Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

WK-waardig: Nieuwe Kerkweg

Eén wedstrijd, elf duikstekken! Zeeland is in 2015 het podium voor het WK Onderwaterfotografie. Elf locaties zijn aangewezen als potentiële “Competition Zones”. René Weterings doet in de aanloop naar het WK een rondje langs deze duikstekken. Hoe kom je er en wat kun je er verwachten?

Duikstek Den Osse Nieuwe Kerkweg is de ‘Zeelandbrug van het Grevelingenmeer’. Een zeer bekende duikstek, bijna altijd even druk en onder water is een veelzijdigheid aan leven en landschappen te vinden. In 2014 is de parkeerplaats helemaal op de schop gegaan en zijn de faciliteiten verbeterd. Het is daarom meer dan logisch dat ook deze duikstek is geselecteerd door de wedstrijdcommissie. De wedstrijdlocatie ligt echter niet op de meest bekende duikroute, maar ten westen van de instap. De reden hiervoor is overigens eenvoudig te verklaren. Alle Grevelingen-duiken zullen tijdens het WK per boot worden gedaan. Deze duikstek is niet voor niets zo populair – wat kun je hier verwachten?

Te water gaan

Als duiker word je bij deze duikstek werkelijk verwend. Vanaf de geasfalteerde parkeerplaats kun je via een goed aangelegde betonnen trap het eerste stuk van de dijk beklimmen, vervolgens kun je veilig over een zebrapad de weg oversteken en daarna wederom via een betonnen trap de dijk op. Het muraltmuurtje neem je via de houten treden en aan de zijde van het Grevelingenmeer volg je een kort schelpenpad om vervolgens bij een trap en steiger aan te komen. Het te water gaan was al lange tijd erg fijn met de aangelegde steiger en de bijbehorende trap aan de westzijde van het einde van de steiger. In 2014 zijn daar nog eens twee kleinere trappen bij gekomen, deze liggen aan weerszijden van de steiger. Met deze nieuwe trappen is het mogelijk om meteen vanaf de dijk op een veilige manier te water te gaan in de ondiepe zone en je route onder water te kiezen.

Competition Zone 14 - Den Osse Nieuwe Kerkweg A4 versie f

Reefballs en betonplaten

Op deze duikstek kun je alle kanten op, maar een van de bekendste routes is toch wel een toertje rond de ‘wereldberoemde’ reefballs en langs de betonplaten die iets ten oosten van de steiger liggen op een diepte van zo’n zeven tot tien meter. De WK-onderwaterfotografen zullen niet van deze kenmerkende landschappen kunnen profiteren, want de reefballs en de betonplaten liggen niet in de wedstrijdzone.

Vanaf de steiger duik je eerst de ondiepe zone over die niet veel dieper dan drie meter wordt. Pas als je de oude zeedijk onder water ziet, kun je er over en kies je de gewenste koers en diepte voor de rest van de duik. De dijkwand die je kunt volgen richting de reefballs, biedt veel leven. Hier is een aantal vaste bewoners te vinden, zoals een paar mooie grote zeedahlia’s. Je vindt ze op een diepte van ongeveer vijf meter –  zijn bijna niet te missen door hun formaat en schitterende kleuren! Ook op één van de reefballs (waar de ketting van de markeerboei aan vastzit) kun je een zeedahlia vinden. Ga vooral eens op zoek en houd je ogen open!

De noordzeekrab is ook zo’n vaste bewoner en kruipt graag in de holletjes die tussen de oesterbanken ontstaan zijn. De reefballs bieden een mooie schuilplaats voor allerlei dieren, maar vooral voor de kreeft en de vorskwab. In de late winter wordt hier vaak een snotolf gespot met een nestje en gedurende het seizoen zul je er ook wat steenbolkjes aantreffen. De spleten van de betonplaten bieden ook veel schuilplaatsen, kreeften, talloze grondels, botervissen, dikkopjes en puitaaltjes maken hier hun huizen van. Op de zandbodem tref je met enige regelmaat mooie platvissen aan en dansen de garnalen in het rond. Maal hier ook eens een nachtduik, want dan word je verrast door het onderwaterleven van het Grevelingenmeer!

Den Osse Nieuwe Kerkweg - Groene wierslakDen Osse Nieuwe Kerkweg - Jeroen Zetz

Ondiepe zone

Veel duikers schieten snel de diepte in op de gemiddelde duikstek, zo ook hier. Dit deel is echter zeer interessant voor de meeste duikers en al helemaal voor fotografen. Het is dus niet aan te raden deze ondiepe zone te snel aan je voorbij te laten gaan. De meest uiteenlopende diertjes kun je hier op het zand tussen de oesterbankjes en het wier vinden, zomer en winter door! De meest bekende slak van het Grevelingenmeer is toch wel de groene wierslak – deze slak is bijna altijd te vinden op het wier in deze ondiepe zone. Het maakt niet uit waar je kijkt, je oog zal er zeker een keer op vallen. In deze ondiepe zone kun je ook zeedahlia’s vinden; hiervoor hoef je dus niet naar de reefballs.

Vanuit de ondiepe zone kun je westelijk van de steiger, dus in de competition zone, een mooie duik maken langs de wat steilere dijkwand, die hier ook wat dieper doorloopt in vergelijking met het gedeelte waar de reefballs en betonplaten liggen. Dit deel kenmerkt zich door het typische Grevelingenlandschap, dat natuurlijk bestaat uit oesters, rijkelijk bewoond door zakpijpen in allerlei soorten en maten en vanaf het voorjaar ook in allerlei kleuren. Kleuren van diep rood tot paars, van knal oranje tot spierwit, ze zijn er allemaal te vinden en geven het Grevelingenmeer kleur onder water.

Kijkend naar de fotografen die tijdens het WK in mei 2015 aan de slag mogen, zullen er ongetwijfeld veel foto’s uit deze zone tevoorschijn komen. Het zicht is hier veelal goed tot zeer goed te noemen, afhankelijk van de drukte, een uitkomst voor groothoekfotografie. Met de zon op de achtergrond, een mooi landschap op de voorgrond en een sprekend onderwerp is hier ongetwijfeld een topfoto te maken.

Den Osse Nieuwe Kerkweg - Kreeft (René Weterings)Den Osse Nieuwe Kerkweg - Zeedahlia (Raymond Wennekes)

Het water uit

De duik beëindigen doe je gemakkelijk door richting de dijk te duiken en in het ondiepe deel te bekijken waar de steiger is. Zoals je ook te water bent gegaan, ga je ook weer het water uit. Heerlijk comfortabel via de trap aan het einde van de steiger of via één van beide trappen naast de steiger.
Via de trappen loop je terug naar de parkeerplaats. Deze is in tegenstelling tot veel Zeeuwse duikstekken zeer goed gefaciliteerd. Doorgaans staan er van maart tot en met oktober mobiele toiletten, de parkeerplaats is verlicht voor de nachtduikers, er is een bankje om even bij te komen of cursisten bij te praten voorafgaand aan de duik en er staan mooie informatieborden. Het nieuwe asfalt en de in 2014 extra aangebrachte parkeerplaatsen bieden genoeg plek, maar op de drukke dagen kan het nog steeds erg dringen zijn voor een plaatsje. Parkeren in de berm van de Kerkweg is ten strengste verboden en hier wordt actief op gecontroleerd, let daar dus op! Je kunt bij grote drukte dus maar beter uitwijken naar de andere duikstekken in de buurt.

Samengevat is Den Osse Nieuwe Kerkweg een veelzijdige duikstek waar je al het mooie leven van het Grevelingenmeer tegen kunt komen. Iedere duiker die al eens in Zeeland heeft gedoken, heeft deze locatie waarschijnlijk ook al in zijn of haar logboek staan.

Den Osse Nieuwe Kerkweg Parkeerplaats
Praktische informatie
  • Adres: Kruising Langendijk/Nieuwe Kerkweg, Brouwershaven
  • Faciliteiten: Mobiel toilet, geasfalteerde parkeerplaats, tafel met bankje, trappen om te water te gaan
  • Dichtstbijzijnde vulstation: 5 minuten rijden (Scharendijke)
  • Dichtstbijzijnde alternatieve duiklocaties:
    • Den Osse Haven
    • De Muur
    • Het Koepeltje

Foto’s: Dahlia – Raymond Wennekes, groothoekopname dijkwand – Jeroen Zetz, overige foto’s – René Weterings

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief