Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Lia van der Laan – Project 490 check!

Datum 17 augustus 2014
Locatie Sint-Annaland

Als je sepiastokken plaatst, is het natuurlijk ook leuk om achteraf te controleren hoe alles erbij staat. Tijd voor een checkduik op project 490!

Weer eens afgesproken met Ugo voor een duik te maken op Sint-Annaland [Stalland]. In het voorjaar hebben we hier sepia stokken geplaatst [project 490] en daarna eigenlijk weinig meer gedoken op deze lokatie. Ik hoorde wel van verschillende duikers dat er sepias gespot waren bij onze stokken. Dat is natuurlijk leuk om te horen. Dat het een succes is geworden.

We gaan natuurlijk voor de vroege duik dat veel duikers toch nog steeds afschrikt om vroeg uit bed te komen. Ik ben rond 7:20 ter plaatse en kan de auto kwijt op het kleine parkeerterrein vlakbij het strand. Verder staan er nog o.a. wat ‘koekendozen’ lekker breed op 2 vakken geparkeerd. Ik ga even bij het water kijken en het ziet er goed uit. De wind staat aflandig, dus het zou wel eens goed zicht kunnen zijn.

Ik ga terug naar de auto en dan komt Ugo aanrijden, ook hij kan zn auto nog kwijt op de parking. We maken een praatje over van alles en nog wat en beslissen onderwater of we eventueel de stokken voor de winter zullen gaan verwijderen. Afhankelijk van hoe ze erbij staan. Inmiddels is er nog een groepje duikers gearriveerd die ook voor de vroege duik gaan.

We maken ons gereed en gaan richting de waterkant. Deze keer hoeven we niet ver te lopen want het is hoogwater. Bril op, kompas gezet, lamp aan, we gaan onder. We zwemmen uit over het zand wat wel lang is met hw maar dan komen we bij de oester/zandovergang. Het is goed zicht dus kunnen goed rondkijken naar al het moois wat hier te zien is.

Heel de duik worden we vergezeld door een school jonge zeebaarzen. Als ik op hun schijn gaan ze even wat verder weg en als ik m’n lamp weer van hun af draai komen ze weer dichterbij. dan komen we het 1e rekje tegen, er zitten nog sepiaeieren aan dus we laten ze toch nog maar staan. We gaan naar de andere 3 rekjes en ook daar zitten nog eieren aan. Bij het laatste rekje blijkt nog een sepia eieren aan het afzetten te zijn en dat nog in augustus. Onderweg komen we heel veel jonge sepiatjes tegen dus ons project is zeker geslaagd te noemen. Ook zijn er veel kleine zeenaaldjes, waar je ook kijkt daar zitten de zeenaalden waaronder ook nog 2 grote versies daarvan.

Ugo maakt veel foto’s van de sepiatjes en op de terugweg komen we ook nog 1 zeedahlia op de ‘rand’ tegen. Heel de duik hebben we perfect zicht en de andere duikers zijn we niet tegen gekomen. We gaan eruit na een mooie duik van 82 minuten. De watertemperatuur is wel al weer 3 graden gezakt naar 19 graden. Als we eruit zijn komt er nog een enthousiaste jogger die ook even wat baantjes trekt en daarna weer verder gaat joggen. We doen onze spullen uit en kleden om. Tijd voor koffie en een koek. Ugo bedankt nogmaals voor een weer mooie duik!

 

 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief