Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Jenny Smit – Raja Ampat – dag 6

Locatie   Raja Ampat, Indonesie

Een duikdag als alle andere, maar toch is het anders. Normaal ben ik nooit zo vroeg! Dag 6 op Raja Ampat!

Mijn camera is klaar, mijn duikspullen staan klaar en ik ben klaar met ontbijten. Een duikdag als alle andere, maar toch is het anders. Normaal ben ik nooit zo vroeg! Maar het is dan ook een ‘speciale’ dag, Harrie denkt dat hij weer kan duiken en wil een testduik maken bij de jetty. Ik snorkel als standby-duiker aan het oppervlakte.

Eigenlijk is de jetty best een leuke plek om te snorkelen. Ik zie een aantal groupers, veel zeegras en zo hier en daar een plukje koraal. En Harrie, die duikt ook ergens onder me. Met een smile die ik aan het oppervlakte kan waarnemen, en een vette ‘OK’. Hij duikt weer mee! Snel de spullen op de boot, en op naar de eerste duikstek.

Cross over

De eerste duikstek is een langwerpig rif. Je kan er eigenlijk drie verschillende duiken maken: eentje op het dak van het rif (lekker ondiep met weinig stroming voor de OW-duikers), eentje aan de kant met de stroming en de grote vissen, en eentje in de luwte van het rif.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

We dalen af aan de stromingskant, en zien al vrij snel een black tip. Daarnaast zijn er heel veel groupers en sweetlips. En hoera, we zien weer een pygmeezeepaardje! In plaats van het beestje op de foto te zetten, besluit ik dit keer voor de afwisseling foto’s van Harrie te maken met het waaierkoraal.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tussen de duiken door rusten we uit bij een paalwoning voor vissers bij een van de kleine eilandjes. Het huisje ligt er idyllisch bij: het houten huisje (ik kijk voor het gemak maar even langs de smerige vodden binnen die als matras dienen), de blauwe zee, het witte strandje achter het huisje en het eilandje met zijn steile rotskant en bomen.

Kri South

De tweede duik is bij Kri South. Het rif van Kri is lang uitgestrekt. Ik heb er al eerder gedoken, en nu duik ik op een ander deel. Geen probleem! Ook hier geniet ik weer van prachtige vissen en koralen. Wat is Raja Ampat toch mooi.

Harrie wil de schade van een paar dagen niet kunnen duiken inhalen en besluit mee te gaan met de middagduik, ik neem de middag vrij om me voor te bereiden op de nachtduik.

Saonek

De nachtduik is bij Saonek, de oude hoofdstad van Raja Ampat. Wat een gehucht, ik zie niet meer dan een hoofdstraat, met af en toe een gloeilamp aan een touwtje als straatverlichting. Gelukkig is er nog wat extra (tl-)licht van de verschillende warung en andere winkeltjes.

We duiken bij de oude pier. De pier is deels ingestort, wat als grote voordeel heeft dat er geen vissers op de pier kunnen staan. En geen vissers betekent minder lood en lijn. Onder de pier is een veldje met zeegras, en er ligt wat troep. Een echte muck dive dus.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Als snel zie ik een sepia en een aantal heremietkreeften. Maar wat is dat? Ik zie een kopje van een soort murene uit de grond steken. Zodra ik mijn camera op hem richt, besluit het beestje weg te duiken onder de grond om een paar decimeter verder weer naar boven te komen. Dat is lastig voor de foto! Na enige tijd ben ik toch tevreden met het resultaat, en snel voeg ik me bij de rest van de groep.

Gids Marion wenkt me te komen, en ze toont me een krabbetje wat veel weg heeft van een hooiwagenkrab. Het beeste heeft een schutkleur, en is nauwelijks van de zanderige ondergrond te onderscheiden. Over camouflage gesproken: ineens zwemt er een grote platvis onder me vandaan. Het is dat-ie bewoog, anders zou ik hem geheid gemist hebben.

Geleidelijk aan duiken we dieper en dieper, en het zeegras maakt plaats voor koraal. Ik probeer een kleine boxfish te fotograferen, maar het beestje heeft duidelijk andere plannen en duikt weg in het harde koraal. Dat schiet niet op… Maar he, daar zwemt ineens weer een sepia en dat is natuurlijk ook leuk! Even later komt de boxfish ook weer terug. Bingo.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Via een harde koraalwand met vele oogjes van goed verstopt garnaaltjes zwemmen we nog een stukje verder. Dan is het tijd de duik af te breken, en langzaam stijgen we op naar de oppervlakte. De boot is het licht van onze lampen gevolgd, dus ver hoef ik niet te zwemmen.

Op de boot wikkel ik mezelf snel in een droge handdoek, en dan varen we weer naar het resort. Snel douchen en eten. Het was weer een prachtige dag. Helaas, morgen is het alweer de laatste dag…

 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief