Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Reizen

Thailand: drie favorieten van Sjon van Regteren

Sjon van Regteren woont in Thailand. Hij neemt je mee voor een duik in zijn ‘achtertuin’.

Sjon en zijn vrouw Ellen besloten na bijna 35 jaar van hard werken om hun carrière in de tropen voort te zetten. De laatste acht jaar van hun leven in Nederland waren zij naast respectievelijk eigenaar van een tekstbureau en kwaliteitsmanager eigenaar van een duikcentrum met een grote (junior)duikclub. In 2014 vertrokken ze en gingen ze aan de slag bij Seabees in Thailand. Een jaar later begonnen ze voor zichzelf en nu verhuren ze zichzelf als instructeurtrainers. Ze leiden duikinstructeurs op voor diverse duikcentra in Thailand en komende zomer ook in Griekenland.

Wat zijn Sjons favoriete duikplaatsen in Thailand?

Talay Song Hong
«Weinig duikers die in Thailand gedoken hebben, zullen deze plek kennen. Het is een ‘sinkhole’ in het midden van Zuid-Thailand op drie tot vier uur rijden van Phuket. Song Hong, ofwel twee kamers, wordt met name gebruikt voor Tec-opleidingen. De ‘tekkies’ kunnen hier hun echte diepe duiken maken. Recent is gebleken dat deze duikstek nog dieper is dan de vastgestelde 180 meter.
Voor ons is de charme dat we onder andere hier onze grotduiken kunnen maken. Vooral de traverse van de kleine kamer naar de grote kamer is elke keer weer een groot plezier. Een beetje zoals de Mexicaanse cenotes met grote bomen die in het water zijn gevallen. Die eerste tien, twintig meter laveer je tussen de bomen door. Daarna, als het water ook (meestal) kristal helder wordt, zijn het de rotsformaties die voor een geweldig lichtspektakel zorgen.»

Koh Waeo
«Dit is een klein rif voor de noordwestkust van Phuket. De maximale diepte is op de meeste plaatsen niet meer dan 12 tot 14 meter. De massale koraalbleek van 2010 heeft zijn sporen duidelijk achter gelaten, zoals op de meeste duikstekken hier. Toch is vrijwel het hele rif zich aardig aan het herstellen. Veel jonge koralen dus en vooral heel veel vis. Laatst nog zat ik met enkele funduikers midden in een enorme school yellow snappers gezeten. Het is om duizelig van te worden. De school bevat naar schatting enkele tienduizenden vissen en is er altijd, meestal aan de noord- of westzijde. Verder vind je er veel anemonen, clownsvisjes in allerlei varianten, inktvis, soms een schildpad, heel vaak sepia’s, murenes en met een beetje geluk kom je de oude reuzenbaracuda of -baars tegen. Vorig jaar zijn er zelfs walvishaaien gespot.»

Koh Bida Nok
«Bida Nok is een duikstek bij Koh Phi Phi, zeer bekend bij veel Thailandgangers. Vanaf Phuket zijn er dagboten die deze duikstek aandoen. Maar het is leuker om een paar dagen op Koh Phi Phi te verblijven en van daar enkele duiktrips te doen.
Een duik op Koh Bida Nok begint ondiep voor de zwartpuntrifhaaien. Ze zijn een beetje schuw, dus moeten we voorzichtig zijn. Alhoewel, met een beetje goed luchtverbruik kom je ze ook nog aan de andere kant van dit rotseilandje tegen. Onderweg ook hier een behoorlijke school met yellow snappers, prachtig koraal en een zeer mooi begroeide wand, maximaal 25 tot 30 meter, voor vooral macroleven.»

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief