Daar, in de schaduw van het overhangende eiland, staan de gorgonen en koralen tegen een donkere achtergrond in zonnestralen die achter de rots vandaan schitteren.

Millimeterwerk
De avondduik maken we iets verderop bij Potato Reef. We duiken op een steile wand met bochten zodat we steeds een plekje in de luwte van de stroming kunnen vinden. Hier zien we kleurrijke platwormen, poetsgarnalen en naaktslakken. Soms wijst Sandy een rondzwemmend spikkeltje aan dat zo klein is dat ik met het blote oog niet kan zien wat het is. Het echte macroleven van Raja Ampat is kleiner dan klein. Harlekijngarnaaltjes, hengelaarsvisjes, de pygmee zeepaardjes: het is allemaal millimeterwerk. Sandy kamt met zijn pointers intussen voorzichtig een rode gorgoon uit en wijst me op een bekend vormpje: een Misool pigmy zeepaardje. Ook dit beestje zit niet stil. Het draait bij het licht van de lamp vandaan, zwemt naar een koraaltak verderop en glipt tussen de takken door naar de andere kant van de gorgoon. Met engelengeduld en heel voorzichtig manoeuvreert Sandy het zeepaardje weer mijn kant op en kan ik een paar foto’s maken. Gelukt, deze keer wel. We laten het beestje snel bijkomen van de schrik. Aan het einde van de duik bereiken we de punt van het rif en pakt de stroming ons weer op. We worden om de hoek geslingerd en komen in rustiger water terecht waar we worden opgepikt.

RajaAmpat Rob Aarsen-25

Poetsstation
’s Nachts maken we de oversteek van Misool naar de Dampier Strait en komen we in het gebied van Manta Sandy, Arborek Jetty en de mangroves van Yangefo. Stuk voor stuk hotspots die ook bereikbaar zijn vanuit de resorts op het eiland Kri, iets ten zuiden van Waigeo. Manta Sandy viel tegen. Dit bekende manta-poetsstation ligt in een geul tussen zandbanken. Op de bodem, zo’n achttien meter diep, staan vier grote koraalblokken waar manta’s zich laten ontdoen van parasieten. Een rij stenen geeft aan waar we moeten liggen. We mogen er niet voorbij om de dieren niet te verstoren. Dus liggen we 64 minuten op een rijtje te wachten op manta-actie die pas begint als de manometers diep in het rood staan. Drie manta’s doemen op uit de mist, draaien een rondje en blijven dan bij de pinnacles hangen, veel te ver weg voor een foto. Met gemengde gevoelens schieten we onze boeitjes.

RajaAmpat Rob Aarsen-28

Steiger
Arborek Jetty maakt het tafereel in de geul meer dan goed. Vooral omdat de zon volop schijnt en mooie lichtharpen tussen de planken van de oude steiger strooit. De inwoners van het slaperige vissersdorpje kijken allang niet meer op van de stoet duikers die van overal in de wereld de palen van hun steiger komt bewonderen. Op de houten palen staan grote takken zacht koraal die een mooi contrast vormen met het gedempte licht onder de steiger. Een school glasvisjes had het tafereel helemaal afgemaakt maar die laten zich even niet zien. Misschien omdat er een grote koraalduivel op de loer ligt? Intussen hebben de dorpelingen iets verderop een nieuwe steiger gebouwd die ook wordt gebruikt door het lokale manta-onderzoeksstation. Gelukkig waren ze zo verstandig de oude steiger te laten staan.

Opnieuw speuren
En de Pontohi’s bij Mioskon? De volgende dag maken we een duik op dezelfde plek en denken we ze snel te kunnen terugvinden. Ik ben klaar voor een lekkere lange duik met een paar van die beestjes voor mijn neus en alle tijd van de wereld. Hebben ze allemaal bedacht dat ze die nacht zouden verhuizen… De struiken zijn leeg, zelfs onze gidsen met hun bionische ogen staan machteloos. Gelukkig is de variatie aan onderwerpen eindeloos en kunnen we de aandacht snel weer richten op de clownsvissen in hun felpaarse huis, een spookfluitvis en een minuscuul hengelaarsvisje. Vanuit de diepte hoor ik een zacht gehinnik.

RajaAmpat Rob Aarsen-32

Raja Ampat
Een eilandengroep die onderdeel vormt van de Indonesische provincie West-Papoea, ten westen van de zogeheten ‘Vogelkop’. De eilanden zijn dun bevolkt. Het heuvelachtige binnenland van de hoofdeilanden is dicht begroeid met tropisch regenwoud. Delen van Waigeo en Batanta en het noorden van Salawati zijn beschermde natuurreservaten. We deden een tiendaagse cruise met de Indo Siren waarvan effectief negen duikdagen: vijf in het zuiden en vier in het noorden. Of wij het naar ons zin gehad hebben? Oordeel zelf!

Tekst en foto’s: Rob Aarsen

Klik op een foto om deze groot weer te geven en de diavoorstelling te starten.

Deel 1 van het verhaal gemist? Klik hier!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief